משלחת ישראלית תצא היום לדוחא בירת קטאר כדי לנהל משא ומתן על על "מתווה ויטקוף" לשחרור חטופים נוספים והפסקת אש זמנית.
המשלחת תישאר בדוחא עד סוף ביקור הנשיא טראמפ במזרח התיכון.
בראש המשלחת עומד סגן ראש השב"כ מ', ויהיו בה גם מתאם השבויים והנעדרים גל הירש, יועצו של ראש הממשלה לעניינים מדיניים אופיר פלק ונציגי מוסד ואמ"ן.
גורמים מדיניים בכירים טוענים כי חמאס הסכים לשחרר את עידן אלכסנדר כמחווה לנשיא טראמפ מתוך חשש ממבצע "מרכבות גדעון" לכיבוש חלקים נוספים ברצועת עזה וניסיון להיכנס למשא ומתן מחודש ולמשוך זמן כדי לעכב אותו.
לדבריהם,ישראל תעמוד בשיחות בדוחא על שחרור מחצית מהחטופים שנותרו בשבי בפעם אחת ושחרור המחצית השנייה כששני הצדדים יגיעו להסכמה.
על פי "מתווה ויטקוף", הפסקת האש תימשך 40 יום מרגע ששני הצדדים יגיעו להסכמה, ביום הראשון ישוחררו מחצית מהחטופים החיים וביום ה-40 ישוחררו שאר החטופים החיים והחללים.
יש פער גדול בין עמדת ישראל לעמדת ארה"ב שרוצה בהפסקת המלחמה בעוד ישראל רוצה בהמשכה עד להכרעת חמאס.
ישראל תדרוש במשא ומתן את פירוק הזרוע הצבאית של חמאס מנשקה וגירוש ראשי חמאס לחו"ל.
גורמים ביטחוניים מעריכים כי הסיכוי שחמאס יקבל את התנאים האלה שואף לאפס.
גורמים מדיניים בכירים אומרים כי אם חמאס לא יסכים למתווה ויטקוף – היא תרחיב את הפעולה ברצועת עזה מיד לאחר סיום ביקורו של טראמפ במזרח התיכון בסוף השבוע.
עם זאת, ההערכה בקרב הגורמים המדיניים היא כי הלחץ האמריקני על ישראל יגבר מכיוון שהנשיא טראמפ רוצה בהפסקת המלחמה וייתכן שיהיו הפתעות נוספות לישראל מצד הממשל האמריקני.
עמדת חמאס
העיתון "א-שרק אל אווסט" מדווח הבוקר מפי מקורות בחמאס כי בתקופה האחרונה – ובעיקר לאחר חידוש המלחמה בעזה במרץ – ארצות הברית, ובפרט השליח סטיב ויטקוף, התמקדה בנושאים אחרים, כמו הפסקת האש בין רוסיה ואוקראינה והמו"מ עם איראן.
אולם עם התקרבות ביקור הנשיא טראמפ לאזור, חזר נושא רצועת עזה לראש סדר העדיפויות של ויטקוף. וושינגטון הגבירה את מאמציה לקידום פתרון בעזה, מתוך מטרה להבטיח הצלחה כלשהי לביקור הנשיא.
לדברי מקורות בחמאס, מתווכים בינלאומיים הציעו לאחרונה לחדש את המגעים הישירים בין חמאס לארצות הברית – והצדדים נענו להצעה במהירות, תוך תמיכת המתווכות.
המקורות טענו כי גם טורקיה מילאה תפקיד חשוב בהעברת מסרי חמאס לארצות הברית, עודדה את קיום המפגשים הישירים, והבהירה כי הנהגת חמאס מעוניינת בסיום המלחמה. טורקיה אף ביקשה מהממשל האמריקאי להפעיל לחץ נוסף על ישראל לקידום עסקה כוללת.
לדברי מקורות בחמאס ומקורות נוספים שמעורבים במו"מ, השיחות האחרונות בדוחא היו "טובות מאוד", והורגש שינוי חיובי בעמדת ארצות הברית – הבנה לצורך הדחוף בסיום הלחימה ובסיוע לשבויים – מה שהגביר את האופטימיות לגבי סיכויי ההצלחה.
לדבריהם, אווירה זו היא שאפשרה לחמאס להחליט על שחרור עידן אלכסנדר כמחווה של רצון טוב כלפי טראמפ וממשלו – ללא שחרור מקביל של אסירים פלסטינים.
חמאס הציגה לנציגים האמריקאים את הצעתה לעסקה כוללת: שחרור של כלל החטופים (חיים ומתים) בבת אחת, בתמורה למספר מוסכם של אסירים פלסטינים, לצד הפסקת מלחמה כוללת במסגרת הפסקת אש של לפחות חמש שנים.
חמאס הביעה גם נכונות להקמת ועדה טכנית עצמאית שתנהל זמנית את רצועת עזה עד להעברת האחריות לרשות הפלסטינית – צעד שישראל מתנגדת לו – וכן להתחלת שיקום עזה והכנסת סיוע הומניטרי.
המקורות בחמאס אמרו לעיתון שאחת הסיבות להחלטת חמאס לשחרר את עידן אלכסנדר היא תחושת ההנהגה כי השינוי בעמדה האמריקאית עשוי לשרת את האינטרס הפלסטיני בהפסקת שפיכות הדמים, ולשים את ישראל תחת לחץ אמריקאי אמיתי.
כשנשאלה חמאס על הציפיות מצידה של וושינגטון בתגובה למחווה, נמסר: "צפויים צעדים בהמשך, ובראשם הכנסת סיוע הומניטרי חיוני לרצועת עזה, בתוך שעות או ימים ספורים".
המקורות בחמאס אמרו לעיתון כי צפויות גם שיחות משמעותיות יותר בנוגע לשחרור שבויים ישראלים נוספים תמורת אסירים פלסטינים, בהסכמות דומות לעסקאות קודמות במהלך הלחימה, לצד הפסקת אש לתקופה מוגבלת.
הסכמות אלו, עם זאת, תלויות בפתיחת מו"מ מיידי על בסיס הפסקת אש מלאה וכוללת, נסיגת ישראל, התחייבות של חמאס לוותר על שלטונה בעזה, ודיאלוג על שאלות גורליות לעתיד הרצועה.
מקורות בחמאס מבהירים: "ההצעה הנוכחית שונה מעט מהקודמת, שכן הפעם ארצות הברית הפגינה רצינות גבוהה יותר וכוונות ברורות להפסקת אש כוללת – דבר שלא בא לידי ביטוי בעבר".
המקורות הוסיפו: "לו הייתה וושינגטון מאמצת את הגישה הזו מוקדם יותר, ייתכן שכבר היינו מתקדמים לעבר הסיום המיוחל".
לדבריהם, הפעם ארצות הברית הפנימה ברצינות את הצורך בקידום עסקה, והבינה שדווקא ישראל היא זו שמסרבת לסיים את המלחמה, חוסמת את ההתקדמות, והיא מהווה את המכשול העיקרי – לא חמאס.
המקורות בחמאס טוענים כי המשך התהליך תלוי בהתחייבות אמריקאית כתובה וברורה להפסקה מוחלטת של הלחימה – דבר שצפוי להתברר בסיום סבב השיחות הנוכחי, לאחר שחרורו של עידן אלכסנדר.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"