בחירת חוסיין א-שיח' לתפקיד סגנו של מחמוד עבאס תעצים את קרב הירושה ברש"פ

עם בחירתו של חוסיין א-שייח' לתפקיד סגן יו"ר הועד הפועל של אש"פ ולמעשה לסגנו של מחמוד עבאס, הופך א-שיח' לפלסטיני הראשון מקרב תושבי הגדה שמחזיק בתפקיד הבכיר ביותר ברשות הפלסטינית, ובכך הוא מתקרב לצעד משמעותי לעמוד בראשה, זוהי הדעה הרווחת בקרב פעילי תנועת פת"ח ביהודה ושומרון ורצועת עזה, אולם ההכרעה הסופית על כך תהייה רק בקלפי בתהליך בחירות שקוף לנשיאות.

גורמים בכירים בתנועת פת"ח טוענים כי המינוי זה מסמן עידן חדש, לאחר שיותר משלושים שנה הייתה הרש"פ בידי דור המייסדים ו"המשמר הוותיק" של תנועת פת"ח.

בחירתו של חוסיין א-שייח' לתפקיד סגנו של מחמוד עבאס עבאס נעשתה באישורם של הגופים השלטוניים המרכזיים,  תנועת פת"ח ואש"ף.

הוועדה המרכזית של פת"ח הסמיכה את מחמוד עבאס לבחור את סגנו, עוד לפני כינוס המועצה המרכזית של אש"ף, שהקימה את התפקיד החדש.

הבחירה בחוסיין א-שייח' זכתה גם לאישור הוועד הפועל של אש"ף, מה שהופך אותו למועמד חזק מטעם התנועה בבחירות לנשיאות בעתיד, או, במקרה שלא ניתן יהיה לקיים בחירות לאחר מותו של מחמוד עבאס, או כניסתו למצב של נבצרות רפואית, למנהיג בפועל.

למרות שבאופן רשמי, החוק הפלסטיני קובע שבתרחיש של מות הנשיא או כניסתו למצב של נבצרות, יו"ר המל"פ ימלא את התפקיד באופן זמני ל-60 ימים עד לעריכת בחירות כלליות לנשיאות, מחמוד עבאס תיקן בצו נשיאותי את התקופה הזו ל-90 ימים, יו"ר המל"פ כרגע הינו רוחי פתוח, שאין לו שום כוונה להתמודד בעצמו על תפקיד הנשיא.

מינויו של חוסיין א-שייח' לתפקיד סגנו של מחמוד עבאס הפתיע במידת מה את הרחוב הפלסטיני, בהתחשב בכך שהוא עקף מנהיגים ותיקים ומוכרים ממנו.

מצד שני, המינוי היה צפוי, לאור עלייתו המהירה בשנים האחרונות במוסדות המרכזיים — הרש"פ, תנועת פת"ח ואש"ף — עד שהפך לדמות המרכזית בקבלת ההחלטות המדינית והביטחונית.

ב-7 בפברואר 2022, במהלך המושב ה-31 של המועצה המרכזית של אש"ף,הוא מונה כחבר הוועד הפועל של הארגון, במקום צאיב עריקאת שמת כשנתיים קודם לכן ממחלת הקורונה.

בהמשך הוא מונה למזכיר הוועד הפועל של אש"ף ולראש מחלקת המו"מ, תפקידים שקרבו אותו עוד יותר להנהגת הרשות.

בשנתיים האחרונות הפך א-שייח' לדמות הקרובה ביותר למחמוד עבאס, והוביל שיחות חשובות עם ישראלים, אמריקנים וערבים בנושאים המרכזיים של הרשות הפלסטינית.

חוסיין א-שייח' נתפס במידה רחבה, בארץ ובעולם, כאיש פרגמטי שניתן לנהל איתו מגעים ולהגיע עמו להסכמות. יש לו קשרים הדוקים עם מערכת הביטחון הישראלית, עם ה-CIA ועם גורמי השלטון במצרים, ירדן ומדינות המפרץ.

הוא דוגל בקו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, התומך בניהול מו"מ עם ישראל להשגת הסכם מדיני תוך שימוש בדיפלומטיה ובמאבק עממי בלתי אלים. הוא מכיר בצורך ברפורמות ובשינויים בתוך הרש"פ, אך רואה בעצם קיומה הישג לאומי חשוב שאסור לוותר עליו.

אולם, גורמי ביטחון בכירים בישראל רואים שתי בעיות מרכזיות שניצבות בדרכו של חוסיין א-שיח' בדרך להיות יורשו החוקי של מחמוד עבאס.

  • התנגדות עזה של צמרת תנועת פת"ח- לחוסיין א-שיח' יש מתנגדים רבים בצמרת תנועת פת"ח שינסו למנוע ממנו להיות למועמד התנועה בבחירות לנשיאות.

מדובר באישים מרכזייים כמו ג'בריל רג'וב, מחמוד אלעאלול, מרוואן ברגותי, תוופיק א-טיראווי ומוחמד א-שתייה.

לחלק מהם יש מליציות חמושות ביהודה ושומרון והם יעשו הכל כדי למנוע ממנו לרוץ בבחירות לנשיאות כמועמדה של תנועת פת"ח.

  • התנגדות של תנועת חמאס- תנועת חמאס הודיעה כבר בשבוע שעבר על התנגדותה להחלטת המועצה המרכזית של אש"פ להקים את משרת סגן יו"ר הועד הפועל של אש"פ.

חמאס ראתה בכך צעד שמבסס את "ההשתלטות וההתנהלות החד-צדדית בקבלת ההחלטות הלאומיות" ותקפה את הכינוס כ"מנותק מהמציאות הרותחת בפלסטין" .

רוב הפלגים הפלסטיניים החרימו את ישיבות המועצה, בהם חמאס, הג'יהאד האסלאמי, החזית העממית והיוזמה הלאומית הפלסטינית – בעוד שתנועת פת"ח שלטה בנעשה.

גורמי הביטחון בישראל מעריכים כי קרב הירושה ברש"פ יחריף ועלול להתדרדר , לאחר מותו של מחמוד עבאס או כניסתו למצב של נבצרות רפואית, התדרדרות שעלולה להגיע עד למצב של מלחמת אזרחים.

להערכתם, חוסיין א-שיח' שנחשב לאחד הפוליטיקאים המבריקים ברש"פ וידוע בערמומיותו, יצטרך לגבש בריתות עם בכירים בתנועת פת"ח ובחמאס שיאפשרו לו לשלוט במצב הביטחוני בתחומי הרש"פ ולהיות המועמד המוביל  מטעם תנועת פת"ח בבחירות לנשיאות.

חוסיין א-שיח' סומך גם על ארה"ב וישראל כי יסייעו לו לנצח בקרב הירושה בתמורה להתחייבויותיו למנוע ביצוע מעשי טרור על ידי תנועת חמאס.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי