אבו מוחמד אלג'ולאני ניצב בפני שני אתגרים גדולים כדי להגשים את חזונו לאחד את סוריה, על כל פלגיה,תחת שלטון מרכזי אחד.
שני האתגרים המרכזיים בראש סדר העדיפויות הן פירוק כל הפלגים החמושים מנשקם והקמת צבא חדש לסוריה במקום צבאו של הנשיא המודח בשאר אסד.
כמה מהפלגים החמושים בסוריה לא נותנים אמון במשטר החדש בסוריה ומסרבים למסור את נשקם לשלטונות.
בעייה נוספת הינה מה יעלה בגורלם של של קציני הצבא הסורי של בשאר אסד וגורל אלפי המתנדבים לצבא, האם כל אלו ישולבו בצבא החדש שיקים אלג'ולאני?
אבו מוחמד אלג'ולאני שואף להקים צבא לאומי סורי מאוחד בסיועה של טורקיה, לכן הוא כינס השבוע את ראשי מרבית הפלגים בסוריה ודרש מהם להתפרק מנשקם ולשלב את לוחמיהם בצבא החדש.
התוכנית של אלג'ולאני היא להפוך את הפלגים החמושים לדוויזיות וחטיבות בצבא החדש שכפוף למשרד ההגנה.
אולם, כאמור, כמה מהפלגים מסרבים להתפרק מנשקם,לדוגמא, הפלגים הנתמכים על ידי טורקיה, "הצבא הלאומי" והעריקים מהצבא הסורי במהלך מלחמת האזרחים,"כוחות סוריה הדמוקרטית" ופלגים באזור דרעא בדרום סוריה המונהגים על ידי אחמד עודה שנחשב ל"איש של רוסיה" באזור שכלל לא השתתף בפגישה של אלג'ולאני עם ראשי הפלגים.
גם מפקדי "צבא סוריה החופשי" שפועל באזור המדבר הסורי בתיאם עם הקוליציה הבינלאומית נגד דאע"ש לא הוזמנו לפגישה של אלג'ולאני עם ראשי הפלגים.
ובנוסף, הכורדים בצפון מזרח סוריה המאורגנים במסגרת הצבאית הנקראת" כוחות סוריה הדמוקרטיים"(קסד) לא הוזמנו לפגישה.
לאלה יש להוסיף את הדרוזים באזור סווידא בדרום סוריה שמאוגדים במסגרת הצבאית הנקראת "תנועת אנשי הכבוד" שהודיעו כי הם מסרבים למסור את נשקם עד להקמת הצבא הסורי החדש.
הם חוששים מהמצב הביטחוני החדש שנוצר בסוריה לאחר הפלת משטרו של בשאר אסד.
מה יהיה גורלו של הצבא של בשאר אסד?
אחת הבעיות הגדולות של אבו מוחמד אלג'ולאני היא מה לעשות עם קציני וחיילי צבאו של הנשיא המודח בשאר אסד המונים כ-70 אלף איש שכולם חמושים, 35 אלף מהם הינם מתנדבים וחלקם חשוד במעשי טבח ופשעים במהלך מלחמת האזרחים.
לא ברור אם הם ישולבו בצבא הסורי החדש, בינתיים הציע להם אלג'ולאני הסדר זמני שבמסגרתו הם ימסרו את נשקם תמורת קבלת תעודה זמנית ל-3 חודשים שמאפשרת להם תנועה חופשית במדינה ללא חקירה.
ההערכה בסוריה היא שהקצינים הבכירים יועמדו לדין על פשעי מלחמה, חלק אחר יקבל פיצוי כספי והשאר יועברו למשרות אזרחיות אך לא ישולבו בצבא הסורי החדש.
גורמים ביטחוניים בישראל מעריכים כי אם אבו מוחמד אלג'ולאני לא ישתלט במהירות על הכאוס הביטחוני בסוריה, העניינים ייצאו משליטתו והאפשרות של מלחמת אזרחים חדשה עומדת בפתח.
אבו מוחמד אלג'ולאני יצטרך למצוא דרכים לשכנע את הפלגים "הסוררים" למסור את נשקם ולהגביר את האמון במשטר החדש.
טורקיה מצידה, דוחפת את כל הפלגים שנתונים להשפעתה למסור את נשקם למשטר החדש.
נראה כי פירוק הפלגים החמושים והקמת הצבא החדש הם האתגר המרכזי הדחוף של המשטר החדש, לכך יש להוסיף את העובדה שרוב אמצעי הלחימה של צבאו של בשאר אסד הושמדו על ידי ישראל, מרבית הנשק שבידי הפלגים החמושים היא נשק קל ובינוני.
מבחינתה של ישראל מדובר בהתפתחות חיובית, ייקח לאבו מוחמד אלג'ולאני כמה חודשים לפחות להקים צבא חדש וזה מעניק לה מרווח זמן להתבסס קרקעית באזורים אליהם נכנסה כדי להגדיל את מרחב החיץ ברמת הגולן.
לא ברור עדיין האם ישראל תאפשר לצבא הסורי החדש להצטייד בנשק אסטרטגי או שתקפיד לתקוף כל משלוח נשק כזה שיגיע לסוריה, גם אם מקורו איננו באיראן.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"