איראן רוצה הסכם גרעין חדש שיאפשר להסיר מעליה את הסנקציות

איראן חוששת שהנשיא טראמפ יטיל עליה סנקציות משתקות מייד לאחר כניסתו לבית הלבן בחודש ינואר הבא. האיראנים מקווים לפתוח במשא ומתן עם הנשיא טראמפ על עסקת גרעין חדשה כדי להביא להסרת הסנקציות שמוטלות עליהם ולמנוע התקפה על מתקני הגרעין.

האיראנים מצטיינים במשא ומתן ובמסחר והם נערכים לקראת כניסתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לבית הלבן ב-20 בינואר הקרוב.

שר החוץ האיראני פירסם ב-16 בנובמבר הכחשה רשמית לידיעה שפירסם העיתון "ניו יורק טיימס" כי המיליארד אילון מאסק, נציגו של הנשא טראמפ נפגש בחשאי בניו יורק עם סעיד איוואני, שגריר איראן באו"ם, כדי לדון עמו בהפחתת המתיחות בין שתי המדינות.

אמצעי התקשורת באיראן דנו בפרסום הזה בהרחבה ונחלקו בשאלה האם הפגישה הזו היא לטובתה או לרעתה של איראן.

העיתון השמרני "כיהאן" שאל במאמר המערכת "האם הפגישה הזו היא נאיביות או בגידה?" ומתח ביקורת על משא ומתן עם ארה"ב שאותה כינה במילים "משטר טרור".

האיראנים אינם רוצים להצטייר כמי שחוששים מפני הנשיא טראמפ ומייד רצים לנהל עמו משא ומתן,לכן, שר החוץ האיראני עבאס עראקג'י יוצא בהבהרות לגבי המדיניות של איראן בנושא הגרעין מתוך חשש שהנשיא טראמפ ייתן אור ירוק לישראל לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים.

במהלך קמפיין הבחירות, הבהיר הנשיא טראמפ כי אסור שלאיראן יהיה נשק גרעיני.

שר החוץ האיראני עבאס עראקג'י הכחיש ב-17 בנובמבר את קיום הפגישה בין אילון מאסק לשגריר איראן באו"ם.

בראיון לטלוויזיה האיראנית ב-16 בנובמבר הוא אמר כי ישנה אפשרות לטיפול בבעיית תוכנית הגרעין האיראני באמצעות דיפלומטיה, אבל האפשרות הזו היא "מוגבלת".

בשבוע שעבר ביקר באיראן, רפאל גרוסי, ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).

הוא ביקר בשני אתרי הגרעין נתנז ופורדו ובזמן ביקורו אמר נשיא איראן מסעוד פזשכיאן כי הוא "פועל לפזר כל ספק או עמימות בעניין התוכנית הגרעינית של ארצו”.

שר החוץ עראקג'י אמר עוד כי תיק הגרעין האיראני "יהיה בשנה הבאה רגיש ומסובך, אבל אנחנו מוכנים להתעמת עם כל תרחיש ומצב בהתאם לכיוון שיבחר הצד האחר".

על פי דיווחים בתקשורת האמריקנית, הנשיא טראמפ מתכוון להטיל, מייד לאחר כניסתו לבית הלבן, סנקציות קשות על איראן ועל תעשיית הנפט שלה.

גם בקדנציה הקודמת הטיל טראמפ סנקציות דומות על איראן, אבל היא מצאה דרך לעקוף חלק מהן, הנשיא ביידן הסיר את הסנקציות שהטיל טראמפ על איראן כשהוא נכנס לתפקידו כנשיא.

איראן מכחישה כי יש לה תוכנית צבאית לייצור נשק גרעיני וטוענת גם כי קיים פסק הלכה(פתווא) של השליט העליון עלי ח'מינאי האוסר על ייצור נשק השמדה המוני והוא עדיין בתוקף.

היא טוענת כי פרויקט הגרעין שלה הוא למטרות אזרחיות בלבד אבל לגורמי המודיעין של ישראל וארה"ב יש מידע מודיעיני מוצק כי לאיראן יש תוכנית לפיתוח נשק גרעיני וכי היא החלה לפתח את "קבוצת הנשק", דהיינו, המתקן שיורכב על ראש הטיל שעליו יורכב ראש הנפץ הגרעיני ויפוצץ את האורניום המעושר.

לאיראן יש כמות של אורניום מעושר לייצור לפחות ארבע פצצות גרעין, כך מעריכים גורמי מודיעין במערב.

שר החוץ האיראני עראקג'י הזהיר כי אם מועצת הנגידים של הסוכנות לאנרגיה אטומית, שצפויה להתכנס החודש, תקבל החלטות נגד איראן, הרי שהרפובליקה האסלאמית תגיב בהתאם ותקבל החלטות חדשות בנושא פרוייקט הגרעין שלה.

איראן נוקטת מדיניות של הליכה על הסף אבל היא חוששת מהנשיא טראמפ ומשאירה פתח למשא ומתן, שר החוץ  האיראני עראקג'י אמר לרפאל גרוסי כי "איראן מוכנה לפתור את המחלוקות על תוכנית הגרעין שלה אבל היא לא תיכנע ללחצים".

הוא גם שיגר מסר דומה לטרויקה האירופית "כי איראן מוכנה למשא ומתן על תוכניתה הגרעינית אבל ללא לחץ ואיומים."

משרד החוץ של ארה"ב הגיב רשמית על דברי שר החוץ האיראני ואמר כי וושינגטון מצפה לשינוי מעשי בהתנהלותה של איראן והיא רוצה ערבויות שלאיראן לא יהיה אף פעם נשק גרעיני.

ההערכה של המודיעין הישראלי וגורמי המודיעין במערב היא כי המנהיג העליון עלי ח'מינאי עדיין לא קיבל את ההחלטה לייצר את הנשק הגרעיני, אך מדעני הגרעין ו"משמרות המהפכה" עושים את כל ההכנות הדרושות לרגע שבו הוא יקבל את ההחלטה כדי לקצר את התהליך ואת לוחות הזמנים.

כמה יועצים של המנהיג העליון ח'מינאי התבטאו באחרונה כי ימליצו לו לשקול מחדש את ביטול פסק ההלכה האוסר על ייצור נשק השמדה המוני במקרה שאיראן תהייה בסכנה, ההתבטאויות האלה התגברו בעקבות העימות הצבאי הישיר בין ישראל לאיראן.

איראן חוששת מתקיפת מתקני הגרעין שלה והיא מוכנה לעשות עסקה חדשה עם הנשיא טראמפ, אבל היא לא מוכנה להודות שיש לה מסלול חשאי לייצור הפצצה, המשימה העיקרית שלה היא שהעסקה החדשה שהיא רוצה לעשות תביא להסרת הסנקציות שעדיין מוטלות עליה ובאותה העת להמשיך בתוכניות החשאיות שלה להמשיך בייצור הפצצה.

הנשיא טראמפ מבין זאת היטב, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר שנפגש עמו בשבוע שעבר בפלורידה, בעניין הפסקת האש בלבנון, עדכן אותו גם בהתפתחויות החדשות ובחומר המודיעיני שבידי ישראל על תוכניות הגרעין החשאיות של איראן.

הנשיא טראמפ יצטרך להחליט באיזה כיוון הוא בוחר ללכת בנוגע לסכנה הגרעינית האיראנית, כרגע נראה, על פי הדיווחים מוושינגטון כי הוא יבחר בתחילה בדרך הטלת סנקציות חדשות על איראן.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי