הקבינט ידון היום בהצעה מצרית חדשה לשחרור החטופים

מצרים גיבשה הצעה חדשה להסכם חטופים והפסקת אש ברצועת עזה. הקבינט ידון היום בהצעה המצרית ומשלחת ישראלית אמורה לצאת בקרוב לקהיר.

הדרג המדיני מנסה לקדם עסקת חטופים חדשה והפסקת אש ברצועת עזה לפני ה-20 בינואר שהוא מועד כניסתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן.

במסגרת המאמצים האלה, הקבינט הביטחוני ידון הערב בהצעה מצרית חדשה להסכם חטופים והפסקת אש ברצועה שגיבש המודיעין המצרי לאחר שמשלחת של חמאס בראשותו של ח'ליל אלחיה, סגנו של יחיא סינוואר, ביקרה השבוע בקהיר ודנה בהצעה המצרית.

ההערכה במערכת הביטחון הישראלית היא שחמאס מוכן לגלות גמישות במשא ומתן בעקבות הפסקת האש שהושגה בין ישראל לבין חזבאללה בלבנון.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי המגעים עם המצרים הם"רציניים" וכי ההצעה המצרית מתבססת על מתווים קודמים שהוצעו בעבר עם אלמנטים חדשים.

אם יתקבל אור ירוק מהקבינט להמשיך ולדון בהצעה המצרית, משלחת משא ומתן ישראלית תצא לקהיר בסוף השבוע או בשבוע הבא כדי להמשיך במגעים.

על פי הנחיית ראש הממשלה, נשמרת חשאיות רבה על פרטי המשא ומתן כדי למנוע הדלפות שעלולות לפגוע במגעים.

עם זאת, ניתן לומר כי עקרונות ההצעה המצרית היא כדלקמן.

א.מדובר בעסקה זמנית בת שניים או שלושה שלבים שהשלב הראשון שלה יכלול הפסקת אש שתימשך בין חודש וחצי לחודשיים.

ב.במהלך התקופה הזו ישוחררו בהדרגה חטופים חיים, כנראה בין 20 ל-30 חטופים.

ג.ייקבע מפתח חדש לשחרור מחבלים רוצחים.

ד. מעבר רפיח ייפתח מחדש בניהולה של הרש"פ.

כזכור, ראש הממשלה נתניהו מתנגד בתוקף שהרש"פ או חמאס ישלטו במעבר שדרכו הוברחו במשך שנים כמויות אדירות של נשק משטח מצרים לחמאס ברצועת עזה.

ה. יוגדל באופן משמעותי הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה.

ו.צה"ל יתפרס מחדש בציר נצרים ובציר פילדלפי.

גורמים מדיניים מביעים אופטימיות זהירה אך מדגישים כי עדיין לא הושגה פריצת דרך.

הנשיא טראמפ מינה את אדם בוהלר לשליח המיוחד שלו לענייני החטופים, טראמפ אמר כי "אדם עבד כשליח מרכזי להסכמי אברהם ונשא ונתן עם האנשים הקשוחים ביותר בעולם, כולל עם הטאליבאן".

בינתיים מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס כי קטאר חידשה את תפקידה כמתווכת במשא ומתן בין ישראל לחמאס.

על פי הדיווח, סטיב וויטקוף, שליחו של דונלד טראמפ נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם ראש ממשלת קטאר, השייח' מוחמד א-תאני, בניסיון להגיע להפסקת אש ברצועת עזה ולעסקת חטופים.

גורם המעורה בשיחות אמר אמש לסוכנות הידיעות רויטרס כי וויטקוף פגש את נתניהו ואת ראש הממשלה הקטארי בסוף החודש שעבר וכי הדבר מראה כי קטאר חידשה למעשה את מעורבותה כמתווכת מרכזית במשא ומתן לאחר שהודיעה בחודש שעבר כי היא מקפיאה את פעילותה כמתווכת בין שני הצדדים.

הוא אמר כי נושאים ונותנים מטעם חמאס צפויים לשוב לדוחא ולארגן סבב שיחות נוסף בקרוב.

מהפרטים שנחשפו בדיווח עולה כי וויטקוף פגש את ראש הממשלה הקטארי ב-22 בנובמבר בדוחא. "שניהם הסכימו כי נדרשת הפסקת אש לפני ההשבעה של הנשיא טראמפ, ואז אפשר לעבור לנושאים נוספים, כמו ייצוב רצועת עזה והאזור", אמר הגורם. יממה אחר כך פגש וויטקוף את נתניהו בירושלים.

על פי הדיווח, ב-24 בנובמבר, טס ראש ממשלת קטאר מוחמד א-ת'אני לווינה ונועד בחשאי עם ראש המוסד דוד ברנע שהוביל את המשא ומתן מול קטאר.

בריאיון לרשת הבריטית "סקיי ניוז" אמר ראש ממשלת קטאר כי הנשיא טראמפ רוצה להגיע לעסקה לפני שייכנס לתפקידו. הוא הביע אופטימיות זהירה בנוגע לכך, ואמר כי יידרש "לחץ מקסימלי" על כל הצדדים.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי