מתחזק תפקידה של סעודיה כמתווכת דיפלומטית בסכסוכים בינלאומיים

מעמדה של סעודיה מתחזק בשנים האחרונות והיא ממלאת תפקיד מרכזי כמתווכת בפתרון סכסוכים בינלאומיים. באחרונה הצליחה סעודיה לקדם באופן משמעותי את הדיאלוג בין ממשל טראמפ לרוסיה על הפסקת המלחמה באוקראינה.

פרשנים סעודים טוענים כי המאמצים הדיפלומטיים של סעודיה הם חלק ממדיניות רחבה שמטרתה לתמוך ביציבות העולמית והאזורית. הממלכה ממשיכה למלא תפקיד מרכזי בפתרון סכסוכים בינלאומיים ואזוריים, תוך שמירה על מעמדה הדיפלומטי המשמעותי בזירה העולמית.

האתר הקטארי "אלח'ליג' און ליין " דיווח  כי מאז פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה בשנת 2022, מילאה סעודיה תפקיד בולט בהפחתת ההסלמה ובניסיונות לפתור את המשבר בדרכים דיפלומטיות, עד שהפכה לגורם מתווך אמין עבור כל הכוחות הבינלאומיים.

ההתפתחויות האחרונות הוכיחו את יכולתה של סעודיה להקל על הדיאלוג בין רוסיה לארה"ב, מה שחיזק את מעמדה כפלטפורמה מרכזית לפתרון סכסוכים עולמיים באמצעות שיחות ישירות ופורות.

ב-11 במרץ 2025 הכריזה סעודיה על הצלחתה בתיווך בין ארצות הברית ואוקראינה, לאחר שהתקיימו בריאד שיחות ישירות בין היועץ לביטחון לאומי האמריקני, מייק וולץ, לבין מקבילו האוקראיני, אנדריי ירמק.

השיחות הסתיימו בהסכם על הפסקת אש למשך 30 יום, כהכנה להפסקת המלחמה לחלוטין ולתחילת משא ומתן לשלום.

המהלך הסעודי היווה צעד משמעותי בקידום הדיאלוג בין וושינגטון לקייב, במיוחד לאור רצונו העז של ממשל טראמפ להביא לסיום המלחמה בין רוסיה לאוקראינה.

בסוף חודש פברואר האחרון הצליחה סעודיה, באמצעות תיווך בין רוסיה לארה"ב לוושינגטון, להביא לפריצת דרך משמעותית בין שתי המדינות ולכנס אותן לשולחן הדיונים בפעם הראשונה מאז תחילת המלחמה בפברואר 2022.

סעודיה אירחה אז שיחות בדרג גבוה בין מזכיר המדינה האמריקני, מרקו רוביו, לבין שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, שבהן הוסכם על חילופי שגרירים והקמת מנגנון התייעצות בנוגע למלחמה באוקראינה.

גורם אוקראיני מסר לערוצים הסעודיים "אל-ערביה" ו"אל-חדת'" כי "השיחות עם האמריקנים בג'דה היו מועילות ופורות".

נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, הודה אז ליורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, על מאמצי סעודיה להביא לשלום באוקראינה.

המהלך הזה היווה התפתחות חשובה במאמצי הדיפלומטיה הסעודית, שהצליחה לכנס את שתי המעצמות הגדולות בעולם לשולחן אחד, מה שחיזק את יציבותו של הסדר העולמי.

הצלחת התיווך הזה נבעה משמירה על רשת יחסים דיפלומטיים יציבה עם שני הצדדים, דבר שהעניק לממלכה את אמונם ואפשר לה לקדם פתרונות המקובלים על כולם.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי תפקידה של סעודיה כמתווכת הפך למרכיב מרכזי במספר תהליכים מדיניים עולמיים, וזאת הודות לרשת הקשרים המאוזנת שלה ולמדיניות זהירה המתמקדת בפתרונות מעשיים הרחק ממאבקי כוחות חזיתיים.

ההצלחה של סעודיה בהשלמת עסקאות חילופי שבויים בין רוסיה ואוקראינה ובקידום הבנות בין וושינגטון למוסקבה אינה מהלך זמני, אלא חלק ממדיניות רחבה המושתתת על גישה גמישה ופרגמטית מצידו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן.

