ראש הממשלה נתניהו יכנס היום את הקבינט הביטחוני כדי לדון בהתגברות הטרור ביהודה ושומרון, בעוד כוחות הביטחון ממשיכים במצוד אחרי חוליית המחבלים שביצעה את הפיגוע באזור הכפר פונדוק שבשומרון.
בפיגוע הירי אתמול באזור השומרון נרצחו 3 אזרחים ישראלים, בחודש שעבר נרצח נער בן 12 בפיגוע ירי בעת שנסע סמוך למחסום המנהרות מדרום לירושלים, בשנת 2024 תועדו 358 מקרים של יידוי אבנים, בקבוקי תבערה או אירועי ירי על כלי רכב, משמעות הדבר היא אירוע ביטחוני כמעט בכל יום ביהודה ושומרון.
גורמים ביטחוניים אומרים כי הבעייה העיקרית של התגברות הטרור הינה בצפון השומרון, גם המחבלים שביצעו את הפיגוע הרצחני אתמול באזור הכפר פונדוק בשומרון הגיעו מאזור ג'נין.
מנגנוני הביטחון של הרש"פ עושים כבר חודש ימים מבצע מעצרים במחנה הפליטים ג'נין של מחבלים חמושים, אולם, על פי גורמי ביטחון בישראל ההישגים שלהם אינם מספיקים כדי לפרק את תשתיות הטרור.
לדברי הגורמים הביטחוניים, אין מנוס ממבצע צבאי ישראלי גדול בסגנון "חומת מגן 2" כדי לפרק את תשתיות הטרור בכל צפון השומרון.
המבצע הגדול האחרון של צה"ל נגד הטרור בצפון השומרון שנקרא "מחנות קיץ" היה בחודש אוגוסט שעבר, במחנות הפליטים ג'נין, נור שמס, קבאטיה, טובאס ומחנה הפליטים אלפארעה בצפון מזרח השומרון,כמכת נגד מקדימה נוכח כוונת חמאס לחדש את פיגועי ההתאבדות בתוך שטח ישראל וכדי למנוע מעשי טבח בישובים ישראלים, אולם הוא לא היה מספיק גדול ועוצמתי לעצור את המשך התבססות קבוצות הטרור.
קבוצות הטרור האלה הוקמו במהלך בשלוש השנים האחרונות ע"י איראן, בסיוע ארגוני חמאס והג'יהאד האסלאמי בערים ג'נין, טול כרם ושכם ומחנות הפליטים והכפרים הצמודים להן והן דחקו החוצה את כוחות הביטחון של הרש"פ.
על פי גורמים ביטחוניים בישראל, בשטח עצמו יש כ-2000 מחבלים חמושים מצויידים בנשק וחומרי נפץ שהוברחו מאיראן, דרך הגבול עם ירדן, הן מאורגנות בקבוצות הנקראות "גדודים" וממומנות על ידי איראן ונקראות בעגה הביטחונית "צבא הטרור של איראן".
את הצבא החדש הקים הגנרל חוסיין סלאמי, מפקד "משמרות המהפכה" של איראן בשיתוף עם זיאד אלנח'אלה, מזכ"ל ארגון הג'יהאד האסלאמי וצאלח אלעארורי שהיה מפקד הזרוע הצבאית של חמאס וחוסל בביירות.
באחרונה גובר השימוש של הקבוצות האלה במטעני חבלה, בשטח הוקמו מעבדות לייצור מטעני חבלה גדולים וחגורות נפץ למחבלים מתאבדים, המחבלים מטמינים מטעני חבלה בצירים עליהם נעים כוחות הביטחון והמתנחלים.
מבצע " מחנות קיץ" היה המבצע הגדול ביותר ביהודה ושומרון נגד קיני הטרור ב-20 השנים האחרונות מאז מבצע "חומת מגן" בשנת 2002
במטרה לגדוע את יכולות גדודי הטרור, להשמיד תשתיות טרור שהם הקימו ובהן מעבדות לייצור מטעני חבלה, לתפוס אמצעי לחימה ולעצור מחבלים מבוקשים, במבצע חוסלו עשרות מבוקשים והשתתפו בו שתי חטיבות של צה"ל מתוגברות בכוחות מיוחדים ויחידות מסתערבים תוך שימוש בכטב"מים שמחסלים מהאוויר מחבלים חמושים.
אולם המציאות הקשה מעידה כי צה"ל זקוק למבצע הרבה יותר גדול כדי למגר את הטרור וגורמים ביטחון בכירים אומרים כי אין מנוס אלא לצאת למבצע צבאי גדול בסדר גודל של 2 אוגדות נגד כל תשתיות הטרור בצפון השומרון בהקדם האפשרי.
הבעיה העיקרית היא מחסור בכוחות של צה"ל נוכח הצורך להגביר את הלחץ הצבאי על חמאס ברצועת עזה כדי לזרז עסקת חטופים והגורל הבלתי ברור של הפסקת האש בלבנון.
להערכת גורמים ביטחוניים, הקבינט הביטחוני שמתכנס היום לא יוכל להחליט על מבצע צבאי גדול בסגנון "חומת מגן 2" בצפון השומרון, מבצע כזה יכול לצאת לפועל רק אם המגעים בדוחא יניבו עסקת חטופים, או לחלופין אם תוארך הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה בלבנון ב-60 ימים נוספים.
לדברים, השמיכה היא קצרה וצה"ל יצטרך להסתדר עם מה שיש.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"