איראן דוחפת להסלמה ביהודה ושומרון 

ההנהגות של חמאס והג'יהאד האסלאמי ביקרו השבוע בטהראן לתיאום המאבק נגד ישראל עם ההנהגה האיראנית ועם "משמרות המהפכה". על פי גורמים בחמאס, איראן הבטיחה להן להזרים אמצעי לחימה ומימון לקבוצות הטרור החמושות ביהודה ושומרון ודרשה להקים תשתיות לייצור רקטות בצפון השומרון.

 

שתי משלחות בכירות של חמאס והג'יהאד האסלאמי, בראשות אסמעיל הניה וזיאד אלנח'אלה, ביקרו השבוע בטהראן על פי הזמנת ההנהגה האיראנית, הן הגיעו לאיראן לאחר ביקור דומה לפני כשבועיים בקהיר שם ניהלו דיונים עם ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל על אפשרות הגעה להבנות על רגיעה ארוכת טווח עם ישראל, שיזמה מצרים, בעקבות מבצע "מגן וחץ" של צה"ל נגד הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה. 

על פי גורמים בחמאס, השיחות בקהיר נכשלו וראשי חמאס והג'יהאד האסלאמי דחו על הסף את ההצעה המצרית לרגיעה ארוכת טווח עם ישראל בטענה כי הן "תנועות התנגדות". 

תנועת חמאס איננה מעוניינת כעת בהסלמה ברצועת עזה, האסטרטגיה שלה היא להבעיר את שטחי יהודה ושומרון אך היא רוצה לשמור לעצמה את האופציה לשגר רקטות לעבר ישראל במידה שצה"ל ייצא למבצע נרחב נגד תשתיות הטרור ביהודה ושומרון. 

 לעומת זאת, לג'יהאד האסלאמי יש חשבון פתוח מול ישראל אשר חיסלה את כל צמרת הזרוע הצבאית שלו במבצע "מגן וחץ". 

איראן הזמינה את הנהגות חמאס והג'יהאד האסלאמי כדי לדון בתוצאות מבצע "מגן וחץ" ברצועת עזה ולתאם עמן את המשך המאבק נגד ישראל על פי אסטרטגיית המערכה הרב- זירתית שהגה קאסם סולימאני. 

אסמעיל הניה וזיאד אלנח'אלה נועדו עם נשיא איראן אברהים ראיסי ועם עלי אכבר אחמדיאן, המזכ"ל החדש של המועצה העליונה לביטחון אשר החליף את עלי שמח'אני שהודח מתפקידו. 

על פי דיווחים בתקשורת האיראנית, אחמדיאן אמר כי "ההתנגדות היא הדרך היעילה ביותר לסיים את הכיבוש של פלסטין שנמשך כבר 75 שנים". 

בזמן הביקור בטהראן, פעלו כוחות צה"ל בעיר ג'נין ורכב ממוגן של צה"ל עלה על מטען חבלה גדול שכתוצאה ממנו נפצעו 7 לוחמים של צה"ל. 

מזכ"ל הג'יהאד האסלאמי זיאד אלנח'אלה בירך מטהראן את אנשי יחידת ההנדסה של "גדוד ג'נין" שייצרו את מטען החבלה והודיע על המשך ההתנגדות לישראל. 

בזמן הביקור אירע גם הפיגוע בישוב עלי שבו רצחו 2 מחבלים של הזרוע הצבאית של חמאס 4 אזרחים ישראלים ופצעו 4 אזרחים נוספים. 

מנהיג חמאס אסמעיל הניה פירסם הודעה קצרה שבה נאמר כי הפיגוע ביישוב עלי הוא "רק ההתחלה וכי מה שמחכה לכיבוש הוא הרבה יותר חזק ומביך". 

במשלחת חמאס לטהראן השתתף גם צאלח אלעארורי, סגנו של אסמעיל הניה וראש הזרוע הצבאית של חמאס ביהודה ושומרון, על פי גורמי ביטחון בישראל הוא האחראי להוצאת הפיגוע הרצחני בישוב עלי. 

על פי גורמים בחמאס, איראן מרוצה מההסלמה הביטחונית הגדולה ביהודה ושומרון והיא מאיצה בחמאס ובגי'האד האסלאמי להסלים את פיגועי הטרור ולהקים באזור ג'נין תשתיות לייצור רקטות כדי שאפשר יהיה לפתוח חזית נוספת שתשגר רקטות לעבר ערי ישראל גם מיהודה ושומרון. 

ראש השב"כ רונן בר הודיע במהלך מבצע "מגן וחץ" כי השב"כ עצר כמה חברי חוליות באזור ג'נין שתכננו להקים תשתית טרור לייצור רקטות. 

צה"ל והשב"כ גם חיסלו במהלך מבצע "מגן וחץ" את בכיר הג'יהאד האסלאמי טארק עז א-דין שהיה אחראי על הקשר עם הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי ביהודה ושומרון ועל הניסיונות להקמת התשתית לייצור רקטות. 

בכיר חמאס אוסאמה חמדאן אמר ב-20 ביוני לערוץ "אל-מיאדין" כי הביקור בטהראן הוא חשוב מאוד וכי בפגישות של הנהגת חמאס עם הבכירים האיראניים נדון גם תפקידם של ערביי ישראל במאבק נגד ישראל נוכח מה שקרה במהלך מבצע "שומר החומות" במאי 2021. 

הוא הוסיף כי "הגדה המערבית נמצאת בפני שלב חדש בהתנגדות נגד ישראל". 

איראן רוצה לנצל את המומנטום של ההסלמה הביטחונית ביהודה ושומרון,לשמר אותו ולהגבירו בהדרגה לאינתיפדה מזויינת, על פי גורמים בג'יהאד האסלאמי יהיו ביקורים נוספים של הנהגות חמאס והג'יהאד האסלאמי בטהראן בתקופה הקרובה כדי להדק את החזית מול ישראל. 

בכירים ב"משמרות המהפכה" הבטיחו לזיאד אלנח'אלה, מזכ"ל הג'יהאד האסלאמי בעת הביקור להגביר את הברחות אמצעי הלחימה לצפון הגדה דרך הגבול עם ירדן ולהמשיך את התמיכה הכספית בקבוצות החמושות שהקים הג'יהאד האסלאמי ביהודה ושומרון. 

גם אסמעיל הניה קיבל הבטחות למימון מאיראן נוכח המשבר הכספי החמור הפוקד את תנועת חמאס. 

ההסלמה הביטחונית ביהודה ושומרון היא הצלחה של האסטרטגיה של הגנרל חסין סלאמי, מפקד "משמרות המהפכה" של איראן. 

 מאז תום מבצע "שומר החומות" במאי 202; ועד היום   בנו  "משמרות המהפכה" בהדרגה , באמצעות הג'יהאד האסלאמי, את קבוצות הטרור החמושות במה שנקרא על ידם "גדודים". 

ביהודה ושומרון יש כיום בין 20 ל-30 גדודי טרור כאלה המונים כ-2000 מחבלים חמושים בצפון השומרון והתופעה כבר החלה להתפשט למרכז יהודה ושומרון באזור רמאללה. 

ישראל הייתה צריכה לפרק את קבוצות הטרור האלה מזמן, עוד בשלב הקמתן, אך ממשל ביידן הפעיל לחץ על ממשלות בנט ולפיד כי מבצע צבאי נרחב עלול להביא לקריסתה של הרש"פ, דבר שיפגע קשות בפתרון שתי המדינות. 

גם ממשלת נתניהו נתונה ללחץ האמריקני הזה, כפי שהבהיר בשבוע שעבר שר ההגנה לויד אוסטין לשר הביטחון יואב גלנט בפגישתם בבריסל, ממשלת הימין תאלץ למצוא את הדרך הנכונה ביותר לפרק את תשתיות מפלצת הטרור שהולכת וגדלה מיום ליום ביהודה ושומרון בתמיכה מסיבית של איראן. 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי