חשש בישראל כי גרעין אזרחי בסעודיה יביא למירוץ חימוש באזור

גורמים מדיניים בירושלים מביעים דאגה מנכונות הנשיא טראמפ להעניק לסעודיה כור גרעיני אזרחי מבלי שתחתום על הסכם נורמליזציה עם ישראל. להערכתם, אספקת כור גרעיני אזרחי לסעודיה תאיץ את מירוץ החימוש במזרח התיכון.

ישראל הרשמית שומרת על שתיקה אך גורמים מדיניים מביעים דאגה מהדיווחים של סוכנות "רויטרס" אמש כי ממשל טראמפ הסיר את הדרישה שסעודיה תנרמל את יחסיה עם ישראל כתנאי להתקדמות בשיחות על שיתוף פעולה גרעיני אזרחי בינה לבין ארה"ב.

 

גורם מדיני אומר כי הדיווח הזה נחת כהלם ביום בהיר על ירושלים כמה ימים בלבד לפני ביקורו של הנשיא טראמפ בסעודיה לאחר ההודעה המפתיעה של טראמפ על הפסקת ההתקפות האמריקניות על החות'ים בתימן.

 

לדבריו,החשש בישראל הוא שהנשיא טראמפ החליט שלא להמתין עוד לישראל בנושא הסכם הנורמליזציה המשולש המתוכנן עם סעודיה ולהתקדם לבד מול הסעודים נוכח הסירוב הישראלי להסכים לדרישת סעודיה בדבר הכרה במדינה פלסטינית עצמאית כחלק מההסכם.

 

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי מסתמן כי הנשיא טראמפ מוכן לוותר על הדרישה האמריקנית מיורש העצר מוחמד בן סלמאן לכינון יחסים דיפלומטיים בין ישראל לסעודיה, דרישה שאפילו ממשל בייידן תמך בה,כדי להתקדם ולקבל השקעות של סכומי עתק מסעודיה בארה"ב כדי לחזק את הכלכלה האמריקנית כפי שהבטיח טראמפ לבוחריו.

 

סעודיה דורשת הסכם הגנה עם ארה"ב שבמסגרתו היא תקבל מערכות נשק מתקדמות ופרוייקט גרעין אזרחי, כלומר, קבלת כור גרעיני אזרחי מארה"ב שמאפשר העשרת אורניום.

 

ממשל ביידן התנה זאת בכך שייחתם הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה אך כעת נראה שהנשיא טראמפ מוכן להתקדם לעבר הסכם כזה מבלי שהוא יכלול גם את ישראל.

 

חתימה על הסכם  הגנה כזה שכולל תוכנית גרעין אזרחית לסעודיה מחייבת רוב בסנאט האמריקני ובירושלים מעריכים כי הנשיא טראמפ יתקשה להשיג רוב כזה ללא הסכמת ישראל.

 

גורמים מדיניים בכירים בירושלים אומרים כי אספקת כור גרעיני אזרחי מארה"ב לסעודיה עלולה לעורר מירוץ חימוש גרעיני באזור, כור גרעיני אזרחי יכול להתפתח גם לכור שמעשיר אורניום ברמה צבאית,מדובר על מדינות כמו מצרים וטורקיה שמעוניינות אף הן להשיג נשק גרעיני ואם סעודיה תשיג אותו לפניהן יפתח מירוץ חימוש במזרח התיכון.


סעודיה, שאיראן מתחרה עמה על ההגמוניה באזור המפרץ, גורסת כי זוהי זכותה להתחמש בנשק גרעיני, את הביטוי לעמדה הזו נתן עאדל ג'ביר, שר המדינה לענייני חוץ, בראיון שהעניק לסוכנות הידיעות הגרמנית בשנת 2020:

 

"זוהי זכותה של סעודיה שיהיה לה גם כן נשק גרעיני,אנו שומרים על זכותנו להתחמש בנשק גרעיני אם לא נצליח למנוע מאיראן את ההתחמשות בנשק הזה. זוהי בהחלט אופציה מבחינתנו, אם איראן תהפוך לכוח גרעיני מדינות נוספות ילכו בעקבותיה,סעודיה הבהירה שהיא תשקיע את מירב המאמצים להגנת עמה ואדמותיה" הסביר ג'ביר.

