איראן עסוקה בבקרת נזקים אך תתקוף שוב את ישראל

איראן נכשלה בהגנה על שטחה וישראל השיגה הישג חשוב בדרך לתקיפת אתרי הגרעין האיראניים. ההערכה בישראל היא כי איראן תתקוף שוב את ישראל במאות בטילים בליסטיים כדי לנסות להרתיעה.

איראן לא הופתעה מהתקיפה הישראלית בשטחה, היא ציפתה לכך ושר החוץ האיראני עבאס עראקג'י אף אמר אתמול כי ביום שישי האחרון איראן קיבלה איתותים כי התקיפה תתבצע בקרוב.

התקיפה הישראלית באיראן הייתה חשובה מכיוון שהיא לא הייתה תקיפה סוגרת מהלך אלא תקיפה שפותחת מהלך חדש וארוך טווח עד להשגת היעד הישראלית של השמדת מתקני הגרעין של איראן ואולי גם הפלת שלטון ההיאתולות.

ישראל בחרה בקפדנות את המטרות האסטרטגיות באיראן תוך הקפדה שלא לפגוע באזרחים, הפגיעות של חיל האוויר הישראלי במטרות היו מדוייקות מאוד.

בחלק מהמטרות שהותקפו התשמשה איראן בעבר לשתי התקפות הטילים הבליסטיים שלה על ישראל.

המסר הישראלי לאיראן היה ברור, אל תתעסקו איתנו!

ישראל נמנעה בהתקפתה באיראן מלפגוע בשלב הזה באתרי הגרעין ובמתקני תעשיית הנפט, אבל היה זה צעד זמני בלבד והיענות לבקשת הממשל האמריקני.

איראן נכשלה בהגנה על שטחה מכיוון שלא הצליחה ליירט שום מטוס ישראלי, ההגנה האווירית שלה היא חלשה וגם חיל האוויר שלה.

השאלה הנשאלת היא מה תעשה איראן עכשיו? האם היא תגיב צבאית על התקיפה הישראלית או שתכיל את התקיפה?

ההערכה במערכת הביטחון היא כי איראן עסוקה עכשיו בבקרת הנזקים של התקיפה הישראלית באיראן ובהערכות מצב כיצד יש להגיב נגד ישראל.

ההערכה היא כי המנהיג העליון עלי ח'מינאי החליט כבר על תקיפת ישראל אך הוא שומר על עמימות ואיננו ממהר להודיע עליה מפורשות ושוב הוא מנסה למרוט את עצביה של ישראל.

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן התייחס אתמול לתקיפה הישראלית ואמר: "נגיב בצורה המתאימה לתקיפה הישראלית נגד אדמותינו", לדבריו, הסכסוך עלול להתרחב אם יימשכו התקיפות הישראליות".

גורמים בכירים בישראל מביעים סיפוק גדול מתוצאות התקיפה הישראלית באיראן ודוחים על הסף את הביקורת כי תקיפת חיל האוויר היתה "דרדלה".

ההערכה של גורמי ביטחון בכירים היא כי ישראל מכינה בהדרגה את הקרקע לתקיפה עתידית של אתרי הגרעין באיראן אחרי הבחירות לנשיאות בארצות הברית, בינתיים היא פוגעת משמעותית ביכולות של איראן להגן על שטחה מפני התקפה הישראלית.

במערכת הביטחון מעריכים כי תקיפת חיל האוויר הישראלי באיראן  השמידה את כל יכולות ההגנה האווירית האסטרטגית באיראן, כלומר את סוללות טילי הקרקע אוויר ארוכות הטווח.

לאיראן יש שני דגמים של הסוללות האלה, דגם רוסי של מערכת מסוג אס 300 ודגם נוסף מתוצרת איראנית.

כל הסוללות האלה הושמדו בתקיפת חיל האוויר וגם מכ"מי גילוי ארוכי טווח.

איראן נותרה רק עם סוללות הגנה אווירית קצרות טווח, עיקר הפגיעה היה בסוללות ההגנה האווירית שפרוסות בעיר הבירה טהראן ובמערב איראן.

פירוש הדבר שטהראן חשופה לגמרי לתקיפה ישראלית של מטרות שלטוניות, כולל פגיעה באישים בכירים איראנים מהאוויר.

לגבי מערב איראן, הרי שמדובר במרחב שממנו איראן שיגרה את הטילים הבליסטיים לעבר ישראל ועכשיו איראן תתקשה להגן עליו מפני תקיפה ישראלית.

בצה"ל מעריכים כי איראן איבדה את יכולות טילי הקרקע  האסטרטגיים שלה לשנתיים הקרובות מכיוון שרוסיה לא תוכל לספק לה מערכות אס 300 או מערכות הגנה אווירית אחרות בגלל שהיא זקוקה להן במלחמתה נגד אוקראינה.

כמו כן לאיראן יידרש זמן רב לייצר מערכות הגנה אווירית מתוצרת עצמית.

לאיראן יש על פי ההערכות בין 2000 ל-3000  טילים בליסטיים ארוכי טווח, הארסנל הזה לא נפגע בהתקפת חיל האוויר הישראלי, הוא קיים והוא שמאיים על ישראל, האיראנים יצטרכו לנהל כלכלת חימושים אך הם יוכלו באופן עקרונית לנהל מלחמת התשה ארוכה נגד ישראל באמצעות מאגר הטילים הזה.

ישראל פגעה ביכולת הייצור האיראנית של טילים חדשים והם לא יוכלו במשך תקופה ארוכה להגדיל את מאגר הטילים ארוכי הטווח הקיים.

כמו כן ישראל לא פגעה במערך הכטב"מים האיראני ויש להם כמה אלפי כטב"מים שגם באמצעותם הם יכולים לתקוף את ישראל.

על פי גורמים מדיניים, התקיפה הישראלית באיראן תואמה באופן מלא עם ארה"ב והבית הלבן היה מרוצה מהתיאום עם ישראל, דבר שמבטיח את המשך הסיוע הצבאי האמריקני לישראל בתקיפה הצפויה הקרובה של איראן על ישראל וגם לגבי ההמשך, ישראל נחושה לשלול מאיראן את יכולותיה לאיים על ישראל, במיוחד בכל מה שקשור לכוונתה להצטייד בנשק גרעיני, ההחלטה כבר נפלה בצמרת המדינית בעניין הזה, עכשיו ישראל תתקדם לעבר השגתה באופן מתוחכם והדרגתי.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי