המשא ומתן בין איראן לארצות הברית בנוגע להסכם הגרעין נבלם שוב, הפעם בצל מתיחות ביטחונית חמורה והקשחת עמדות מצד הממשל האמריקני בראשות הנשיא דונלד טראמפ. הסבב הרביעי של השיחות, שתוכנן להתקיים בשבת האחרונה ברומא, נדחה בהתראה קצרה, ולטענת טהראן מדובר בלחצים אמריקניים חדשים שמטרתם להציב תנאים בלתי קבילים.
הנשיא טראמפ הודיע אתמול על הפסקת ההתקפות האמריקניות על החות'ים בתימן וגורמים אמריקנים העריכו ברשת CNN כי הוא מנסה "לבנות מומנטום" שיאפשר חידוש המשא ומתן עם איראן.
מקור המקורב למשלחת האיראנית, שצוטט בעיתון הלבנוני "אל-אח'באר", טען כי "הזרם הנוקשה בממשל טראמפ, המקורב לראש הממשלה נתניהו, סבור כי ההסכמות שהושגו עד כה משרתות את איראן, ולכן פועל לשנות את סדר היום של המו״מ – כולל דרישה לפרק את תוכנית העשרת האורניום ואף לדון גם בתוכנית הטילים הבליסטיים האיראנית".
לדברי המקור, עמדות וושינגטון הפכו מחמירות יותר לאחר סבבי השיחות הקודמים, ובעקבות זאת הוחלט בטהראן להקפיא את השיחות עד להבהרות נוספות.
גם הנשיא טראמפ התייחס למשבר בשיחות, ואמר השבוע בריאיון לרשת NBC כי מטרת המו"מ היא "פירוק מלא של תוכנית הגרעין של איראן", אך הוסיף כי "אם יינתנו ערבויות ברורות, נשקול לאפשר לאיראן תוכנית גרעין אזרחית בלבד, נטולת מרכיבים צבאיים".
עם זאת, הדגיש טראמפ כי "אנרגיה אזרחית הובילה לעיתים קרובות למלחמות – ואנחנו לא רוצים שהם יחזיקו בנשק גרעיני. זו הסכמה פשוטה מאוד".
ההסלמה ביטחונית מוסיפה שמן למדורה
דחיית השיחות התרחשה במקביל להסלמה ביטחונית חמורה, לאחר התקפת טילים שביצעו החות’ים בתימן, הנתמכים על ידי איראן, על נמל התעופה בן-גוריון.
ההסלמה הביטחונית נמשכת בעקבות תקיפת התגמול אמש של ישראל על נמל התעופה בצנעא בירת תימן ויעדים נוספים של החות'ים.
ראש הממשלה נתניהו ייחס את ההתקפה על נתב"ג ישירות לטהראן והזהיר כי "ישראל תגיב במקום ובזמן שתבחר. איראן, כתומכת בארגון הזה, תישא בתוצאות".
משרד החוץ הישראלי מסר גם כן כי התקיפה הייתה "איראנית באופיה", ואילו טהראן דחתה את ההאשמות. דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקאאי, כינה את ההאשמות "שקריות ומסולפות", והוסיף כי "הן נועדו לייצר תירוצים לערעור היציבות במערב אסיה".
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י האשים מצדו את נתניהו במעורבות בניסיונות להכשיל את המו"מ הדיפלומטי.
בציוץ ברשת X כתב כי "העולם מבין כיצד נתניהו מנסה להשפיע ישירות על ממשל טראמפ ולגרור את האזור לעימות הרסני נוסף".
לדבריו, איראן מוכנה להסכם "אם הכוונה האמריקאית היא למנוע ממנה נשק גרעיני – אך זאת רק אם יכובדו עקרונות של דיפלומטיה הדדית".
באותו ערב, הודיע שר ההגנה האיראני עזיז נאציר זאדה כי בוצע ניסוי בטיל בליסטי חדש, תוך רמיזה ברורה לאיומים הישראליים. "בהתבסס על ניסיון ההתקפות שביצענו על ישראל, איראן תשתמש בנשק חדש שטרם נעשה בו שימוש, במקרה של מלחמה אפשרית", אמר.
סדקים בתוך ממשל טראמפ
על פי דיווח ב"וושינגטון פוסט", הנשיא טראמפ הדיח את היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ לאחר שזה תמך בעמדת נתניהו, כולל קריאה פומבית לתקיפה צבאית באיראן. הדיווח ציין כי וולץ ניסה לתאם עם גורמים ישראליים מהלך חד-צדדי – דבר שגרם לזעם בבית הלבן.
גורמים אמריקנים מסרו כי טראמפ ראה בכך ניסיון לכפות עובדות בשטח ולחבל בנתיב הדיפלומטי.
גורמים מדיניים אומרים כי מדובר בהתפתחות שממחישה את המחלוקות החריפות בתוך ממשל טראמפ באשר לאסטרטגיה מול איראן – בין קו תקיף התומך בפעולה צבאית, לבין רצון להימנע מהסלמה ולשוב להסכם בתנאים מחמירים יותר.
עמדת איראן: לא נוותר על זכות ההעשרה
איראן ממשיכה להציג קו עקרוני. שר החוץ עראקצ’י הדגיש כי לאיראן "הזכות המלאה להחזיק במחזור דלק גרעיני שלם", וכי הדבר נעשה במסגרת אמנת ה-NPT.
עוד אמר כי "אנחנו חלק מהאמנה, כמו מדינות רבות אחרות. כל עוד איננו שואפים לנשק גרעיני – אין בסיס משפטי למנוע מאיתנו העשרה אזרחית".
גם יועצו הבכיר של המנהיג העליון חמינאי, עלי לריג’אני, אמר באירוע ציבורי כי "המשא ומתן יצליח או ייכשל – הכול תלוי בשפיות ובמוסר של הצד האמריקאי", והוסיף: "הנושא אינו טכני – זהו עניין פוליטי מהותי. איננו שואפים להשיג נשק גרעיני, אך לא נוותר על עקרונותינו".
גורמים מדיניים בירושלים הבהירו כי אם השיחות ייכשלו, ישראל תשקול מחדש את כל האפשרויות, כולל פעולה צבאית. הדרישות הישראליות חורגות מאלה של ארצות הברית, וכוללות "ביטול מוחלט של כל העשרת האורניום", פיקוח חסר תקדים, ויישום "המודל הלובי" לפירוק התשתיות הגרעיניות.
לפי סוכנות רויטרס, האמריקאים האמינו כי הסכם כולל כמעט הושג ,שיכלול תקופת תוקף של 25 שנים, פיקוח בינלאומי רחב היקף והגבלות גם על פיתוח טילים.
אולם, עם דחיית השיחות וההסלמה אזורית, קשה לראות כיצד הצדדים יחזרו לשולחן בזמן הקרוב.
לסיכום:
גורמים מדיניים בכירים אומרים כי המשא ומתן בין איראן לארצות הברית נתקל שוב בקיר, הפעם גבוה במיוחד. אמנם לא הוכרז כישלון רשמי, אך הדחייה הבלתי מוגבלת של הסבב הרביעי, בצירוף איומים הדדיים, עשויים להפוך את הפערים לעסקה קשה להשגה.
טהראן נחושה להחזיק בהישגיה בתחום הגרעין עד כה, וושינגטון מאותתת שאינה מוכנה לפשרות – ובתווך, עומדת ישראל ומגבירה את הלחץ.
ככל שהזמן חולף, גוברים החששות באיראן מפני קריסה מוחלטת של המסלול הדיפלומטי והידרדרות לאופציה הצבאית.
"נותר רק חוט התקווה האחרון", נכתב בעיתון האיראני "כיהאן", המקורב למנהיג העליון עלי חמינאי – ואם הוא ייקרע, ההשלכות יהיו הרסניות.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"