עיני העולם הערבי נשואות לועידת החירום הערבית שתתקיים ב-27 בחודש הנוכחי בקהיר, שנחשבת לציון דרך משמעותי בהיסטוריה של עמדות העולם הערבי כלפי הבעיה הפלסטינית.
הפלסטינים, מצרים וירדן רואים בועידה הזו הזדמנות חשובה ביותר להדוף את המדיניות האמריקנית והישראלית,שלטענתם מטרתה היא לחסל את הבעיה הפלסטינית ולכפות פתרונות חד-צדדיים שאינם תואמים את שאיפות העמים הערביים, כולל תמיכה בהתנחלויות.
לדבריהם, המדינות הערביות ניצבות בפני מבחן אמיתי לאחדות עמדתן לנוכח אתגרים חמורים אלו, במיוחד כאשר התוכנית של הנשיא טראמפ להעברת הפלסטינים מרצועת עזה למדינות אחרות באזור תופסת תאוצה, דבר המהווה איום ישיר מבחינתם על הביטחון הלאומי הערבי.
ועידת החירום הערבית צפויה להיות צומת דרכים קריטי בהתמודדות העולם הערבי עם האתגרים הניצבים בפניו, ובראשם התמיכה הבלתי מסויגת של הממשל האמריקאי בישראל והניסיונות לכפות מציאות חדשה שלהערכת הערבים תפגע בזכויות הפלסטינים.
גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים כי הפלסטינים, מצרים וירדן ינסו להפוך את ועידת הפסגה הקרובה למנוף לחץ אמיתי על הקהילה הבינלאומית להתנגד לתוכנית ההגירה של הנשיא טראמפ מרצועת עזה ולשכנע אותה לעבור מהצהרות לפעולות מעשיות.
גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי ועידת הפסגה חייבת להעביר מסר חד-משמעי לוושינגטון ולירושלים והוא דחיית כל פתרון חד-צדדי שיפגע בזכויות העם הפלסטיני או יעמיד בסכנה את ביטחונן הלאומי של מצרים ושל ירדן, לדבריהם, הפתרון לא יכול להישאר בגדר דיבורים – עליו לכלול איום ברור כלפי האינטרסים האמריקאיים באזור כדי להרתיע את הנשיא טראמפ מלממש את תוכנית ההגירה שלו מרצועת עזה.
הפלסטינים רואים בתוכנית ההגירה של טראמפ ניסיון ישראלי לנצל את התמיכה האמריקנית להרחבת ההתנחלויות ביהודה ושומרון תוך כדי ניסיון להציע פתרונות שמטרתם העברת בעיית הפליטים הפלסטינים למדינות אחרות באזור.
גורם בכיר ברש"פ מזהיר כי העולם הערבי נמצא בפני מבחן אמיתי, שבו עליו לבחור בין המשך פסיביות ובין אימוץ מהלכים שיחייבו את המעצמות לחשב מסלול מחדש.
בכירים פלסטינים מציעים כמה רעיונות מעשיים לדיון בועידת הפסגה בקהיר.
א.קבלת החלטה בדבר סירוב להמשך קיומם של הבסיסים הצבאיים האמריקאיים באזור וערעור האינטרסים החיוניים של ארה"ב במזרח התיכון, אם זו תמשיך לתמוך במדיניות הישראלית.
ב. דחיית עקרון פתרון שתי המדינות ויוזמת השלום הערבית אם הנשיא טראמפ ימשיך לקדם את תוכנית ההגירה שלו מרצועת עזה ותמיכה בפתרון המדינה האחת.
ג. חיזוק היחסים של העולם הערבי עם מדינות כמו סין, ברזיל, רוסיה והודו – מדינות שמתנגדות להתרברבות האמריקאית ותומכות בזכויות העם הפלסטיני.
ד.קידום הפיוס בין תנועת פת"ח לתנועת חמאס, תוך דרישה לשילוב חמאס במסגרת אש"ף וויתור על שליטתה הבלעדית של חמאס ברצועת עזה. מהלך כזה יוכל להסיר את התירוצים המערביים המעכבים סיוע ושיקום, ולהציג את הפלסטינים כגוף מדיני אחיד החותר לפתרון מדיני כולל.
גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי ועידת החירום הערבית בקהיר היא רגע מבחן היסטורי של העולם הערבי ולמידת נכונותו להגן על הפלסטינים מפני ארה"ב וישראל, אם ההחלטות שיתקבלו בועידה לא ימנעו מהנשיא טראמפ לממש את תוכנית ההגירה שלו של תושבי רצועת עזה, יהיה זה אות קין על הליגה הערבית.
לדבריהם, ועידת הפסגה הקרובה אינה יכולה להיות עוד אירוע סמלי, היא חייבת להוביל לשינוי אמיתי במפת הכוחות האזורית והבינלאומית, בין אם באמצעות לחץ כלכלי, יצירת בריתות חדשות או תמיכה ישירה בפלסטינים.
ההצלחה תימדד לא רק ברטוריקה התקיפה אלא במימוש צעדים קונקרטיים, שיבהירו לארה"ב ולישראל כי הסוגיה הפלסטינית אינה ניתנת למחיקה וכי פתרון אמיתי דורש צדק מדיני, ולא תכתיבים חד-צדדיים.
האם העולם הערבי יעמוד באתגר? ספק רב, יש תחושה גדולה של פסימיות בעולם הערבי, מדינות ערב אינן מגלות נחישות רבה להתעמת עם הנשיא טראמפ ולרבות מהן נמאס משלטון חמאס ברצועת עזה.
מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אלע'יט אמר ב-10 בפברואר לערוץ "אל-ערביה" כי "חמאס צריך לפרוש (מהשלטון) אם האינטרס הפלסטיני מחייב זאת, לאור המשבר המתגבר באזור שהוא משבר מסוכן".
העיתונאי הסעודי הידוע טארק חמיד פירסם ב-12 בפברואר בעיתון "א-שרק אלאווסט" מאמר תמיכה בדבריו של מזכ"ל הליגה הערבית.
במאמרו כתב טארק חמיד כי האינטרס הפלסטיני מחייב זאת וכי קולו של מזכ"ל הליגה הערבית הינו קול ההיגיון שחייב להיאמר בעולם הערבי ובראש ובראשונה על ידי הרש"פ עצמה.
גורמים ברש"פ חוששים כי אם ועידת הפסגה הערבית תיכשל הנשיא טראמפ ישאב מכך עידוד רב ויאיץ את תוכניתו להעביר את תושבי רצועת עזה למדינות אחרות.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"