סכנת הרקטות מיהודה ושומרון 

הג'יהאד האסלאמי מנסה להעתיק את מודל הטרור ברצועת עזה ולהקים באזור ג'נין סדנאות לייצור רקטות שיאיימו על ערי ישראל. למרות הלחץ האמריקני, הדרג המדיני חייב לאפשר לצה"ל ולשב"כ לסכל בהקדם את תשתיות הטרור בג'נין.

 

 הדרג המדיני הורה לצה"ל להשעות לפי שעה את המבצע המוגבל שצה"ל תכנן לבצע בימים הקרובים באזור ג'נין נגד מעבדות לייצור מטעני חבלה וסדנאות לייצור רקטות. 

גורמים ביטחוניים מסרו כי ההשעיה נובעת משיקולים מדיניים ומלחץ אמריקני על ישראל, שר החוץ האמריקני טוני בלינקן מתח ב-28 ביוני ביקורת נוקבת על ישראל ואמר כי האירועים בשטחי יהודה ושומרון משפיעים לרעה על המגעים לנסות ולקדם הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה. 

בצה"ל ובשב"כ מודאגים מהניסיונות החדשים של קבוצות הטרור הפלסטיניות באזור ג'נין להקים באזור ג'נין ישות טרוריסטית, כדוגמת הישות ברצועת עזה, שתקים תשתית לייצור רקטות ותאיים על ערי ישראל. 

הזרוע הצבאית של חמאס פירסמה הודעה המתנערת מהודעה של קבוצה באזור ג'נין שמכנה את עצמה "גדוד עיאש" שנטלה את האחריות לניסיון שיגור 2 רקטות מתוצרת פרימיטיבית, ללא חומר נפץ, לעבר ישראל, ייתכן שחמאס חושש מתגובה ישראלית, אבל בשב"כ מתייחסים ברצינות למה שקורה בפועל בשטח. 

את המאמץ לבנות תשתית לייצור רקטות באזור ג'נין מוביל כעת הג'יהאד האסלאמי בסיוע של "משמרות המהפכה" באיראן. 

ראש השב"כ רונן בר גילה ב-9 במאי כי ישראל סיכלה פעילות של חולייה של הג'יהאד האסלאמי שעסקה בייצור רקטות באזור ג'נין. 

במערכת הביטחון הישראלית חוששים מהפיכת יהודה ושומרון, ובעיקר אזור ג'נין וטול כרם, הקרובים מאוד לערים הגדולות בישראל, לאזורים שבהם יוקמו אתרי ייצור ושיגור רקטות כמו ברצועת עזה. 

מבצע "חומת מגן" של צה"ל במרץ 2002 החזיר לישראל את חופש הפעולה הביטחוני המלא בתוך הערים הפלסטיניות ביהודה ושומרון ואפשר לשב"כ לעצור או לחסל חוליות מחבלים העוסקות בייצור של רקטות ביהודה ושומרון. 

הניסיון של הג'יהאד האסלאמי לייצר רקטות ביהודה ושומרון ולשגרן לעבר ערים מרכזיות בישראל הוא שלב נוסף ביישום הדוקטרינה של הגנרל קאסם סולימאני להקיף את ישראל בטבעת חנק של מאות אלפי רקטות, טילים ומל"טים מכל החזיתות. 

ראש השב"כ רונן בר גילה כי חוליית המחבלים שתכננה לייצר רקטות באזור ג'נין הוכוונה על ידי בכיר הג'יהאד האסלאמי טארק עז א-דין שחוסל  במבצע "מגן וחץ" ברצועת עזה. 

"מדובר בתקדים מסוכן" אמר בר," חברי החולייה שנעצרו הודו כי הופעלו על ידי טארק עז א-דין, אין לנו כוונה להפוך את עפולה ליעד לפיגועים" הוא הדגיש. 

חיסולו של טארק עז א-דין היה אחד ההישגים החשובים של מבצע "מגן וחץ" שבזכותו סיכלה מערכת הביטחון הישראלית חלק מהתבססותו הצבאית של הג'יהאד האסלאמי בצפון השומרון, אבל כעת כבר מתחדשים הניסיונות של הג'יהאד האסלאמי להקים תשתית חדשה לייצור רקטות באזור ג'נין, דבר שמחייב את ישראל לעצור את הניסיונות האלה בעודם באיבם. 

לפני 22 שנים התייחסו גורמים פוליטיים בישראל בזלזול לרקטות הראשונות מסוג "קסאם" שחמאס התחיל לשגר מרצועת עזה לעבר היישוב נצרים בצפון רצועת עזה ואחר כך לעבר ישראל עצמה, אולם בהדרגה הפכו הרקטות האלה לסכנה המאיימת גם על העורף הישראלי, מאז הפיקה מערכת הביטחון הישראלית את  הלקחים הדרושים. 

בצה"ל יש הטוענים כי האיום ברקטות על ישראל מאזור ג'נין הוא רחוק מאוד וכי הסכנה המיידית היא הקבוצות החמושות וייצור מטעני החבלה הגדולים, זה נכון עקרונית אבל הקמת תשתית פלסטינית לייצור רקטות באזור ג'נין היא מסוכנת מאוד מכיוון שאיראן עומדת מאחוריה והיא דוחפת את הג'יהאד האסלאמי להזדרז ולהקים אותה, לכן, צה"ל והשב"כ חייבים להיכנס לג'נין וללכוד את כל מי שקשור לתוכנית האיראנית הזו. 

רקטות שישוגרו מג'נין לעבר העומק הישראלי הן דבר מסוכן, גם אם מדובר ברקטות עם ראשי נפץ מחומרים ביתיים, כך זה מתחיל ובהמשך ארגוני הטרור עוברים לשימוש בחומרי נפץ תקניים ומפתחים את הרקטות כדי שיגיעו לטווח גדול יותר,  הדבר חייב לעמוד בראש סולם העדיפויות של צה"ל והשב"כ לצד פעולות הסיכול של פיגועים. 

לכן, חשוב שהדרג המדיני ימצא את העיתוי הכי נכון מבחינתו לתת את "האור הירוק" לצה"ל לצאת למבצע חיסול מעבדות ייצור מטעני החבלה וסדנאות ייצור הרקטות בג'נין בהקדם האפשרי, למרות הלחצים האמריקנים, כל יום שחולף רק מגביר את המוכנות הצבאית של קבוצות הטרור בג'נין ומסכן את ישראל. 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי