לקראת הפגישה הצפויה בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא ביידן בניו יורק גובר החשש בירושלים מההבנות השקטות שהושגו בין ממשל ביידן למשטר האיראני.
בחודש שעבר דיווחו גורמים בממשל האמריקני כי הושגה עסקת חילופי שבויים בין ארה"ב לאיראן.
כחלק מהעסקה תשחרר ארה"ב כמה אסירים איראניים ותפשיר סכום של 6 מיליארד דולר מרווחי הנפט של איראן שהוקפאו בדרום קוריאה במסגרת הסנקציות שהוטלו על איראן, בתמורה לכך תשחרר איראן חמישה אסירים אמריקנים שהועברו כבר למעצר בית באיראן.
נשיא איראן אברהים ראיסי אמר ב-12 בספטמבר לרשת MSNBC האמריקנית כי איראן תוכל להשתמש בכספים האלה בכל דרך שתמצא לנכון, אולם הממשל האמריקני הבהיר כי איראן תוכל לרכוש בכסף הזה רק תרופות, מוצרי מזון או סחורות שאינן ברשימת הסנקציות.
הממשל הזהיר כי ביכולתו לשוב ולהקפיא את הכספים האלה מחדש אם איראן תנסה להשתמש בכספים האלה למטרות אחרות, זה מה שמדאיג את ישראל, שהכסף הזה יופנה לחיזוק שלוחות הטרור של איראן במזרח התיכון.
גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי עסקת חילופי השבויים היא רק חלק קטן מהבנות חשאיות שהושגו מאחורי הקלעים בין ארה"ב לאיראן, ההבנות האלה קשורות להסכם גרעין חדש אך הממשל לא חושף אותן בגלל ההתנגדות העזה בקונגרס מצד שתי המפלגות הגדולות, הדמוקרטית והרפובליקנית, דבר שלהערכת הנשיא ביידן עלול לפגוע בו במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות בארה"ב.
נראה כי המלחמה הנמשכת באוקראינה והסיוע הצבאי האיראני לרוסיה לא השפיעו לרעה על ההבנות האלה בין ממשל ביידן למשטר האיראני, מה שהשפיע יותר על הממשל הייתה "מחאת החיג'אב" באיראן, אבל המשטר האיראני הצליח לדכא אותה בכוח רב והיא דעכה.
בתקופת הכהונה של הנשיא ביידן העלתה איראן את רמת העשרת האורניום ל-60 אחוזים והסוכנות לאנרגיה אטומית גילתה גם מקרים שבהם הועשר אורניום לרמה של 80 אחוזים.
החשש בירושלים הוא שיש הבנה זמנית בין ממשל ביידן לבין איראן שנותנת לה אור ירוק להמשיך בהעשרת האורניום לרמה של 60 אחוזים תמורת הפשרה הדרגתית של הכספים האיראניים המוקפאים בחו"ל.
בגלל התנגדות הקונגרס להחיות את הסכם הגרעין משנת 2015, נאלץ הנשיא ביידן לעשות עסקאות עם איראן מתחת לשולחן, ממשל ביידן איננו מעוניין בהסתבכות המצב במזרח התיכון, המדיניות של הנשיא במזרח התיכון נכשלה וסין נכנסה לוואקום שהותירה ארה"ב ותפסה בו מקום מרכזי.
כעת מנסה הנשיא ביידן להשיג הישג חדש במזרח התיכון שהוא הסכם משולש עם סעודיה וישראל.
ישראל מודאגת מאוד מהתחזקותה של איראן וההבנות החשאיות שלה עם ממשל ביידן, הנושא יידון בפגישה הקרובה בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא ביידן בניו יורק, הנשיא האמריקני חייב להתחשב בחששות הישראלים, הוא גם זקוק לעזרתה של ישראל כדי להשיג תמיכה בסנאט האמריקני של שני שלישים בעסקה המשולשת עם סעודיה,הדברים קשורים זה בזה.
בשורה התחתונה הנשיא ביידן מנרמל את היחסים עם איראן לקראת הבחירות לנשיאות וגם כדי לבלום את התחזקותה של סין במזרח התיכון, אבל אסור שזה יהיה על חשבון ביטחונה של ישראל.