 

גורמים ביטחוניים בכירים בישראל אומרים כי מרוץ החימוש הגרעיני במזרח התיכון החל ביום שבו חתמה ארה"ב על הסכם הגרעין עם איראן בשנת 2015, הוא מתבשל לאיטו במצרים, באיחוד האמירויות ובטורקיה והוא עלול להסלים עתה עוד יותר אם ארה"ב וישראל יסכימו, במסגרת העסקה עם סעודיה, לאפשר לה להעשיר אורניום על אדמתה.

 

לדבריהם,כל מתקן גרעיני שיוקם על אדמת סעודיה חייב להיות תחת פיקוח קפדני אמריקני שאפשר יהיה להפסיק את פעולתו ברגע שסעודיה תרצה לייצר נשק גרעיני.

 

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן איננו מסתיר את כוונותיו להשיג נשק גרעיני כדי לאזן את משוואת ההרתעה מול איראן, זו אחת הסיבות העיקריות שלו לרצונו בנורמליזציה עם ישראל, כדי שהיא תפתח לו את הדלת לוושינגטון בעניין הזה ובעצם תתחייב שלא לפגוע במתקן הגרעיני שיוקם על אדמת סעודיה כפי שפגעה בכורים הגרעינים בעיראק ובסוריה.

 

ישראל נוקטת כבר 40 שנה במדיניות הנקראת "דוקטרינת בגין" שעל פיה היא לא תאפשר לאף מדינה במזרח התיכון לייצר נשק גרעיני שעלול לסכן את קיום מדינת ישראל, לכן היא מנהלת כבר כ-20 שנה מאבק חריף נגד כוונת איראן לייצר נשק גרעיני ולכן היא השמידה את הכורים הגרעיניים שבנו עיראק וסוריה.

 

אסור לישראל לשנות את מדיניותה, היא לא יכולה להמר על ביטחונה בכל מה שקשור לנושא הגרעין ובעצם לאפשר את האצת מרוץ החימוש הגרעיני במזרח התיכון.

 

אם אכן כוונותיה של סעודיה טהורות והיא באמת רוצה בנורמליזציה עם ישראל היא אינה צריכה להתנות את הסכם הנורמליזציה עם ישראל בקבלת הטכנולוגיה האמריקנית שתאפשר לה להעשיר אורניום בשטחה.

 

גורמים בכירים במערכת הביטחון הישראלית מתנגדים בתוקף לאפשרות שישראל תסכים לכך שסעודיה תעשיר אורניום בשטחה ובמרוצת הזמן תוכל להעשיר אורניום ברמה צבאית של 90 אחוזים כדי לייצר נשק גרעיני.

 

"מדובר בטעות היסטורית שישראל עלולה לשלם עליה מחיר יקר מאוד", מזהיר גורם ביטחוני בכיר.

 

לסעודיה יש יחסים טובים עם פקיסטאן שיש לה נשק גרעיני אבל היא מעדיפה לייצר בעצמה את הנשק הגרעיני ולא להיות תלויה בפקיסטאן כדי שתעביר לה ראשי נפץ גרעיניים.

 

גם אם בסופו של דבר סעודיה תזכה לאישור המיוחל מארה"ב ולהעשיר אורניום על אדמתה, ההערכה במערכת הביטחון היא שהדבר ידחוף דווקא את איראן לייצר את הנשק הגרעיני, כעת איראן היא מדינת סף גרעינית אך היא בהחלט יכולה לעבור במהירות להעשרה של האורניום שברשותה לרמה של 90 אחוזים, דבר שיאפשר לה לייצר נשק גרעיני.

 

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי