ביקור מאכזב של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בסין 

למרות ההמולה התקשורתית הרבה, יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס סיים את ביקורו בסין ללא שום הישג מדיני משמעותי. סין שמחזקת את מעמדה במזרח התיכון, תומכת בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית אך יש לה קשרים טובים עם ישראל והיא לא תקלקל אותם כדי לרצות את הרש"פ.

 

 

 

אמצעי התקשורת הפלסטינים והסינים הבליטו בהרחבה את דבר ביקורו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בסין ואת פגישתו עם נשיא סין שי ג'ין פינג, הם טענו כי עיתוי הביקור חשוב לאור מעמדה המתחזק של סין במזרח התיכון ולאור הנסיבות שבהן נתונה הבעיה הפלסטינית. 

יו"ר הרש"פ הגיע לסין אחרי הניצחון של נשיאה בבחירות, בעוד סין משיגה הישגים חשובים בתחומים הכלכליים, המדעיים והטכנולוגיים ולאחר הצלחה גדולה בפעולת התיווך שלה בין איראן לסעודיה שהולידה את הסכם חידוש היחסים הדיפלומטיים ביניהן. 

על פי גורמים בכירים ברש"פ, למחמוד עבאס היו ציפיות גדולות שסין תתווך כעת במשא ומתן התקוע כבר כמה שנים בין הפלסטינים וישראל וגם במקביל שהיא תתווך בפיצול הגדול בחברה הפלסטינית מאז 2007 ועד היום בין תנועת חמאס לתנועת פת"ח ותביא את הצדדים לפיוס לאומי. 

ברש"פ ראו בפגישה של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס עם נשיא סין החייאה של הבעיה הפלסטינית ואפשרות להעלות אותה שוב מחדש על סדר היום הבינלאומי. 

סין היא תומכת ידועה של הבעיה הפלסטינית במיוחד באו"ם ובמועצת הביטחון שבה סין היא חברה קבועה, סין תומכת באופן עקבי  בכל ההחלטות לטובת הפלסטינים. 

לסין יש עמדה קבועה התומכת בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית בקווי 67  שמזרח ירושלים היא בירתה והיא מתנגדת למדיניות ההתנחלויות של ישראל ביהודה ושומרון. 

אולם נראה שהתקוות של מחמוד עבאס התבדו בעת ביקורו בסין, ההישגים של ביקורו, כפי שפורסמו על ידי סוכנות הידיעות הרשמית של הרש"פ הנקראת "וופא" ב-14 ביוני, נראים דלים. 

במהלך הביקור בסין, חתם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס עם הסינים על הסכם  לסלילת כבישים ברמאללה וניהל עמם משא ומתן על  פרויקט ללימוד השפה הסינית בבתי הספר הפלסטינים ומתן פטור מוויזה לפלסטינים נושא דרכון דיפלומטי 

למרות ההמולה התקשורתית שקדמה לביקור, באמצעי התקשורת של הרש"פ ובכמה מאמצעי התקשורת הערביים, גורמים בכירים ברש"פ מביעים אכזבה מתוצאות הביקור של מחמוד עבאס בסין. 

סין עדיין תומכת במדינת ישראל כמדינה יהודית ואף משקיעה בפרויקטים בהתנחלויות ביהודה ושומרון. 

אין אינדיקציות , נכון לרגע זה, שסין מתכוונת לנסות ולתווך בין ישראל לפלסטינים כדי לחלץ את המשא ומתן שתקוע כבר כמה שנים. 

אין גם סימנים לכך שסין מתכוונת לסייע לפלסטינים להשיג מעמד של מדינה חברה קבוע באו"ם, כיום הרש"פ היא במעמד של מדינה משקיפה באו"ם בלבד. 

גורם פלסטיני בכיר אומר כי יש הבדל גדול בין ההבטחות של הסינים שניתנות בעל פה ובין הנכונות המעשית שיש להם לפעול באופן מעשי בשטח וכי אסור לשכוח כי סין היא ביחסים טובים עם מדינת ישראל. 

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס חזר לרמאללה מביקורו בסין בידיים ריקות בכל הקשור לציפיות שלו מסין כי באמצעותה יוכל להפעיל לחץ על ישראל, נראה שסין איננה יכולה להפוך לפתע פתאום למתווכת בין ישראל לפלסטינים. 

ארה"ב היא המתווכת העיקרית בין ישראל לפלסטינים מאז החתימה על הסכמי אוסלו ועד היום, ישראל לא תסכים לתיווך סיני וגם לא ארה"ב. 

סין תומכת בכינוס ועידת שלום בינלאומית שתכשיר את הדרך למשא ומתן ישיר בין ישראל לפלסטינים, אולם ישראל מתנגדת לרעיון הזה שהפלסטינים מנסים לקדם בשנים האחרונות והיא רואה בו מתכון להפעלת לחץ בינלאומי עליה וניסיון להכתיב לה את הפתרון שבו רוצים הפלסטינים. 

בשורה התחתונה, סין מגדירה את עצמה כמדינה ניטרלית אך לטענת הפלסטינים היא תומכת בתהליך הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב ומתנגדת להתקפות על ישראל ברקטות מרצועת עזה לכן הניטרליות שלה מבחינת הפלסטינים היא בספק. 

באופוזיציה הפלסטינית כבר אומרים כי ביקורו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הוא כישלון נוסף של מדיניותו שרק מדגיש את הצורך הדחוף שירד מהבמה הפוליטית בהקדם האפשרי. 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי