האם אבו מוחמד אלג'ולאני יצליח לצאת מרשימת הטרור האמריקנית?

מנהיג המורדים אבו מוחמד אלג'ולאני זקוק ללגיטימיות בינלאומית כדי לשקם את סוריה ולהובילה לדרך חדשה השונה מדרכו של הנשיא בשאר אסד. האתגר הגדול שהוא נמצא בפניו הוא להוכיח לקהילה הבינלאומית כי הוא וארגונו אינם תומכים בטרור וכי הוא תומך בהקמת משטר שנלחם נגד הטרור, דוגל בשוויון אזרחי ובאי הפליית נשים ומיעוטים.

מנהיג ארגון "הייאת תחריר א-שאם" אבו מוחמד אלג'ולאני הצליח ב-9 ימים להפיל את משטרו הרודני של נשיא סוריה בשאר אלאסד.

עם זאת, למרות הצלחתו,הוא לא הצליח להתנער מתדמיתו השלילית בעולם הערבי ובקהילה הבינלאומית כי הינו טרוריסט בכיר שהיה  פעיל בארגוני אל-קאעדה ודאע"ש ואף הקים ארגון משלו בשם "ג'בהת אלנוצרה" שהיה שלוחה של ארגון אל קאעדה בסוריה ואחר כך שינה את שמו ל"הייאת תחריר א-שאם".

הוא זקוק ללגיטימיות בינלאומית כדי לשקם את סוריה ולהובילה לדרך חדשה השונה מדרכו של הנשיא בשאר אסד.

פרשנים בכירים בסוריה מעריכים כי לאבו מוחמד אלגו'לאני,ששינה את שמו הג'יהאדיסטי לשמו המקורי אחמד א-שרע,לא תהייה ברירה אלא לפרק את ארגונו הנוכחי "הייאת תחריר א-שאם" ולפתוח במסע יחסי ציבור בינלאומי בחוגים הדיפלומטיים וברשתות החברתיות כדי ליצור תדמית חדש של מנהיג עצמאי שפועל לטובת העם הסורי והרוצה לכונן משטר דמוקרטי ללא אפליות ומתן זכויות שוות לכל המיעוטים בסוריה.

על ראשו של אבו מוחמד אלג'ולאני יש פרס של 10 מיליון דולר שהכריזו עליו רשויות החוק בארה"ב ונראה כי עתידה של סוריה תלוי במידה רבה בכך שהפרס יוסר מעל ראשו ושם ארגונו יימחק מרשימת הטרור האמריקנית.

גורמים אמריקנים אומרים כי הממשל האמריקני של ג'ו ביידן רואה צורך בכך שאבו מוחמד אלג'ולאני יעשה פעולות בשטח שמצדיקות את מחיקת שמו ושם ארגונו מרשימת הטרור האמריקנית ופחות יעסוק בדיבורים על העניין, בינתיים הקים המשטר החדש בסוריה ממשלת מעבר עד חודש מרץ 2025, אחר כך מתכנן אלג'ולאני להקים ממשלת טכנוקרטים רחבה, לשנות את החוקה הסורית ולערוך בחירות כלליות שבהן הוא יתמודד לתפקיד הנשיא.

אלג'ולאני עצמו אמר לפני כמה ימים כי סיווג ארגונו כארגון טרור היא "החלטה פוליטית לא מדוייקת", הוא מקפיד להציג תדמית שונה מהתדמית שלו במהלך המלחמה, הוא נטל לידיו את ניהול שלב המעבר בסוריה וקורא בנאומים ובראיונות לאמצעי התקשורת הזרים לד-קיום, כיבוד המיעוטים,שמירה על הרכוש ומניעת פעולות נקם כלשהן בתומכי המשטר של בשאר אלאסד.

המשטר החדש של אלג'ולאני יצר קשר עם ארה"ב, בריטניה, רוסיה ומדינות נוספות כדי שיפתחו שגרירויות בדמשק.

טורקיה וקטאר היו הראשונות שנענו לכך, מדובר בפעילות סמלית אבל יש לה חשיבות בתהליך "הלבנתו" של המשטר החדש.

אולם, הממשל האמריקני וממשלות נוספות מציבים תנאים  לאלג'ולאני להתנהלות דיפלומטית תקינה מולו, כמו כיבוד המיעוטים בסוריה,הבטחת מעבר חלק של השלטון, מלחמה נגד הטרור וסיוע באיתור נשק כימי וביולוגי.

ארגון "הייאת תחריר א-שאם", שאבו מוחמד אלג'ולאני עומד בראשו, נכלל ברשימת הסנקציות משנת 2014 לאחר שוועדה של מועצת הביטחון של האו"ם קבעה כי מדובר ב"קבוצה טררוריסטית עם קשרים לארגון אלקאעדה".

בלילה שבו נפל משטרו של הנשיא בשאר אסד אמר הנשיא ביידן: " נמשיך להיות עירניים, אל תטעו- חלק מהקבוצות המורדות שהפילו את בשאר אסד מחזיקות בעבר של טרור ופגיעות בזכויות אדם, שמענו את ההצהרות של מנהיגיהן בימים האחרונים, שמביעות עמדות נכונות כעת, אבל ככל שיקחו אחריות גדולה יותר, נבחן לא רק את דבריהן אלא גם את מעשיהן".

נראה כי שלוש סוגיות מרכזיות יקבעו האם שמו של ארגון "הייאת תחריר א-שאם" יוסר מרשימת ארגוני הטרור האמריקנית.

  • האופן שבו יטפל המשטר הסורי החדש בארגוני טרור אל-קאדעה ודאע"ש בסוריה.
  • היחס של המשטר החדש לבעלי הברית האזוריים של ארה"ב: ישראל, ירדן, טורקיה, עיראק ולבנון.
  • הקשר שלו עם היריבות של ארה"ב כמו רוסיה, סין ואיראן
  • האופן שבו הוא יטפל בנשק הכימי והביולוגי בסוריה.
  • היחס של המשטר לנשים ולמיעוטים בסוריה.

גם ועידת מדינות ערב שהתכנסה בעקבה ב-14 בדצמבר כדי לדון בהתפתחויות בסוריה הדגישה את הצורך בקיום דיאלוג בינלאומי כולל לבניית סוריה, מעבר חלק ושקט למשטר שמייצג את כל הכוחות הפוליטיים בסוריה והצורך ליישם את החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 2254 שמחייבת הגברת המאבק נגד הטרור.

נראה כי ירדן היא המדינה שמודאגת ביותר מנפילת משטרו של בשאר אסד, היא חוששת מחזרת האנרכיה הביטחונית לסוריה, מנוכחות פלגים חמושים בדרום סוריה על גבולה הצפונית ומחדירות מבריחים ג'יהאדיסטים משטח סוריה לצפון ירדן עם משלוחי נשק וסמים, בעיקר סם הקפטגון.

גורם ירדני אמר לעיתון "א-שרק אלאווסט" כי  ירדן זקוקה לבדיקת אמינותו של אבו מוחמד אלג'ולאני "שצריך לנטרל את האיסלאם הפוליטי במשוואת המשטר הסורי לטובת מדינה שמקבלת את כולם".

למרות תמיכתו של שליח האו"ם לסוריה, גייר פדרסן, ביום ב- 15 בדצמבר, בהסרת הסנקציות מעל ארגון "הייאת תחריר א-שאם" ומנהיגה אבו מוחמד אלג'ולאני, ולמרות סדרת דיונים דיפלומטיים בין דמשק החדשה לממשלות המערב, נראה שהממשל הזמני בסוריה עומד בפני אתגר גדול בימים הקרובים בקשר לעתידו.

גורמים ביטחוניים בישראל מעריכים כי לאבו מוחמד אלג'ולאני לא תהייה ברירה אלא לפרק את ארגונו "הייאת תחריר א-שאם" כדי לעודד את המשטר האמריקני להסירו מרשימת הטרור.

הוא כנראה ישלב את פעילי הארגון בממשלה הזמנית ובצבא הסורי החדש שהוא עומד להקים.

לדבריהם,חובת ההוכחה מוטלת על אלג'ולאני והוא יצטרך להוכיח כי מעשיו הם שינוי אמיתי ולא תמרון פוליטי זמני עד שייבחר לנשיא הבא של סוריה.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי