המועצה המרכזית של אש"פ צפויה להתכנס בעוד כ-10 ימים כדי לדון ביצירת תפקיד חדש בצמרת הפלסטינית והוא משרת סגן הנשיא של מחמוד עבאס.
מדובר בישיבה חריגה שאמורה לחתום סדרת רפורמות ושינויים נרחבים ביותר מאז הקמת הרשות הפלסטינית , רפורמות שהחל יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לקדם בשבועות האחרונים עקב לחצים חיצוניים ופנימיים שנכפו עליו בגלל מורכבות המלחמה ברצועת עזה.
כ-180 חברים במועצה המרכזית של אש"ף קיבלו הזמנות להשתתף בישיבה שתתקיים ברמאללה ב-23 וב-24 באפריל, ובה תידון הקמת משרת סגן הנשיא בתוך הוועד הפועל של אש"ף.
עבאס הצהיר במהלך הפסגה הערבית החריגה שהתקיימה בקהיר ב-4 במרץ על כוונתו לבצע שינויים ברש"פ , מה שנראה אז כמהלך טקטי מצידו שנועד לסכל את התוכנית הישראלית שלא לאפשר לרש"פ לקחת חלק בשלטון ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה.
בנאומו הקצר אז הדגיש מחמוד עבאס כי ימנה סגן ליו"ר אש"ף, יבצע את השינוי הנדרש בתקנון היסוד של אש"ף, יארגן מחדש את מוסדות ההנהגה של מדינת "פלסטין", ויזרים דם חדש לארגון, לתנועת פת"ח ולמוסדות המדינה.
כמו כן,הוא הכריז על כוונתו להעניק חנינה כללית לכל מי שגורש מתנועת פת"ח ולנקוט בצעדים הארגוניים הנדרשים לכך.
בישיבתה הקרובה צפויה המועצה המרכזית של אש"פ לדון בשורת נושאים, בהם החזרת השליטה ברצועת עזה, האחדות הלאומית, ויצירת משרת סגן לראש אש"ף , אך לא בהכרח גם למנות אדם לתפקיד.
מקורות יודעי דבר מסרו לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי מתנהלים דיונים נרחבים סביב שתי אפשרויות:
האם יוסכם על יצירת התפקיד וסמכות מינוי הסגן תועבר למחמוד עבאס בשלב מאוחר יותר , תרחיש שנחשב סביר יותר, ומקנה לנשיא סמכות רחבה , או שהסגן ייבחר ויוכרז עליו כבר באותה ישיבה.
גורם בכיר בתנועת פת"ח אמר כי "העיקר הוא שההחלטה למנות סגן למחמוד עבאס התקבלה , מדובר באחד הצעדים החשובים ביותר שעונים על דרישות לרפורמה מחד, ומסכלים את ניסיונות ישראל ואחרים מאידך גיסא. בנוסף, הצעד מבטיח מעבר חלק של השלטון במקרה שמשרת הנשיא תתפנה".
סוגיית מינוי סגן לנשיא הפלסטיני נדונה במשך שנים רבות, מאז שחמאס השתלטה על המועצה המחוקקת הפלסטינית בשנת 2006, ובשל גילו המתקדם של מחמוד עבאס.
חוק היסוד של הרשות הפלסטינית קובע כי במקרה של שמשרת הנשיא מתפנה, בשל מוות או חוסר כשירות , ימונה יושב ראש המועצה המחוקקת(פרלמנט) לממלא מקום הנשיא לתקופה של 60 ימים, שבסיומה ייערכו בחירות כלליות לנשיאות.
אלא שמחמוד עבאס פיזר את המועצה המחוקקת לפני מספר שנים, ובסוף השנה שעברה פרסם צו חוקתי שלפיו במקרה שמשרת הנשיא תתפנה, ימונה יושב ראש המועצה הלאומית(מל"פ) לתפקיד הנשיא בפועל למשך 90 ימים, שבסיומם ייערכו בחירות לנשיאות.
סביר להניח שמינוי סגן למחמוד עבאס במסגרת אש"ף לא ישנה דבר, אם לא יוכרז כי אותו סגן משמש גם כסגנו של עבאס בנשיאות הרשות הפלסטינית.
המלחמה שינתה את כללי המשחק
ייתכן שמחמוד עבאס היה מדלג על סוגיית מינוי הסגן ומותיר את המצב על כנו, אך המלחמה ברצועת עזה טרפה את הקלפים, והציבה את הרשות הפלסטינית בעמדה קשה תחת מטר של האשמות מצד ישראל, ארצות הברית ואף מדינות ערב.
גורמים בכירים בפת"ח מסרו כי מדינות ערביות קשרו כל סיוע לחיזוק הרש"פ בעזה, לאחר המלחמה, בביצוע רפורמות ושינויים נרחבים , דרישה אמריקנית ישנה שהתחדשה, ומחמוד עבאס הבין כי הפעם אין ביכולתו להתחמק ממנה.
עמדות הצדדים השונים בנוגע לשלטון בעזה ביום שאחרי המלחמה חושפות חילוקי דעות עמוקים: ראש הממשלה נתניהו מתנגד לכל נוכחות של הרשות הפלסטינית ברצועה, ומכנה אותה "חלשה וחסרת כשירות", בעוד האמריקנים מציגים תוכניות שונות ומעט סותרות, ומדינות ערב שואפות להקים כוחות וועדות שיכללו את הרש"פ בשלב הראשון ,בטרם תיטול את השליטה על הרצועה במועד מאוחר יותר.
גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי מינוי סגן לנשיא מחמוד עבאס, בן ה-90, יהווה את האות הברור ביותר לכך שהרשות הפלסטינית אכן עוברת שינוי.
סגן כזה, שלו צפויות להיות סמכויות נרחבות ,כמעט כמו של "נשיא בפועל" , יעמוד גם בראש מערכת ביטחונית מחודשת וממשלה יחסית חדשה.
בשנה שעברה הדיח מחמוד עבאס את כל שרי ממשלתו והקים ממשלה חדשה בראשות מקורבו ראש הממשלה מוחמד מוסטפא.
בשבועות האחרונים הוא הוביל מהלך חשוב שכלל החלפה של כל ראשי מנגנוני הביטחון, ומינה מנהלים חדשים לגופים המרכזיים – רובם, לראשונה, מתוך משמר הנשיאותי שלו.
מקור ביטחוני מסר לעיתון "א-שרק אל-אווסט " כי הבחירה נעשתה בקפידה רבה: "רובם מגיעים ממשמר הנשיא, מה שמקנה לו שליטה רבה יותר על מנגנוני הביטחון – ובהתאם לכך גם שליטה על יורשו".
בין המינויים החדשים: מינויו של הגנרל איאד אלאקרע למנכ"ל מנגנון הביטחון המסכל; הגנרל נידאל שאהין למפקד המודיעין הצבאי; הגנרל אלעַבּד אבראהים ח'ליל למפקד כוחות הביטחון הלאומי; הגנרל אנואר רג'ב לנציב ההכוונה הפוליטית והלאומית; והגנרל אכרם ת'ואבתה למפקד מערך ההגנה האזרחית.
זמן לא רב לפני כן, עלאם א-סַקַא קיבל דרגת גנרל ומונה למפכ"ל המשטרה הפלסטינית.
מחמוד עבאס לא הסתפק בכך: בתחילת חודש זה הוא הוציא צו נשיאותי שבמסגרתו הועברו מאות קצינים בדרגת תת-אלוף לגמלאות. בנוסח ההחלטה נכתב כי מטרתה "ארגון מחדש של כוח האדם במנגנוני הביטחון הפלסטיניים בהתאם לתוכניות פיתוח ושדרוג מערך הביטחון".
בין צעדי הרפורמה האחרונים, שינתה הרש"פ גם את מנגנון תשלום הקצבאות למחבלים ושלחה מסר לממשל האמריקני של דונלד טראמפ המבהיר כי יונהגו שינויים ממשיים, אשר ייכנסו לתוקף החל מה-1 ביוני הקרוב.
החלפת ראש המודיעין הכללי מאג'ד פרג'
על פי גורמים בכירים ברש"פ, עבאס מתכנן כעת, צעד דרמטי נוסף – החלפת ראש המודיעין הוותיק שלו, הגנרל מאג'ד פרג'.
הגנרל מאג'ד פרג', שנותר ראש מנגנון הביטחון האחרון בתפקידו, צפוי לעבור לתפקיד אחר – או בוועד הפועל של אש"ף או בהנהגה המרכזית של תנועת פתח.
עדיין לא ידוע מי ייבחר לתפקיד סגן הנשיא באש"ף, והאם יוכרז גם כסגן הנשיא של עבאס ברשות הפלסטינית.
חוסיין א-שייח', מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, נחשב למועמד המוביל לתפקיד, אך בתוך תנועת פתח עלולות לצוץ התנגדויות רבות – במיוחד מצד חברים בוועדה המרכזית, כמו ג'בריל רג'וב או מחמוד אלעאלול, הרואים עצמם ראויים יותר לתפקיד, כולל מחבלים בכירים בכלא הישראלי כמו מרוואן ברגותי.
בתוך תנועת פת"ח קיים רעיון נוסף – לחלק את שלושת התפקידים המרכזיים שאותם מאייש מחמוד עבאס כיום, ואשר החזיק בהם בעבר גם יאסר ערפאת , בין שלושה אישים בכירים:כלומר, לתפקיד נשיא הרש"פ, ראש אש"ף וראש תנועת פתח ימונו 3 אישים נפרדים.
גורם בתנועת פת"ח אמר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי נשיא הרשות הפלסטינית צריך להיות חבר הוועדה המרכזית של פתח וחבר הוועד הפועל של אש"ף, ולכן גם לעמוד בראש שני הגופים – המרכזי והפועל.
עם זאת, לא ברור אם תנועת פת"ח תשמור על המסורת הזו, או שמא המלחמה ברצועת עזה תשנה את פניה של התנועה – כפי ששינתה את פניהן של חמאס, ישראל, הרשות הפלסטינית, ואף את פני המזרח התיכון כולו.
גורמים מדיניים בכירים בישראל אומרים כי יש להמתין לתוצאות כינוס המועצה המרכזית של אש"פ כדי לבחון את מידת רצינותו של מחמוד עבאס למנות לו סגן לפני ששניתן יהיה לחוות דעה על מהלך שעדיין לא יצא אל הפועל.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"