התמיכה הסעודית בנורמליזציה עם ישראל נחלשת

ההערכה בקרב גורמים ביטחוניים בישראל היא כי בית המלוכה הסעודי מתנהל בהתאם להלכי הרוח בממלכה ובעולם הערבי וכרגע נושא הנורמליזציה עם ישראל איננו על הפרק. לדבריהם, ישראל דוחה את הנוסחה הסעודית של הכרה בישראל תמורת הכרה ישראלית במדינה פלסטינית עצמאית.

לקראת ביקורו הצפוי השבוע של הנשיא טראמפ בסעודיה פירסם העיתון הצרפתי הידוע "לה פיגארו" מאמר פרשנות שבו נאמר כי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן נאלץ כעת להתחשב בעמדת עמו, המתנגד לנורמליזציה עם ישראל — גם אם הדבר יאכזב את נשיא צרפת עמנואל מקרון.

על פי העיתון,בחודשים האחרונים, חוזרת סעודיה ומביעה נכונות להכיר בישראל, אך זאת בתנאי שזו תתחייב ל"מהלך בלתי הפיך ואמין שיוביל להקמת מדינה פלסטינית".

אלא, שבשל התנגדותה הנחרצת של הממשלה הישראלית הנוכחית להקמת מדינה כזו, יעד זה נראה רחוק מתמיד.

על פי הדיווח, ערב ביקורו של טראמפ, נראה כי הממלכה הסעודית כבר קיבלה החלטה.

אך לא רק טראמפ והישראלים עלולים להתאכזב , גם נשיא צרפת עימנואל מקרון, שמקווה לשכנע את בן סלמאן לעשות צעד לעבר הכרה בישראל במסגרת כנס בינלאומי בניו יורק ביוני הקרוב, אותו יובילו יחד צרפת וסעודיה, כנס שיקדם את רעיון פתרון שתי המדינות והקמת מדינה פלסטינית עצמאית.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי הטבח שעשה חמאס בישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר 2023 שינה את המשוואה, סעודיה וישראל עמדו בתקופת ממשל ביידן על סף חתימה על הסכם נורמליזציה היסטורי וארגון הטרור חמאס, בהוראה של איראן, הצליח באמצעות מתקפת הפתע על ישראל לסכל את המשא ומתן המתקדם בין ישראל לסעודיה.

מאז השיחות נכנסו להקפאה בעקבות המלחמה הישראלית נגד חמאס ברצועת עזה,יורש העצר מוחמד בן סלמאן, שמנהל את ענייני הממלכה במקום אביו החולה, נאלץ להתחשב בזעם הציבור הסעודי בעקבות ההפצצות הישראליות על עזה.

גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי הרחוב הסעודי מסתכל על מה שקורה ברצועת עזה ומזדהה עם הפלסטינים, הלכי הרוח בסעודיה הם שישראל מבצעת "מלחמת השמדה" של הפלסטינים ברצועת עזה, התחושה הזו מתווספת לתרבות האנטי ישראלית בסעודיה במשך שנים רבות.

העיתונאי הסעודי עבדאללה אלעתייבי כתב אתמול במאמר שפירסם ב"א-שרק אלאווסט" על ביקור טראמפ בסעודיה את הדברים הבאים:

"תעמולה של כושלים אינה פוגעת במצליחים. כמה טענו נגד "עסקת המאה" וסברו שסעודיה הזניחה את הסוגיה הפלסטינית, אך ההתפתחויות בשנתיים האחרונות הוכיחו את ההפך הגמור. הן אף הראו שהשפעת סעודיה על הבית הלבן אינה נופלת כלל מהשפעת ישראל."

בשבוע שעבר ביקר בסעודיה חוסיין א-שיח', סגנו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, הוא נפגש עם יורש העצר מוחמד בן סלמאן כדי לתאם עמו עמדות בנושא הפלסטיני לקראת ביקורו של הנשיא טראמפ השבוע.

למרות התמיכה הרשמית בפלסטינים, נאסר כל ביטוי פומבי לכך ברחוב הסעודי. השלטונות מזהירים נגד לבישת חולצות פלסטיניות, דרשות פרו פלסטיניות במסגדים, או אפילו הנפת דגל פלסטין במכה.

כוחות הביטחון הסעודים הונחו למנוע כל הפגנת סולידריות עם עזה.

ההערכה בקרב גורמים ביטחוניים בישראל היא כי בית המלוכה הסעודי מתנהל בהתאם להלכי הרוח בממלכה ובעולם הערבי, כרגע, הכעס על ישראל הוא עצום בגלל המלחמה ברצועת עזה, אבל, למרות זאת, בית המלוכה הסעודי מתכנן לטווח רחוק, סעודיה לא זנחה את רעיון הנורמליזציה בטווח הארוך, האליטות הפוליטיות והכלכליות מתגעגעות לתקופה שלפני 7 באוקטובר 2023, וביקורי רבנים במדינה עדיין נמשכים.

בגלל התמיכה בפלסטינים ברצועת עזה, מוחמד בן סלמאן מחזק את הלגיטימיות שלו כמנהיג, אבל אם ישראל תמוטט את שלטון חמאס ברצועת עזה, הוא יצטרך לגלות פרגמטיות ולמצוא את הנתיבים אל ישראל כדי לקדם את רעיון הנורמליזציה.

היציבות האזורית היא יעד ראשון מבחינתו של מוחמד בן סלמאן, אבל, בסופו של דבר, חמאס ערער את היציבות האזורית במטרה למנוע נורמליזציה בין ישראל לסעודיה בהנחיית איראן,זו הייתה אחת הסיבות לטבח בישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי יורש העצר הסעודי צריך להבין כי לא תקום מדינה פלסטינית וישראל לא תכיר בכך , הנשיא טראמפ לא יכול לכפות זאת על ישראל ומוחמד בן סלמאן חייב להכיר במציאות הזו.

על פי דיווחים בתקשורת הערבית,סקרי דעת קהל מצביעים על התנגדות רחבה ליחסים בין סעודיה לבין ישראל: בדצמבר 2023 רק 20% תמכו בנורמליזציה, ו-96% דרשו לנתק את קשרי המדינות הערביות עם ישראל.

מלחמת "חרבות ברזל" שינתה את המזרח התיכון, איראן , שבעבר נחשבה לאויב משותף לישראל וסעודיה ,כבר אינה כזו בעיני סעודיה מאז הסכם הפיוס ביניהן ב-2023. בן סלמאן אף שלח באחרונה את אחיו,שר ההגנה ח׳אלד בן סלמאן, כשליח מיוחד למנהיג העליון עלי ח'מנאי, עם מסר שבו מתחייבת סעודיה שלא להשתתף בתקיפות אמריקניות נגד איראן.

מבחינת סעודיה, הסכם משולש בינה לבין ארה"ב וישראל כבר איננו על הפרק,יורש העצר הסעודי חותר לקבל חלקים מהמתווה המקורי שלו: עסקת נשק מתקדם גדולה עם ממשל טראמפ וקבלת כור גרעיני שיאפשר לסעודיה להעשיר אורניום.

יורש העצר הסעודי אינו מאוים מבית או מחוץ — אלא אם יקרב את ישראל יתר על המידה. הוא אף הביע חשש מכך, כשהצהיר שאינו רוצה להיות "הסאדאת הסעודי", בהתייחס לנשיא מצרים שנרצח ב-1981 בעקבות הסכם השלום עם ישראל.

בשורה התחתונה, גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים כי יורש העצר הסעודי התקרר מרעיון הנורמליזציה עם ישראל וכלל לא ברור אם יקבל את הנוסחה של "הכרה סעודית בישראל תמורת הכרה ישראלית במדינה פלסטינית", צריך להמתין לתוצאות ביקור הנשיא טראמפ בסעודיה כדי לבחון האם סעודיה שינתה את עמדותיה ולאן היא רוצה להגיע ביחסיה עם ישראל, בכל מקרה, ישראל איננה מתכוונת להכיר במדינה פלסטינית.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי