מנהיג המורדים הג'יהאדיסטים אבו מוחמד אלג'ולאני עדיין לא הצליח להשליט את מרותו על של שטחי סוריה ולבסס בה את שלטונו ונראה כי הוא מתכנן להישאר כשליט היחידי בסוריה במשך 4 השנים הקרובות עד לעריכת בחירות כלליות במדינה.
את הדברים הוא אמר בראיון נרחב שהעניק לערוץ "אלערביה" ששודר ב-29 בדצמבר.
הוא גילה כי בזמן הזה תיכתב חוקה חדשה בסוריה וכי הוא מתכוון לפרק את הארגון שבראשו הוא עומד שנקרא "הייאת תחריר א-שאם".
אלג'ולאני מתכוון לכנס בעוד כשבוע כינוס גדול ל "דיאלוג לאומי", בהשתתפות נציגי כל הפלגים בסוריה, כדי לדון באתגרים הניצבים בדרכה של סוריה החדשה ובדרכים להתמודד עמם, בינתיים הוקמה "ממשלת חירום" או "ממשלת הצלה" בסוריה לתקופה של 3 חודשים שאחריה תוקם ממשלת מעבר עד לעריכת הבחירות הכלליות.
אלג'ולאני מנהל כעת מגעים עם "כוחות סוריה הדמוקרטית" בצפון מזרח סוריה, שמשתייכים למיעוט הכורדי כדי לפתור את בעייתם מול טורקיה שרוצה לפלוש לשטח סוריה ולהשמידם, הוא הדגיש כי לא יסכים לחלוקתה של סוריה בשום פנים ואופן ולהקמת משטר של פדרציות.
אלג'ולאני טען כי עריכת בחירות כלליות מצריכה מפקד אוכלוסין מלא וכי סוריה זקוקה לשנה לפחות כדי שאזרחיה ירגישו בשינוי, הוא ידגיש כי לא יסכים שסוריה תהפוך לפלטפורמה להתקפות של המחתרת הכורדית ה-PKK על טורקיה.
פרשנים סורים אומרים כי "ממשלת החירום" או "ממשלת ההצלה" בראשות מוחמד אלבשיר ששולטת כעת בסוריה, ושהוקמה במחוז אידליב בשנת2017 על ידי ארגון "הייאת תחריר א-שאם", יכולה להעיד על אופי המשטר שאבו מוחמד אלג'ולאני מתכוון להקים בסוריה למרות שהפעם היא אמורה לשלוט על שטח בהרבה יותר גדול ממחוז אידליב.
לדבריהם, הממשלה הזו שבראשה עמד לפני הפלת משטר אסד, מוחמד אלשיח', כללה 11 משרדי ממשלה והעדיפה את עיקרון הנאמנות על פני כישורים,פקידי הממשלה מונו לתפקידיהם על סמך נאמנותם לארגון "הייאת תחריר א-שאם" והייתה בה תופעה של נפוטיזם והממשלה התייחסה בעויינות כלפי האגודות והארגונים של החברה האזרחית.
היא הנהיגה הפרדה בבתי הספר בין תלמידים לתלמידות, דבר שהרחוב הסורי מתנגד אליו אחרי שנות הדיכוי של משטר בשאר אסד, החשש כעת שאלג'ולאני ינהיג זאת בכל בתי הספר בסוריה.
בתחום הכלכלי הנהיגה הממשלה באידליב מדיניות כלכלית המבוססת על מונופול ממשלתי והתנגדה לכלכלה חופשית.
גורמים סורים דיווחו על היעדר שקיפות בתחום הוצאת הכספים על ידי הממשלה והיעדר מערכת גביית מיסים מסודרת, הממשלה באידליב נהנתה מתפוקה חקלאית גדולה ומסיוע בינלאומי נרחב והיו טענות כי גזלה חלק מהסיוע הזה.
תושבי אידליב חוו יציבות כלכלית יחסית עם זמינות כללית של סחורות, מוצרים שונים ודלק, לצד פריחה בתחום המסחר בכלי רכב והוזלת מחירים בהשוואה לאזורים שנשלטו על ידי משטרו של בשאר אסד.
הממשלה הצליחה לשקם רשתות מים וחשמל, כולל הבאת חשמל מטורקיה, אספקת המים בוצעה על ידי חברה ציבורית ואספקת החשמל על ידי חברה פרטית בשם "גרין אנרג'י".
מצב ביטחון הפנים באזור אדלדיב היה יציב אבל היו תלונות של תושבים על מעצרים שרירותיים ועינויים של גורמי הביטחון וגם הוצאות להורג ללא משפט.
בחודש מרץ 2024 פרצו מחאות באזור אידליב בדרישה לשחרור עצורים, הפחתת מיסים, רפורמות כלכליות ושינויים במערכת המשפט, בעקבות המחאות הוכפף מנגנון הביטחון למשרד הפנים וחלק מהגזרות בוטלו ובוצעו רפורמות במערכת המשפטית.
בראיון לערץ "אלערבייה" אמר אבו מוחמד אלג'ולאני כי איננו רואה את עצמו כמשחרר של סוריה וכי "כל מי שהקריב קורבנות שיחרר את סוריה", "העם הסורי הציל את עצמו במו ידיו", אמר אלג'ולאני.
הוא גם טען כי "שחרור סוריה יבטיח את ביטחון האזור והמפרץ ל-50 השנים הבאות".
הוא התייחס לתפקידה של איראן באזור ואמר כי "על איראן לחשב מחדש את דרכה בכל הקשור להתערבות שלה באזור ועליה לשקול מחדש את מדיניותה", הוא גם הביע תקווה שהנשיא טראמפ יסיר את הסנקציות הכלכליות מעל סוריה.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"