סעודיה מנצלת את מעמדה כמדינה המקיימת יחסים אסטרטגיים עם ארה"ב, לצד שותפויות חזקות עם סין ורוסיה, מה שמעניק לה יכולת לתווך בין צדדים יריבים.

פעילות התיווך של הממלכה אינה מוגבלת לפעילות מדינית בלבד, אלא גם לתחומים כלכליים והומניטריים, כולל הבטחת אספקת אנרגיה גלובלית והתמודדות עם משברי מזון שנגרמו עקב המלחמה באוקראינה.

סעודיה רצה למרחקים ארוכים והמדיניות שלה אינה מכוונת להשגת הישגים תקשורתיים קצרים-טווח, אלא לבניית מוניטין מבוסס של הצלחות דיפלומטיות, מה שמחזק את אמינותה כמתווכת.

גישה זו הופכת את ערב הסעודית לשחקן דיפלומטי בעל השפעה בינלאומית, החורג מגבולות המזרח התיכון ותורם לעיצוב פתרונות למשברים גלובליים.

לפי דיווח של רשת "יורו ניוז" האירופית (13 במרץ 2025), סעודיה ביססה את עצמה כמתווכת אפקטיבית בסכסוכים בינלאומיים, תוך ניצול מעמדה הכלכלי והפוליטי.

על פי הדיווח, דיפלומטיית הנפט מילאה תפקיד מרכזי בהצלחת מאמצי התיווך של הממלכה, שכן סעודיה היא אחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם, מה שמעניק לה השפעה מכרעת על שוק האנרגיה העולמי.

עוד צוין כי "מערכת הקשרים הדו-צדדיים של סעודיה עם המעצמות הגדולות, כמו ארה"ב ורוסיה, מחזקת את יכולתה למלא את תפקיד המתווכת, תוך שמירה על יחסים קרובים עם מדינות המפרץ, קבוצת BRICS ובעלות ברית נוספות".

בנוסף, סעודיה היא גורם מרכזי במזרח התיכון ונחשבת למדינה היחידה שיכולה להתמודד מול מעצמות אזוריות גדולות כגון ישראל, איראן וטורקיה, כך על פי הדו"ח.

המעורבות של סעודיה בתיווכים דיפלומטיים אינה חדשה, ולממלכה יש היסטוריה עשירה של יוזמות דיפלומטיות לפתרון משברים אזוריים ובינלאומיים, ובהם:

  • הסכם טאיף (1989): סעודיה מילאה תפקיד מפתח בסיום מלחמת האזרחים בלבנון, שהתנהלה במשך 15 שנה, באמצעות אירוח המנהיגים הלבנונים בעיר טאיף וגיבוש הסכם שסיים את הלחימה ואיפשר את ארגון מחדש של המערכת הפוליטית במדינה.
  • הפיוס בין אריתריאה לאתיופיה (2018): סעודיה סייעה לקרב בין אדיס אבבה ואסמרה, דבר שהוביל לחתימת הסכם שלום היסטורי וסיום עשרים שנות עימותים וסכסוכי גבול בין המדינות.
  • גישור במשבר בסודאן: מאז 2023 פעלה סעודיה לקידום שיחות שלום בין הצדדים הלוחמים בסודאן, ואף תרמה לייצוב המדינה לאחר הפלת משטרו של עומר אל-בשיר בשנת 2019.
  • שחרור שבויים: בשנת 2022 הובילה סעודיה תיווך מוצלח לשחרור עשרות שבויים רוסיים ואוקראיניים, כולל לוחמים זרים שהוחזקו בידי הכוחות הרוסיים, והיא ממשיכה לפעול בתחום זה גם בשנת 2025.

לסיכום, אפשר לומר כי סעודיה היא כוח אזורי חשוב ובעל מעמד בינלאומי שעומדת בראש המחנה הסוני בעולם, אבל עתיד היחסים שלה עם ישראל עדיין לא ברור, הסכם נורמליזציה אפשרי שלה עם ישראל עדיין רחוק לאור המלחמה הנמשכת ברצועת עזה.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי