חשש פלסטיני שתוכנית ההגירה של טראמפ תביא לאובדן זכות השיבה

תוכנית ההגירה של הנשיא טראמפ נחשבת בעיני הפלסטינים כחלק מתוכנית "עסקת המאה" החדשה שטראמפ מנסה לכפות עליהם.החשש הפלסטיני הוא שתוכנית טראמפ לא תביא להקמת מדינה פלסטינית עצמאית ותבטל את "זכות השיבה" של הפלסטינים לאדמתם.

חזרתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן פירושה עבור הפלסטינים סיוט חדש-ישן והכנות לכפות עליהם את "עסקת המאה 2" שטראמפ נכשל ביישומה בקדנציה הקודמת שלו, כך אומר גורם פלסטיני בכיר.

תוכנית ההגירה של טראמפ מרצועת עזה למצרים ולירדן, נחשבת בעיני הפלסטינים כמרכיב נוסף בתוכנית "עסקת המאה" החדשה, טראמפ שוב מנסה לכפות תרחיש של גירוש כפוי על הפלסטינים ברצועת עזה, התוכנית הזו כבר הוצעה בעבר בחדרי חדרים ונדחתה על הסף על ידי ירדן ומצרים.

ד"ר דלאל עריקאת,חוקרת פלסטינית בתחום הדיפלומטיה ובתו של ד"ר צאיב עריקאת שהיה האחראי על המשא ומתן עם ישראל מטעם הרש"פ, אומרת על תוכנית ההגירה של טראמפ כי "תוכניות אלו, שניסו הישראלים להחיל על 1.9 מיליון עקורים בדרום עזה, הוצעו בעבר ונדחו באופן חד-משמעי על ידי קהיר ועמאן, מה שסיכל כל ניסיון לרוקן את הרצועה מתושביה.

יוזמות טראמפ הן לא יותר מבלוני ניסוי וחזרה על תרחישים קודמים, ששימשו את ממשלו של טראמפ כדי לבחון את התגובות האזוריות והבינלאומיות."

במאמר שפירסמה ב-2 בפברואר בעיתון "אלקודס" המזרח ירושלמי התייחסה דלאל עריקאת להסכם הנורמליזציה הצפוי בין ישראל לסעודיה וכתבה כי "המהלכים האחרונים של ארה"ב משקפים את מאפייני "העונה השנייה" של "עסקת המאה", שבה ממשלו של טראמפ שואף, באמצעות כפיית מציאות בשטח, להחיות את תהליך הנורמליזציה הערבית-ישראלית, תוך התמקדות בהשלמת הסכם בין סעודיה לישראל".

גורם בכיר ברש"פ אומר כי תוכנית של הנשיא טראמפ להביא להגירת הפלסטינים מרצועת עזה היא ניסיון לכפות עליהם מהדורה חדשה של "עסקת המאה" שמשמעותה היא חוסר האפשרות להקים מדינה פלסטינית וחוסר האפשרות להחזרת הפליטים.

מה שהפלסטינים חוששים ממנו יותר מכל כיום הוא חידוש הניסיונות האמריקניים לכפות את "עסקת המאה", אשר תוביל, בסופו של דבר, לכך שלא תוקם מדינה פלסטינית ולא יתאפשר לפליטים הפלסטינים לשוב לארצם.

בנוסף, העסקה מהווה איום על האינטרסים החיוניים של מדינות האזור, במיוחד ירדן ולבנון, שמארחות מספר רב של פליטים פלסטינים וממתינות לפתרון עבורם.

גורמים ברש"פ אומרים כי הנשיא טראמפ רוצה ליישם את תוכנית ההגירה של מרצועת עזה מבלי להידבר עם הפלסטינים, להתחשב בהם או להתייחס אליהם כלל, אלא לכפות אותה וליישמה מתוך רצון אמריקני-ישראלי חד-צדדי.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי