האם הנשיא טראמפ יצליח לרסן את החותים בתימן?

ארצות הברית ביצעה סדרת תקיפות אוויריות על מטרות השייכות לארגון "אנצאר אללה" החות'י בתימן, תוך התמקדות במתקנים צבאיים מרכזיים שמשמשים לביצוע תקיפות המאיימות על השיט בים האדום, וכן על בתים שבהם שהו בכירים חות'ים. למרות התקיפות המאסיביות, קריסת החות'ים אינה נראית קרובה.

 כלי תקשורת בתימן דיווחו כי במהלך הלילה היו לפחות 10 תקיפות אוויריות אמריקניות ברחבי המדינה על מטרות של החו'תים, נראה כי ממשל טראמפ ממשיך בהתקפות באופן רציף והוא נחוש להשיג הצלחה.

ההסלמה החדשה באזור הים האדום החלה לאחר שהחות'ים השמיעו איומים חדשים כלפי אוניות מסחריות וצבאיות שנעו בנתיבי השיט הבינלאומיים בים האדום ובבאב אלמנדב ואף איומים לתקוף מחדש את ישראל אם תמשיך במניעת הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, נראה כי  האיומים האלה היו מספיקים כדי להניע את הנשיא טראמפ להחליט על פעולה מרתיעה נגדם באמצעות תקיפות אוויריות ממוקדות.

פיקוד המרכז של צבא ארצות הברית(סנטקום) מדווח על הצלחה בהשמדת מטרות אסטרטגיות של החות'ים, נראה כי  התקיפות האלו עשויות להיות רק ההתחלה של מאמץ אמריקני מתמשך להחלשת החות'ים וצמצום השפעתם.

מה היה יעדי התקיפות?

לפי הודעת הפיקוד המרכז האמריקני, התקיפות כוונו לעבר מספר אתרים צבאיים חשובים של החות'ים, בהם:

  • מטות פיקוד ושליטה – התקיפות כוונו למתקנים הנחשבים כמוקדי פיקוד מרכזיים של החות'ים בצנעא ובצעדה, אשר משמשים לתיאום התקיפות בים האדום ולניהול הפעילות הצבאית בתימן.
  • מערכות הגנה אווירית ומכ"מים – ארצות הברית שואפת לנטרל את יכולות החות'ים להתמודד עם התקיפות האוויריות על ידי השמדת מערכות ההגנה האווירית והמכ"מים שמגנים על מתקנים אסטרטגיים.
  • סדנאות לייצור טילים וכטב"מים– מאחר שהחות'ים מסתמכים במידה רבה על כטב"מים וטילים בליסטיים, מפעלי הייצור והתחזוקה שלהם היו בין היעדים המרכזיים של התקיפות האמריקניות.
  • מחסני נשק ותחמושת – התקיפות כוונו למחסנים שבהם מאוחסנים טילים בליסטיים, סירות ממולכדות ומוקשים ימיים, אשר משמשים לפגיעה באוניות מסחריות וצבאיות.
  • בכירים חות'ים – לפי דיווחים אמריקניים, חלק מהתקיפות כוונו לעבר מנהיגים בכירים בארגון, החות'ים לא מאשרים כי בכירים נפגעו וטוענים כי האזרחים הם אלה שנפגעו.

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הצהיר לאחר התקיפות כי ארצות הברית תמשיך לפגוע ביכולות החות'ים כל עוד ימשיכו לאיים על השיט הבינלאומי.

ברשת החברתית "Truth Social" שבבעלותו כתב טראמפ:

"היום (15 במרץ 2025), הוריתי לצבא האמריקני לבצע מבצע צבאי תקיף ועוצמתי נגד הטרוריסטים החות'ים בתימן. הם מנהלים קמפיין מתמשך של פיראטיות, אלימות וטרור נגד אוניות, מטוסים וכטב"מים אמריקניים ואחרים."

הוא הוסיף:
"לא נסבול תקיפות חות'יות על אוניות אמריקניות. נשתמש בכוח קטלני מוחץ עד שנשיג את מטרתנו. החות'ים חונקים את התנועה הימית באחד מנתיבי השיט החשובים בעולם, מה שגרם לשיתוק של מגזרים נרחבים בסחר העולמי ופגע בעיקרון הבסיסי של חופש השיט שעליו מבוסס הסחר הבינלאומי."

שר ההגנה האמריקני, פיט הגסת', הדגיש כי התקיפות יימשכו כל עוד החות'ים ימשיכו לפגוע באינטרסים אמריקניים ולשבש את התנועה הימית. לדבריו, וושינגטון תמשיך לנקוט בפעולות צבאיות נחושות עד שהחות'ים יפסיקו את התקיפות על כלי שיט ומטרות אמריקניות.

החות'ים הגיבו בזעם ואיימו להמשיך את מתקפותיהם בים האדום. דובר צבאי של הארגון תיאר את התקיפות כ"תוקפנות אמריקנית ישירה שתעלה לה ביוקר."

לפי דיווחים של המודיעין האמריקני, התקיפות האמריקניות נועדו בעיקר להחליש את ארסנל הנשק ההתקפי של החות'ים, הכולל:

  • טילים בליסטיים ושיוט – בהם דגמים כמו "ברקן" ו"קודס" שפותחו על ידי החות'ים לפגיעה באוניות ובבסיסים צבאיים.
  • כטב"מים – נעשה בהם שימוש נרחב לתקיפת מטרות צבאיות ומסחריות בים האדום.
  • סירות ממולכדות ומוקשים ימיים – מהווים איום ישיר על הספנות הבינלאומית.
  • מערכות הגנה אווירית – מגינות על החות'ים מפני תקיפות אוויריות.

לפי הערכת המודיעין האמריקני, החות'ים איבדו חלק משמעותי מהיכולות האוויריות שלהם בעקבות התקיפות האחרונות, מה שעשוי לצמצם את יכולתם לבצע מתקפות נרחבות בעתיד הקרוב.

האם החות'ים בדרך לקריסה?

למרות התקיפות המאסיביות, קריסת החות'ים אינה נראית קרובה. גורמים ביטחוניים אומרים כי לחות'ים יש ניסיון בהישרדות תחת תקיפות אוויריות ממושכות, כפי שהוכיחו במהלך השנים האחרונות מול הקואליציה הערבית בראשות סעודיה.

גורם ביטחוני בכיר אומר כי:

"החות'ים ספגו עשרות תקיפות אוויריות בעבר, אך הצליחו להתארגן מחדש ולשקם את יכולותיהם הצבאיות".

עם זאת, הוא ציין כי המשך התקיפות עשוי להחליש את הארגון באופן משמעותי ואף לדחוף אותו לשולחן המשא ומתן, במידה וימצא עצמו ללא יכולת להמשיך בלחימה.

לדבריו, התקיפות האמריקניות מהוות מסר ישיר לאיראן, התומכת העיקרית של החות'ים, וכי מטרתן היא גם לרסן את השפעתה האזורית.

"אם ארצות הברית תצליח ללחוץ על איראן להפסיק את התמיכה הלוגיסטית והצבאית לחות'ים, הדבר עלול למנוע מהם לשקם את כוחם," הסביר.

לדבריו, אם המבצע האמריקני יכלול גם חיסול של בכירים חות'ים והשמדת יכולות צבאיות קריטיות, ייתכן כי נוכל לראות שינוי משמעותי במאזן הכוחות באזור.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי