שחרור מרוואן ברגותי מסמל את הסכנה הגדולה בעסקת החטופים

יחיא סינוואר דורש את שחרורו של רב המחבלים מרוואן אלברגותי כבר בשלב הראשון של העסקה כדי להפגין ניצחון מדומה על ישראל. היענות ללחצים על עסקת חטופים שתפגע קשות במעלה הדרך בביטחון ישראל איננה כדאית וההנהגה הישראלית חייבת לעמוד על המשמר במיוחד לאחר האסון של ה-7 באוקטובר.

כמה ימים בלבד חלפו מבחירתו של יחיא סינוואר לתפקיד ראש הלשכה המדינית של חמאס והוא כבר מפעיל את מכונת הסחטנות שלו ומנצל את הלחץ הגדול שבו נתון הנשיא ביידן לסגור במהירות עסקת חטופים והפסקת אש ברצועת עזה ואת המועד שקבע הנשיא האמריקני לחידוש המשא ומתן ב-15 באוגוסט.

לא ברור אם אכן יחיא סינוואר רוצה לסגור עסקה או שהוא רק רוצה לסחוט עוד ויתורים מישראל ואחרי שישיג אותם ,והם יירשמו בפרוטקול, הוא ימצא תירוץ חדש לעצור את המשא ומתן כדי להגביר את הלחץ על ישראל, זוהי שיטת הסלאמי שבה הוא עובד.

עכשיו סינוואר מנסה להכניס דרישה חדשה למשא ומתן והוא דורש את שחרורו של האסיר הביטחוני מרואן ברגותי, אדריכל הטרור של האינתיפאדה השנייה המרצה 5 מאסרי עולם בכלא הישראלי , כבר בשלב הראשון של עסקת החטופים, כך דיווחה רשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית.

חמאס דורש את שחרורו של ברגותי, מבכירי הפת"ח, מפני שארגון הטרור משוכנע שהוא לא מסוגל לשוב לשלטון ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה, ורוחש אמון לברגותי כגורם שאפשר למסור לו את השלטון.

הפרסום בברשת "סקיי ניוז" הגיע זמן קצר  לאחר שארה"ב, מצרים וקטאר קראו בהודעה משותפת לצדדים להגיע ב-15 בחודש למפגש פסגה כדי לסגור את הפרטים האחרונים של עסקת החטופים.

ישראל לא הגיבה על הפירסום הזה וגם לא הכחישה אותו, נראה כי יחיא סינוואר מתחיל, מייד לאחר בחירתו לראש הזרוע המדינית של חמאס, לעשות שרירים ומנסים להכתיב דרישות לישראל כדי לבסס את מעמדו החדש ולהפגין ניצחון מדומה על ישראל.

שחרור המחבלים מבתי הכלא בישראל הוא מסוכן מאוד לביטחון ישראל, בודאי שחרור רבי מחבלים כמו מרוואן ברגותי.

הרושם המתקבל הוא שהשיקולים הביטחוניים נעלמו כלא היו, מדובר בעסקה מסוכנת ביותר לביטחון ישראל.

כיצד שחרור אלפי מחבלים מהכלא הישראלי, בהם 400 רוצחים תורם לביטחון ישראל ומהווה "ניצחון מוחלט" על חמאס?

יש דרישות של חמאס שאינן יכולות להתקבל על הדעת.

למשל,שחרור המחבל עבדאללה ברגותי שהורשע ברצח 66 ישראלים ופציעת 500 נוספים ונדון לעונש של 67 מאסרי עולם, או המחבל אברהים חאמד שהורשע ברצח 46 ישראלים ופציעת עשרות נוספים ונדון גם הוא לעשרות מאסרי עולם.

אלה הן רק כמה דוגמאות של מחבלים מתוך מאות מחבלים רוצחים שישראל נדרשת לשחרר שלא להזכיר את מאות מחבלי הנוח'בה שביצעו את הטבח הנורא בישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר.

העסקה לשחרור החטופים שעומדת כעת על הפרק שונה בתכלית מהעסקה הקודמת, ישראל נכנסת למלכודת שבה ניתן יהיה לסחוט אותה  ויקשה עליה לחדש את הלחימה, שחרור אלפי המחבלים, פריסה מחדש של צה"ל ברצועה שאמורה לאפשר לחמאס לארגן מחדש את שורותיו, כל אלה מסכנים את חיילי צה"ל ואת כלל אזרחי ישראל.

שחרור אלפי מחבלים לתחומי יהודה ושומרון יעלה משמעותית את מפלס הטרור נגד ישראל, חמאס ימשיך להחזיק בידיו עוד עשרות חטופים ישראלים גם אחרי העסקה הזו וימשיך לסחוט את ישראל.

העסקה הזו היא גרועה ומלאה בצפרדעים שישראל נאלצת  לאכול, עסקה שמעודדת טרור, מחזקת את מעמד חמאס בשטחים ומחלישה את הרש"פ.

היא משדרת מסר לכל אויבי ישראל שאפשר להכניע אותה באמצעות חטיפת ישראלים בכל מקום בעולם.

הפסקת הלחימה במסגרת העסקה החדשה תאפשר לחמאס זמן לשקם את יכולותיו הצבאיות והאזרחיות ברצועת עזה.

ישראל נדרשת לשלם מחיר כבד מבלי להחזיר הביתה את כל החטופים, יחיא סינוואר מתכנן להחזיק בשאר החטופים, בעוד בערך כ-90 מהם שלא ישוחררו, כ"תעודת ביטוח" כדי להישאר בחיים ולשרוד בשלטון.

על פי מתווה העסקה המוצעת, הסיוע ההומניטארי לרצועה יגדל באופן משמעותי, חמאס יוכל למלא את מאגרי המזון שלו לכמה חודשים ומעמדו ישוב ויתחזק ברחוב העזתי.

מתווה העסקה לא פותר את בעיית חזרת תושבי עוטף עזה לבתיהם ואת חזרת מאה אלף אזרחי ישראל לבתיהם בגבול הצפון, כוח "רדוואן" של חזבאללה לא יסוג אל מעבר לנהר הליטאני בהתאם להחלטה 1701 של האו"ם.

ישראל חייבת להקשיח עמדות ולטרפד את העסקה הכושלת הזו, היא חייבת לדבוק ביעדי המלחמה, רק הגברת הלחץ הצבאי של צה"ל על חמאס תאפשר לישראל להשיג תנאים טובים יותר במשא ומתן, חמאס הולך ומאבד את השליטה אט אט את השליטה ברצועת עזה.

ההנהגה הישראלית שמנהלת את המלחמה כבר יותר מ-10 חודשים היא עייפה מאוד אבל היא חייבת לעמוד על המשמר בכל הקשור לאינטרסים הביטחוניים העליונים של מדינת ישראל, של 9 מיליון אזרחים.

היענות ללחצים על עסקת חטופים שתפגע קשות במעלה הדרך בביטחון ישראל איננה כדאית וההנהגה הישראלית  חייבת לעמוד על המשמר במיוחד לאחר האסון של  ה-7 באוקטובר.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי