ישראל תמנע התבססות צבאית של טורקיה בסוריה

גורם מדיני בכיר אומר כי ישראל תמנע כל ניסיון של טורקיה להתבסס צבאית בשטח סוריה. להערכת גורמים ביטחוניים בכירים , האינטרס הביטחוני של ישראל הוא שסוריה תהייה מפוצלת ולא מאוחדת תחת שלטון מרכזי ג'יהאדיסטי.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי אחד הנושאים החשובים שיעלו בפגישה הקרובה השבוע בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא ארה"ב טראמפ בבית הלבן יהיה החשש הישראלי מפני התבססות צבאית טורקית בשטח סוריה.

גורם מדיני בכיר מזהיר את טורקיה מפני התבססות צבאית בסוריה וטוען כי ישראל תמנע הקמת "בסיסים ימיים, אוויריים או יבשתיים של טורקיה בכל מרחבי סוריה".

הגורם המדיני מביע חשש כי טורקיה תתפוס את מקומה של איראן בשטח סוריה, הוא הודיע כי ישראל תמנע את זה והציב קו אדום גאוגרפית לאפשרות של התפשטות כזו.

"אנחנו לא מחפשים עימות עם טורקיה", אמר הגורם, "אני מניח שהם גם לא רוצים עימות איתנו. אבל אנחנו לא רוצים התבססות טורקית בגבול שלנו. איך נטפל בזה? דרום-מערב סוריה, מדרום לדמשק ועד ג'בל דרוז, יהיה שטח מפורז. לא מכניסים שם צבא".

הגורם המדיני לא פסל את האפשרות שבשטח הזה יפעל כוח צבאי דרוזי, "לא אכפת לי שתהיה שם מיליציה דרוזית, אבל שום צבא אחר" הוא הדגיש.

גורמים ביטחוניים אומרים כי ישראל מקיימת קשרים הדוקים עם העדה הדרוזית בסוריה נוכח חילופי השלטון בסוריה ועלייתו של אבו מוחמד אלג'ולאני לשלטון.

ארבעה מקורות מסרו לסוכנות הידיעות "רויטרס" בסוף השבוע האחרון כי נציגים טורקים ביקרו באחרונה בשלושה בסיסים אוויריים לפחות בסוריה,וכי ייתכן שבכוונתה להציב בהם כוחות במסגרת הסכם הגנה משותף מתוכנן – זאת לפני שישראל תקפה  מהאוויר את האתרים האלה בשבוע שעבר.

על פי הדיווח ,התקיפות הללו עשויות להעיד על אפשרות להתלקחות עימות צבאי בין שני צבאות חזקים באזור סביב סוגיית סוריה, שם קמה ממשלה חדשה בראשות איסלאמיסטים לאחר הדחת הנשיא הקודם בשאר אל-אסד בדצמבר האחרון.

התקיפות הישראליות, כולל מתקפה כבדה במיוחד בליל רביעי האחרון, כוונו לשלושת האתרים הצבאיים שטורקיה בודקת, אף על פי שאנקרה ניסתה להרגיע את וושינגטון בכך שהצהירה שתגבור נוכחותה הצבאית בסוריה אינו נועד לאיים על ישראל.

ישראל מודאגת מאוד מהמחבלים הג'יהאדיסטים של הנשיא אבו מוחמד אלג'ולאני ולוחצת על ארצות הברית לצמצם את ההשפעה הטורקית הגוברת במדינה.

טורקיה, שהייתה זה מכבר תומכת של כוחות האופוזיציה לנשיא המודח בשאר אסד , מתכוננת למלא תפקיד מרכזי בעיצוב מחודש של סוריה, כולל הסכם הגנה אפשרי שיכלול הקמת בסיסים טורקיים חדשים במרכז המדינה ושימוש במרחב האווירי הסורי.

על פי גורם מודיעיני מערבי, שני קצינים סוריים ומשלחות צבאיות טורקיות ביקרו בשבועות האחרונים בבסיסים האוויריים T4 ותדמור שבמחוז חומס, וכן בשדה התעופה הראשי שבמחוז חמה – כחלק מההכנות.

הצוותים הטורקיים בחנו את מצב מסלולי ההמראה, ההאנגרים ותשתיות נוספות בבסיסים.

החשש הישראלי הוא שהטורקים יכניסו לבסיסים האלה סוללות הגנה אווירית מתקדמות שיגבילו מאוד את חופש הפעולה של ישראל.

נוכח מה שקורה אין מנוס אלא לפעול לחלוקתה של סוריה בפועל, אומרים גורמים ביטחוניים בכירים, כדי לשמור על האינטרסים הביטחוניים החיוניים של ישראל ולהקים אזור חיץ נרחב בדרום סוריה כדי להגן על ישראל, זהו לקח ישיר מהטבח בישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר 2023.

לדבריהם, בעקבות ה-7 באוקטובר ונפילת משטר בשאר אסד בסוריה יש לבחון מחדש את חלוקת האזור על פי הסכם סייקס פיקו משנת 1916 שכבר מיצה את עצמו.

האינטרס הביטחוני של ישראל הוא שסוריה תהייה מפוצלת ולא מאחדת תחת שלטון מרכזי ג'יהאדיסטי.

לטורקיה יש אינטרסים מנוגדים, היא רוצה שסוריה תהייה מאוחדת, הנשיא ארדואן רוצה מאוד בכך כדי להשתלט עליה ולהקים את האימפריה העותומנית החדשה.

כזכור,שר החוץ האמריקני  לשעבר הנרי קיסינג'ר אמר בזמנו שסוריה היא "מעבדה" לכל האזור, והתוצאות שיופקו מהניסוי הסורי ישפיעו על כל המזרח התיכון.

ואילו נשיא סוריה המודח בשאר אסד אמר כי "סוריה יושבת על קו שבר טקטוני, וכל שינוי בה עלול להטביע את האזור כולו במדינות רבות בסגנון אפגניסטאן, חלוקתה תוביל בהכרח לפירוק האזור כולו".

בינתיים, נשיא סוריה החדש אבו מוחמד אלג'ולאני מתקשה לאחד את סוריה תחת שלטונו,גורמים מדיניים בכירים אומרים כי הם  היו רוצים לראות את סוריה מפוצלת ומחולקת לקנטונים בעוד ישראל שומרת על קשר הדוק עם הכורדים ועם הדרוזים ומקיימת אזור חיץ נרחב בדרום סוריה.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי