יו"ר הרש"פ מנסה לחדש את הלגיטימציה הבינלאומית לשלטונו 

האירועים הביטחוניים במחנה הפליטים ג'נין חשפו את היחלשותו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס אשר איבד את השליטה הביטחונית בצפון השומרון ואת השחיקה הרבה במעמדו ברחוב הפלסטיני. יו"ר הרש"פ יוזם מפגש פיוס לאומי בקהיר בסוף החודש בניסיון לשקם את מעמדו ברחוב הפלסטיני ולחדש את הלגיטימציה הבינלאומית לשלטונו.

 

 האירועים בשבוע שעבר במחנה הפליטים ג'נין בעקבות פעולת צה"ל במחנה זעזעו את הרש"פ והעומד בראשה, גירוש שלושת בכירי תנועת פת"ח שבאו למחנה הפליטים ג'נין להשתתף בהלוויות המחבלים שנהרגו בקרבות עם צה"ל היה ביטוי לפרץ השנאה באזור ג'נין כלפי הרש"פ המושחתת והנהגתה, בישראל ובקהילה הבינלאומית עוקבים בדאגה אחר הרש"פ המאבדת את מעמדה ברחוב הפלסטינית ואת השליטה הביטחונית בצפון השומרון בעוד הכלכלה שלה נמצאת במצב קשה והיא על סף פשיטת רגל. 

גם בשורות תנועת פת"ח גוברת הביקורת על מדיניותו של מחמוד עבאס שפוגעת בפופולאריות של התנועה ברחוב הפלסטיני ומחזקת את תנועת חמאס. 

על פי הוראת מחמוד עבאס יצאו בימים האחרונים מאות מחבלים חמושים של תנועת פת"ח להפגנות כוח בערים הראשיות ביהודה ושומרון באמצעות מצעדים צבאיים. 

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס חש בקרקע הבוערת מתחת לרגליו ומחפש מוצא מהמשבר הקשה שבו נמצאת הרש"פ, הוא שלח 600 אנשי ביטחון להתפרס בעיר ג'נין כצעד ראשון להחזרת המשילות של הרש"פ בצפון השומרון  ולאחר התייעצות עם מצרים הוא החליט לכנס בסוף החודש בקהיר כינוס בראשותו של כל המזכ"לים של הפלגים הפלסטינים. 

מצרים החלה לשלוח את ההזמנות למפגש, גם חמאס והג'יהאד האסלאמי הוזמנו למרות המתיחות הקשה בין הרש"פ לתנועת חמאס. 

זיאד אבו עמרו, סגן ראש הממשלה הפלסטיני, אמר כי המפגש בקהיר נועד "לגבש ראייה לאומית משותפת ולהשיג את אחדות השורות". 

נראה כי יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מעריך כי סיום המפגש הזה באופן חיובי יחזק את מעמדו ברחוב הפלסטיני ובקרב הקהילה הבינלאומית. 

גורם בכיר בתנועת פת"ח אומר כי מחמוד עבאס רוצה לחדש את הלגיטימציה שלו בעיני הקהילה הבינלאומית כמנהיג היחיד של העם הפלסטיני שנהנה מתמיכה רחבה של כל הפלגים הפלסטינים. 

תנועות חמאס והג'יהאד האסלאמי , שהן שתי היריבות הפוליטיות הגדולות של מחמוד עבאס, נתונות תחת לחץ כבד מאוד של מצרים לשלוח את נציגיהן למפגש הפיוס בקהיר. 

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס שיגר לטורקיה את מזכ"ל תנועת פת"ח ג'בריל רג'וב כדי שייפגש עם צאלח אלעארורי, סגן יו"ר תנועת חמאס, וישכנע אותו לשלוח נציגים למפגש בקהיר. 

גורמים בחמאס אומרים כי שתי התנועות שוקלות בחיוב את ההשתתפות במפגש, אולם יש להן תנאים להשתתפותן במפגש קהיר. 

זיאד אלנח'אלה, מזכ"ל הג'יהאד האסלאמי הזהיר ב-11 ביולי את הרש"פ כי המשך מעצר הפעילים של הג'יהאד האסלאמי בגדה יפגע בסיכויים לכנס את מפגש הפיוס בקהיר בסוף החודש. 

חמאס והג'יהאד האסלאמי דורשות ממחמוד עבאס צעדים בוני אמון מצד הרש"פ שיאפשרו את קיום מפגש קהיר כמו הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל ושחרור כל העצירים הפוליטיים שעצרו כוחות הביטחון של הרש"פ. 

בחמאס דורשים כי הרש"פ תסכים להקמת מפקדה מאוחדת של ההתנגדות הפלסטינית שתפעל נגד ישראל, יו"ר הרש"פ אינו יכול להסכים לדרישה הזו שהינה הפרה בוטה של הסכמי אוסלו ועלולה לסבך קשות את יחסי הרש"פ עם ישראל ועם ממשל ביידן. 

ברש"פ לא מוכנים לשמוע על תנאים מוקדמים למפגש ודורשים להפסיק את ההסתה של חמאס על הרש"פ באמצעות ערוץ אל-ג'זירה הקטארי, הרש"פ שוקלת נקיטת צעדים נגד משרד אל-ג'זירה ברמאללה על רקע מה שהיא מכנה "שידורים בלתי מאוזנים נגד הרש"פ". 

הרש"פ הואשמה בשידורי אל-ג'זירה כי היא משתפת פעולה עם ישראל וצה"ל וכי לא נקטה בצעדים להגן על תושבי מחנה פליטים ג'נין בעת פעילות צה"ל במחנה. 

הסיכויים להצלחת מפגש הפיוס בקהיר הם נמוכים גם אם נציגי תנועות חמאס והג'יהאד האסלאמי ישתתפו במפגש. 

הסכסוך בין חמאס לרש"פ קיים מאז 2007 לאחר שתנועת חמאס השתלטה בכוח הנשק על רצועת עזה וגירשה ממנה את הרש"פ ואת בכירי תנועת פת"ח. 

מאז ועד היום היו עשרות ניסיונות לתווך בין תנועת חמאס לתנועת פת"ח, רוב הניסיונות כשלו, במקרים שבהן הושגו הבנות הן לא בוצעו בשטח, גורם בכיר בפת"ח אומר כי תנועות פת"ח וחמאס הן כמו שני קווים מקבילים שלעולם לא יוכלו להיפגש. 

מעמדו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס התערער ברחוב הפלסטיני באופן רציני ועכשיו הוא מנסה להתאושש בעזרתן של ארה"ב, ישראל ומצרים, הוא הפך בעיני רבים ל"סוס מת", לא בטוח שניסיונות ההנשמה המלאכותית אכן יצליחו. 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי