לקראת עידן חדש ביחסי ארה"ב עם סוריה?

ממשל טראמפ הציב שורה של דרישות מהמשטר החדש בסוריה בראשותו של אבו מוחמד אלג'ולאני כדי ליצור עמו מערכת יחסים שונה מזו שהייתה עם משטר בשאר אסד. גורמים מדיניים אומרים כי הקו החדש של ממשל טראמפ, אינו מתמקד בקידום הדמוקרטיה או שיקום סוריה, אלא שואף לקדם את האינטרסים הביטחוניים של ארה"ב – בראשם המאבק בטרור וצמצום ההשפעה האיראנית והרוסית.

ממשל טראמפ מגשש את דרכו ביחסו למשטר החדש בסוריה בראשותו של הנשיא החדש אבו מוחמד אלג'ולאני, לאחר שנים רבות של מתיחות קשה בינו לבין הממשל הסורי הקודם של בשאר אסד, ששיאו היה הטלת סנקציות כלכליות כבדות מאוד על סוריה.

שר החוץ הסורי אסעד א-שיבאני קיבל מסמך כתוב של דרישות אמריקניות מסוריה  מידיה של סגנית עוזר מזכיר המדינה האמריקני, במסגרת כנס בריסל התשיעי לתמיכה בעם הסורי.

על פי מקורות אמריקנים, התגובה הסורית, שהגיעה לוושינגטון לפני מספר ימים, עשויה לפתוח פתח לשלב חדש ביחסים בין דמשק לממשל הנשיא טראמפ.

גורמים במשרד החוץ האמריקאי אמרו לאמצעי תקשורת בארה"ב כי הם רואים בתגובתו של שר החוץ הסורי "תגובה חיובית יחסית ומשקפת רצון לשיתוף פעולה", מקור אמריקני הוסיף בראיון לעיתון "אל-קודס אל-ערבי" כי שר החוץ שיבאני "התייחס לשמונה הנקודות המופיעות ברשימת הדרישות האמריקאיות" וכי התגובה הסורית הייתה "דיפלומטית וחיובית", מבלי להביע הסתייגות מאף אחת מהנקודות – כולל הדרישה לגירוש לוחמים זרים מסוריה והבעת תמיכה סורית בפעולות הקואליציה הבינלאומית נגד דאע"ש.

המקור ציין כי השר הסורי נהג בזהירות ונמנע מהכרעות חד משמעיות בנוגע לדרישות האמריקניות, והדגיש את הצורך ב"מגע פיזי ישיר לדיון בפרטים הרגישים והמורכבים", כדבריו.

נראה כי נושא הלוחמים הזרים שנמצאים בסוריה והדרישה האמריקנית שלא לשתפם בתפקידי ממשל איננה המכשול המרכזי, בנוסף, דורשת ארה"ב מהנשיא אבו מוחמד אלג'ולאני לפרסם עמדה פומבית התומכת בפעילות הקואליציה הבינלאומית למיגור דאע"ש.

כזכור, אבו מוחמד אלג'ולאני היה בעברו פעיל בכיר בארגוני הטרור דאע"ש ואלקאעדה.

בין הדרישות האמריקניות נכלל גם איסור על פעילות פוליטית, ביטחונית וצבאית של הפלגים הפלסטיניים בשטח סוריה, וכן הפסקת קמפיינים לגיוס תרומות לטובתם – אך ללא דרישה מפורשת לגרשם מהמדינה או לשלול את מעמד מנהיגיהם כפליטים.

הממשל האמריקאי רואה באחריות למניעת פעילות איראנית על אדמת סוריה עניין שעל ממשל אבו מוחמד אלג'ולאני להתחייב אליו , בין השאר דרך איסור שימוש בשטח הסורי להעברת נשק וכספים לחיזבאללה בלבנון, תוך צמצום השפעתה של איראן ורדיפת הרשתות הביטחוניות והכלכליות הקשורות ל"משמרות המהפכה"      שפעלו במדינה לאורך השנים.

בסוגיה אחרת, מסמך הדרישות האמריקני מסוריה מקדיש סעיף חשוב לנושא הנשק הכימי, וקורא לאפשר חשיפה של מאגרי הנשק של משטר בשאר אסד ולשתף פעולה באופן מלא עם הארגון למניעת הפצת נשק כימי לצורך פירוק הארסנל הסורי.

דו"ח אמריקאי עדכני, שפורסם ב"ניו יורק טיימס", הציג הערכות של פקחים בינלאומיים על קיומם של כ-100 אתרים לנשק כימי בסוריה – מספר גבוה בהרבה מההערכות הקודמות. אתרים אלה שימשו למחקר, ייצור ואחסון, והכילו חומרים כמו סארין, כלור וחרדל – נשק הרסני שבו עשה משטר בשאר אסד שימוש נגד האופוזיציה והאוכלוסייה האזרחית במהלך מלחמת האזרחים.

דרישות  אמריקניות נוספות המופיעות במסמך שנמסר לשר החוץ הסורי כוללות הקצאת גורם קשר ישיר לצורך בירור גורלם של 12 נעדרים אמריקאים בסוריה, ובהם העיתונאי אוסטין טייס, וכן הבטחת זכויות המיעוטים וייצוגם בממשלה הזמנית.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי המסמך האמריקני אינו מתייחס כלל לביטחונה של ישראל, לסוגיית המלחמה בעזה או לרעיון של העברת פלסטינים לסוריה. כמו כן, לא מוזכרים בו מיעוטים כמו הדרוזים או הכורדים, ואין דרישה להעמיד לדין את מבצעי הטבח האחרון בעלאווים בחוף הסורי, ההתעלמות מנושאים אלה המעידה על כך שוושינגטון ממקדת את מאמציה באינטרסים הישירים שלה.

לדבריהם,מסמך הדרישות משקף בבירור את הקו החדש של ממשל טראמפ, שאינו מתמקד עוד בקידום הדמוקרטיה או שיקום סוריה, אלא שואף לקדם את האינטרסים הביטחוניים של ארה"ב – בראשם המאבק בטרור וצמצום ההשפעה האיראנית והרוסית.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

בתוך הבית הלבן קיימות שתי גישות סותרות בנוגע להתנהלות מול הממשל הסורי הזמני של אבו מוחמד אלג'ולאני, הגישה האחת, שמובילה ראש המודיעין הלאומי טולסי גאברד ובתמיכת סבסטיאן גורקה, יועץ ללוחמה בטרור במועצה לביטחון לאומי, רואה בממשל אלג'ולאני שלטון שמסתמך על חוקי השריעה בכסות "דמוקרטית" ומזהירה מפני גישה סלחנית כלפיו.

מנגד, הגישה האחרת, שמיוצגת על ידי משרד החוץ והשליח האמריקאי למזרח התיכון סטיב ויטקוף, שמאמינה באפשרות להגיע ל"הסכם שלום היסטורי" שיכלול את מדינות האזור, ומעריכה כי דמויות כמו אבו מוחמד אלג'ולאני "שינו את עורם" לעומת העבר.

דיפלומטים אמריקאים מביעים חשש כי התעלמות מהזירה הסורית, עלולה לאפשר לאיראן ולרוסיה לבנות מחדש את השפעתן הביטחונית והכלכלית.

האם ממשלו של אבו מוחמד אלג'ולאני יזכה לאמון מצד ממשל טראמפ? צריך להמתין ולראות, הרבה תלוי בהיענותו לדרישות האמריקניות.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי