בחודש אוקטובר בשנה שעברה ביקרה בדמשק משלחת של תנועת חמאס בראשות ח'ליל אלחיה, האחראי על הקשרים עם העולם הערבי והאסלאמי, ביחד עם כמה משלחות של פלגים פלסטינים והתארחה בארמונו של הנשיא בשאר אסד.
ח'ליל אלחיה, ראש המשלחת של חמאס לסוריה אמר כי מדובר ב"ביקור היסטורי" ושיבח את התמיכה של סוריה בבעיה הפלסטינית.
בתחילת המשבר בסוריה בשנת 2011, בעקבות תופעת "האביב הערבי", תמכה תנועת חמאס בהפלת שלטונו של בשאר אסד, אחר כך עברה לנקוט עמדה נייטרלית ובסופו של דבר חזרה בשנים האחרונות לתמוך במשטר הסורי באופן מלא וגינתה את ההתקפות הישראליות בסוריה.
תנועת "האחים המוסלמים" שאליה משתייכת חמאס התנגדה לפיוס עם משטרו של בשאר אסד וניסתה לשכנע את מנהיג חמאס אסמעיל הניה להימנע מכך אך הוא לא קיבל את עמדתה.
מקורות בחמאס טענו בזמנו כי הפגישה בין משלחת חמאס לבין הנשיא בשאר אסד הייתה טובה ושני הצדדים הסכימו, לדברי מקורות בחמאס, להניח את המחלוקות מאחוריהם.
אולם נשיא סוריה בשאר אסד מציג מצב אחר לחלוטין ביחסיו עם תנועת חמאס, בראיון שהעניק הנשיא אסד לערוץ "סקיי ניוז ערביה" ב-9 באוגוסט הוא תקף בחריפות את הנהגת חמאס, ובמיוחד את אסמעיל הניה וח'אלד משעל, והאשים אותה "בבוגדנות ובצביעות".
הוא טען שמנהיגי חמאס הציג עמדה צבועה כאילו סוריה ביקשה מחמאס לעמוד לצידה במלחמת האזרחים וכי מדובר בטענת שווא, "כיצד הם יעמדו לצידנו כשיש להם רק כמה עשרות פעילים בסוריה? הרי אין להם צבא" תהה בשאר אסד.
הוא הדגיש כי הקשר של סוריה כיום עם תנועת חמאס הוא במסגרת העיקרון הכללי שסוריה עומדת לצד כל גורם פלסטיני שפועל נגד ישראל כדי להשיב את זכויותיו.
הוא הדגיש כי היחסים של סוריה עם תנועת חמאס לא יחזרו למה שהיה בעבר, "כרגע אין להם משרדים בסוריה ומוקדם מדי לדבר על הדבר הזה, יש לנו כמה סדרי עדיפויות והקרבות בתוך סוריה הם בעדיפות הראשונה שלנו" הסביר אסד.
הביקור של משלחת תנועת חמאס באוקטובר שעבר בסוריה ציין את סיום הנתק שלה ביחסיה עם משטרו של בשאר אסד שהחל לפני 10 שנים בעקבות החלטתו של יו"ר הלשכה המדינית דאז ח'אלד משעל לנתק את היחסים עם המשטר הסורי ולהעביר את מפקדת חמאס מדמשק לדוחא בקטאר במחאה על מעשי הטבח של הנשיא הסורי בבני עמו הסונים במהלך "האביב הערבי".
אולם נראה כי הנשיא הסורי איננו ממהר לקרב אליו את תנועת חמאס למרות הפיוס הרשמי עמה, הוא נזהר מאוד הפעם ואיננו מאפשר לה להתבסס בסוריה כפי שהייתה מבוססת בעבר.
הנשיא בשאר אסד השפיל את הנהגת חמאס במשך שנים רבות כנקמה על הבגידה בו, הוא דחה את כל ההפצרות להתפייס עמה לאחר שאסמעיל הניה החליף בתפקיד את ח'אלד משעל.
איראן וחזבאללה הפעילו לחץ כבד על הנשיא אסד עד שהוא נכנע ללחצים והסכים לתת לחמאס הזדמנות נוספת.
לחמאס יש דרישות מופרזות מהמשטר הסורי, בכירים בזרוע הצבאית של חמאס אינם מסתפקים בפתיחתם מחדש של משרדי התנועה בדמשק, הם רוצים בחופש פעולה צבאי וב"אור ירוק" להקים בסוריה תשתית צבאית שתוכל לתקוף את ישראל ברקטות בעת הצורך.
אולם הנשיא הסורי איננו ממהר לשום מקום, יתכן שהוא חושש שחמאס תסבך עוד יותר את היחסים שלו עם ישראל.
הפיוס בין תנועת חמאס למשטר הסורי איננו טוב לישראל, הוא מחזק את "ציר הרשע" שבראשו עומדת איראן ואת ההתנגדות לכל הסדר מדיני עם ישראל, הציר הזה מתנגד להסכמי אוסלו ותומך במאבק המזויין עד להשמדתה של ישראל והקמת מדינה פלסטינית במקומה.
הנשיא הסורי הפיק את הלקחים מהבוגדנות של וכפיות הטובה של הנהגת חמאס ואינו סומך עליה, ייקח עוד זמן רב עד שהוא ישנה את עמדתו אם בכלל, בינתיים הקרע הנמשך בינו לבין הנהגת חמאס משרת את האינטרסים של ישראל.