ישראל משרטטת מחדש את גבולותיה בסוריה ולבנון

המלחמה הביאה לכך שישראל משרטטת את גבולותיה מחדש בסוריה ובלבנון על פי צרכיה הביטחוניים, בתיאום מלא עם ממשל טראמפ, ומטפחת את הקשר עם הדרוזים בסוריה.

 בדרום סוריה היו אתמול הפגנות של כמה מאות מפגינים בכמה אזורים במחאה על נאומו של ראש הממשלה נתניהו שבו קרא לפרז את האזור שמדרום לדמשק.

המפגינים השמיעו קריאות נגד נתניהו וקראו נגד פגיעה בריבונות הסורית.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר ב-23 בפברואר במהלך טקס סיום קורס קצינים קרביים, זמן קצר לאחר שהסתיימו בלבנון הלוויותיהם של חסן נצראללה וסגנו האשם צפי א-דין שחוסלו על ידי ישראל, כי כוחות צה"ל יישארו בכמה מוקדים בלבנון ובסוריה, והדגיש: "אנחנו דורשים פירוז מלא של דרום סוריה מכוחות המשטר החדש. כמו כן, לא נסבול כל איום על העדה הדרוזית בדרום סוריה".

נתניהו הוסיף כי "בסוריה, כוחות צה"ל יישארו בכתר החרמון ובמרחב החיץ לזמן בלתי מוגבל, כדי להגן על יישובינו ולסכל כל איום. לא נאפשר לכוחות ארגון ה-HTS ("הייאת תחריר א-שאם") או לצבא סוריה החדש להיכנס לשטח מדרום לדמשק".

"בלבנון נוסיף להחזיק בשטח", הוא ציין. "אנחנו מחזיקים בשטחים שולטים לאורך גבולנו הצפוני בתוך לבנון, ואל מול יישובינו, עד שצבא לבנון וממשלת לבנון ימלאו את כל התחייבויותיהם לפי ההסכם".

גורמים מדינים בכירים אומרים כי המלחמה שכפה "ציר הרשע" בראשות איראן על ישראל משנה את פני המזרח התיכון והיא הביאה לכך שישראל,בתיאום מלא עם ממשל טראמפ,ישראל מפיקה לקחים ממתקפת הפתע של חמאס על ישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר 2023 ומשרטטת את גבולותיה מחדש בסוריה ובלבנון על פי צרכיה הביטחוניים ומטפחת את הקשר עם בני בריתה הדרוזים בסוריה.

לדבריהם,ישראל לא תחזור למציאות שהייתה עד ל-7 באוקטובר 2023 והאפשרות לשנות את הגבולות עם רצועת עזה גם היא עדיין פתוחה מכיוון שהמלחמה לא הסתיימה עדיין וישראל חייבת  לעשות הסדרי ביטחון בגבול הדרומי שיבטיחו שלא יהיו עליה שום התקפות מרצועת עזה.

העולם הערבי עדיין לא הגיב על הודעת ראש הממשלה, גם נשיא סוריה החדש אבו מוחמד אלג'ולאני שומר על שתיקה.

גורמים מדיניים בכירים אומרים כי מדובר בשינוי אסטרטגי במדיניות הביטחונית של ישראל בעקבות המלחמה, במיוחד מול מדינות ערביות שעמן אין לישראל הסכמי שלום כמו סוריה ולבנון, וישראל נערכת למניעת סכנות לאינטרסים הביטחוניים שלה באזור הצפון עקב שינויי המשטר בסוריה והמעורבות הטורקית שם ששואפת להשתלט על סוריה כפי שהשתלטה איראן בזמנו על שטחים בסוריה בתקופתו של הנשיא בשאר אסד.

לדבריהם, סוריה שלאחר משטרו של בשאר אסד לא תישלט על ידי מעצמה אחת, אלא תישאר זירה של יריבות אזורית ובינלאומית מורכבת.

למרות שטורקיה תהיה שחקן מרכזי בסוריה, השפעתה תהייה נשלטת על ידי מאזן הכוחות עם רוסיה שעדיין יש לה בסיסים צבאיים בסוריה,עם  ישראל ועם ארה"ב, מה שהופך את עתידה של סוריה לתלוי בהבנות אזוריות ובינלאומיות, ישראל קבעה כבר במהלך מהיר את הקווים האדומים שלה בסוריה כדי לשמור על האינטרסים הביטחוניים החיוניים שלה.

גורמי ביטחון בישראל אומרים כי ההודעה של ראש הממשלה נתניהו כי ישראל לא תאפשר לצבא סוריה החדש להיכנס לאזור שמדרום לדמשק מעידה על החשד הישראלי כי "צבא סוריה החדש", שנמצא עכשיו בתהליך של הקמה, מבוסס בעיקר על מחבלים ג'יהאדיסטים של ארגון "הייאת תחריר א-שאם" שבראשו עומד אבו מוחמד אלג'ולאני שהכתיר את עצמו כי הוא הנשיא החדש של סוריה, ללא שום תהליך של בחירות.

ישראל לא בוטחת באבו מוחמד אלג'ולאני ורואה בו "זאב בעור של כבש" שמתחפש כביכול ל"מתון" אך נשאר ג'יהאדיסט מבלי לשנות את האידיאולוגיה שלו ומחפש כעת דרכים לחזק את כוחו בסיוע של טורקיה.

לדברי הגורמים הביטחוניים, ישראל מתכוונת לחזק את הברית שלה עם הדרוזים בדרום סוריה, מדובר בכ-800 אלף דרוזים שחיים במובלעת בג'בל דרוז (אזור סווידא) ושיש להם כוח צבאי חמוש.

חיזוק הברית עמם הוא אינטרס ביטחוני ישראל שמחזק גם את ברית הדמים של ישראל עם העדה הדרוזית בארץ.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי