המטרה היא למנוע הסכם שיאפשר לאיראן לשמר או לפתח בעתיד את יכולותיה הגרעיניות

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי הושגה עמדה אחידה בין ירושלים כי תוצאות המשא ומתן עם איראן חייבות למנוע מאיראן יכולת לשמר או לפתח בעתיד את יכולותיה הגרעיניות. ישראל מעריכה כי איראן תנסה להוליך שולל את הנשיא טראמפ אך היא שומרת על גישה פרגמטית ונמנעת מעימות עם הנשיא האמריקני.

למרות שישראל איננה מרוצה, בלשון המעטה, מהמשא ומתן בין ממשל טראמפ לאיראן שצפוי בעומאן ביום שבת הקרוב על הסכם הגרעין, המשא ומתן הזה ייצא לדרך כמוסכם.

 

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי ראש הממשלה נתניהו היה  מעדיף עימות ישיר בין ארצות הברית לאיראן והשמדת תכנית הגרעין שלה, במקום פתיחת משא ומתן ישיר שעלול להוביל להסרת הסנקציות ולחיזוק הכלכלה האיראנית.

 

נתניהו הוא זה ששיכנע את הנשיא טראמפ בשנת 2016 לבטל את הסכם הגרעין עם איראן, וכעת הוא ניצב מול כוונה אמריקאית לחזור להסכם חדש – בניגוד לעמדה הישראלית, שחוששת מהסכם שייטיב עם איראן .

 

בתום ביקורו בוושינגטון הציג ראש הממשלה את עמדתה הרשמית של ישראל, הוא אמר כי הוא סיכם עם הנשיא טראמפ כי ההסכם עם איראן צריך להיות בסגנון ההסכם שהיה עם לוב בשנת 2003 והסביר: "יש להיכנס (לאיראן), לפוצץ את המתקנים ולפרק את כל הציוד באתרי הגרעין האיראניים בפיקוח ובביצוע אמריקאי" והוסיף כי אם לא יושג הסכם, האופציה הצבאית נותרת על השולחן.

 

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי ישראל מתנהלת בזהירות ביחס למשא ומתן הישיר בין ממשל טראמפ לאיראן כדי שלא לקלקל את היחסים עם הנשיא טראמפ, היא מגלה איפוק למרות שהיא סבורה כי זוהי טעות וכי איראן תנסה למשוך זמן ולהוליך שולל את הממשל האמריקני.

 

ראש הממשלה נתניהו הזהיר בגלוי מהאפשרות הזו ואף דן בה בהרחבה עם הנשיא טראמפ.

 

גורמים מדיניים אומרים כי ישראל מגלה כעת גישה פרגמטית כלפי ההתפתחויות האחרונות ומבינה כי היא צריכה להשלים עם קיומו של המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן על הסכם חדש אולם היא תנסה להפיק מכך את המירב, מטרתה היא למנוע הסכם שיאפשר לאיראן לשמר או לפתח בעתיד את יכולותיה הגרעיניות, כפי שקרה בהסכם 2015.

 

מבחינתה, היא צריכה להבטיח כי במשא ומתן הזה יכללו גם סוגיות אחרות, כמו צמצום ההשפעה האזורית של איראן ונוכחותה הצבאית בזירה המזרח-תיכונית. לכן, ישראל תמשיך לחתור לחיזוק התיאום ושיתוף הפעולה עם ארצות הברית, ולוודא שלא ייחתם הסכם שהיא רואה בו פתרון שאינו מספק מול האיומים הביטחוניים שנשקפים לה מאיראן ובעלות בריתה.

 

להערכת גורמי ביטחון בירושלים, האסטרטגיה של טראמפ בהתמודדות עם איראן מבוססת על הפחדה, הרתעה, ואיומים צבאיים ככלי לחץ מרכזי, מתוך מטרה לדחוף את איראן להיכנס למו"מ ולבצע ויתורים משמעותיים בנושא הגרעין.

 

היא מסבירה לאיראן כי תגובה צבאית ישראלית חזקה והנחתת מכת מנע מקדימה על אתרי הגרעין בתמיכה אמריקנית היא בהחלט אפשרית ולכן לאיראן אין ברירה אלא להיכנע לתנאים של וושינגטון או להסתכן בהסלמה שתביא  בכל מקרה להרס מתקני הגרעין שלה.

 

הנשיא טראמפ הבהיר אמש כי אם טהרן לא תסכים לעסקה שתפרק את תוכנית הגרעין שלה – תידרש פעולה צבאית שבה תהיה מעורבת ישראל.

 

 "אם זה דורש פעולה צבאית, תהיה פעולה צבאית", אמר טראמפ לכתבים בבית הלבן. לדבריו, "ברור שישראל תהיה מעורבת בזה, היא תהיה המובילה של זה. אבל אף אחד לא מוביל אותנו, אנחנו עושים מה שאנחנו רוצים לעשות".

 

הזמנת נתניהו לוושינגטון נועדה לוודא שלא יהיו חילוקי דעות או תגובות שליליות לאחר ההכרזה על פתיחת המשא ומתן עם איראן.

 

הנשיא  טראמפ סבור שעל הגישה הישראלית להיות מתואמת לחלוטין עם האסטרטגיה האמריקנית, כדי למנוע מטהראן לנצל כל סדק בין בנות הברית לצורך חיזוק עמדתה במו"מ.

 

ראש הממשלה והנשיא טראמפ סיכמו על עמדה אחידה בין ישראל וארה"ב כדי להגביר את הלחץ על ההנהגה האיראנית.

 

ההערכה בקרב גורמים מדיניים בכירים היא כי צפוי משא ומתן קשה בין ממשל טראמפ לאיראן, אך הנשיא טראמפ ינהל אותו כשהוא אוחז בנבוט גדול תוך ניהול מדיניות של הפעלת "לחץ מקסימלי" על איראן.

 

היועץ לביטחון לאומי האמריקאי, מייק וולטס אמר לעיתון "וול סטריט ג'ורנל" כי "כל הסכם חייב לאסור על ייצור נשק גרעיני או טילים בליסטיים", והוסיף שההסכם ידרוש "מערכת פיקוח שתכלול את כל המתקנים הצבאיים" – דרישה שטהראן דוחה באופן מוחלט.

 

בינתיים נמשכות ההתקפות של ארה"ב ובריטניה נגד החות'ים בתימן.

 

הגנרל לשעבר קן מקנזי, לשעבר מפקד פיקוד מרכז האמריקני (סנטקום), כתב השבוע בעיתון "ניו יורק טיימס" כי המתקפה שעליה הכריז ממשל טראמפ נגד החות'ים משקפת שינוי בגישה בהשוואה למדיניות ממשל ביידן, שהעדיף להתעלם מהאיום שהציבה תימן על השיט הימי. לדבריו, תקיפת החות'ים היא התקפה על השפעתה של איראן, שכבר ספגה מכה קשה בעקבות המלחמה בין ישראל לחיזבאללה ונפילת משטרו של בשאר אל-אסד בסוריה.

 

מקנזי מאמין שהאירועים בתימן נראים כאקט פתיחה למה שהוא מאמין שתהיה שנה רעה מאוד עבור איראן.

 

הוא הדגיש כי המשטר האיראני מכבד כוח, מכיוון שמנהיגי המשטר האיראני מבינים שהאפשרות להתקפה ישראלית או אמריקאית על מתקני גרעין גבוהה מאי פעם והם הולכים למשא ומתן מתוך חשש להישרדותם.

 

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

 

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי