מה אחרי השלב הראשון של עסקת החטופים?

המשא ומתן על השלב השני של עסקת החטופים צפוי להתחיל ב-3 בפברואר והוא מלא במכשולים. ברצועת עזה גובר החשש שהמשא ומתן יתפוצץ וישראל תחדש את הלחימה.

המשא ומתן על השלב השני של עסקת שחרור החטופים יתחיל ב-3 בפברואר שהוא היום ה-16 במספר מתחילת השלב הראשון שהחל ב-19 בינואר.

על פי דיווחים מרצועת עזה, יש חשש גדול בקרב האוכלוסיה הפלסטינית כי המשא ומתן הזה יהיה קשה במיוחד מכיוון שהוא יעסוק בשאלת היום שאחרי המלחמה, בשאלה האם תנועת חמאס תמשיך לשלוט ברצועה ובשיקום רצועת עזה מנזקי המלחמה.

כמו כן המשא ומתן בין ישראל לחמאס אמור לעסוק בסוגיית שחרור שאר החטופים הישראלים שחלקם הם חיילי צה"ל.

גורמי ביטחון בכירים בישראל חוששים שחמאס יגרור רגליים וינסה להרוויח זמן כדי להאריך את הפסקת האש כדי שיוכל להתחמש מחדש וגם כדי לשחוק את ההישגים הצבאיים של צה"ל ברצועה, כמו כן הוא עלול להסתיר חטופים ולטעון כי הם אינם בידיו כדי לשמור אותם לעתיד כ"תעודת ביטוח" מפני ישראל וגם כקלף מיקוח לסחיטה של דרישות נוספות מישראל.

על פי גורמים מדיניים, ישראל צפויה להתנגד לדרישת חמאס לשחרר בשלב הזה רבי מחבלים מהכלא הישראלי כמו מרוואן ברגותי, אדריכל הטרור של האינתיפאדה השנייה.

בחמאס מעריכים כי ראש הממשלה נתניהו נתן הבטחות לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' בדבר חידוש הלחימה והפסקת הסיוע ההומניטרי בכל מקרה כשיסתיים שחרור החטופים בשלב הראשון, לכן ייתכן שחמאס עלול שלא לשחרר את כל החטופים הישראלים שסוכם כי ישוחררו במהלך השלב הראשון של העסקה והוא כבר ימצא את התירוץ לכך.

גורמים ברש"פ טוענים כי אם חמאס ירצה בהמשך הפסקת האש מצד ישראל הוא יצטרך לעשות ויתורים משמעותיים כדי לסכל את התוכניות של ראש הממשלה נתניהו ושל השר סמוטריץ' והוא יצטרך להסכים לוותר על השליטה ברצועת עזה לטובת הרש"פ או להסכים להסדר אחר שכולל הצבת כוח בינלאומי וערבי משותף לניהול ענייני רצועת עזה באופן זמני עד להעברתה לידי ממשלה פלסטינית, כפי שהבהיר שר החוץ לשעבר טוני בלינקן בתוכנית שהציג ב-14 בחודש במכון המחקר "המועצה האטלנטית" ושאותה הוא העביר לעיונו של הנשיא החדש דונלד טראמפ.

חמאס יעמוד בפני דילמה קשה גם נוכח העמדה הנחרצת של ממשל טראמפ שמתנגד נמרצות להמשך שלטונו ברצועת עזה, הוא איננו מוכן לפרק את הזרוע הצבאית שלו ולהסכים לפירוז הרצועה, הוא גם לא מוכן לאבד את השליטה במערכת האזרחית הממשלתית שכוללת כמה עשרות אלפי פקידים שמזוהים עם חמאס ומקבלים משכורות חודשיות.

ההערכה היא שקטאר ומצרים שמתווכות בעסקת החטופים והפסקת האש יצטרכו להיכנס עמוק לעובי הקורה ולהפעיל לחצים על חמאס, כישלון של המשא ומתן בשלב השני עלול להביא לחידוש הלחימה מצידה של ישראל.

צריך לזכור שנכון לעכשיו, ממשל טראמפ לא אימץ את תוכניתו של שר החוץ לשעבר טוני בלינקן וגם לא ישראל בכל הקשור לרצועת עזה.

ממשלת ישראל מתנגדת לכל מעורבות של חמאס או הרש"פ בשלטון ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה, על פי התוכנית של טוני בלינקן, התרחיש שהוא הציע יביא להקמת ממשלה פלסטינית חדשה מטעם הרש"פ, שתעבור רפורמות מקיפות, והיא שתנהל את יהודה ושומרון ורצועת עזה.

על פי התוכנית, שיקום הרצועה יתחיל תוך התמקדות בשיפור התשתיות ובניית משרדי ממשלה ומוסדות רשמיים לניהול הרצועה.

כל התרחישים האלה הם תיאורטיים בלבד, ראש הממשלה נתניהו מתכוון לתאם עמדות עם הנשיא טראמפ בסוגיות האלה ועל פי הערכות גורמים מדיניים בירושלים הוא יוזמן לבית הלבן בחודש הבא.

בכל מקרה יש כבר תמימות דעים בין ראש הממשלה נתניהו לבין הממשל האמריקני החדש כי חמאס לא יישאר בשלטון ברצועת עזה וכי יש לפרקו מנשקו.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי