אופטימיות זהירה בירושלים לגבי הסיכוי להשגת הסכם הפסקת אש בלבנון

גורמים בכירים בירושלים אומרים כי הושגו הסכמות לגבי רוב תוכנו של ההסדר המדיני והפסקת האש בלבנון. שתי המחלוקות שנותרו הינן חופש הפעולה של צה"ל בלבנון והרכב הועדה שתפקח על ההסכם.

המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין הגיע אמש לישראל לאחר יומיים של דיונים בלבנון עם ראש הממשלה נג'יב מיקאתי ועם יו"ר הפרלמנט נביה ברי שמתווך בין חזבאללה לישראל על הסכם הפסקת האש.

היום ייפגש עמוס הוכשטיין עם ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ כדי לדון בפרטי ההסכם המתגבש ומכתב הערבויות שארה"ב תיתן לישראל.

גורמים מדיניים בכירים בירושלים מביעים אופטימיות זהירה בנוגע לאפשרות השגת הסכם ומעריכים כי ניתן להשלים את ההסכם בתוך שבוע עד עשרה ימים.

עמוס הוכשטיין ינסה להשיג התקדמות בשתי נקודות המחלוקת העיקריות שנותרו והן חופש הפעולה של צה"ל בתוך שטח לבנון במידה שחזבאללה יפר את ההסכם והרכב הועדה שתפקח על יישום ההסכם בשטח.

הגורמים המדיניים אומרים כי ישראל רוצה התחייבות ברורה מהממשל האמריקני כי לצה"ל יישמר חופש הפעולה בלבנון וכי ארה"ב תיתן לישראל את הגיבוי המדיני לכך בזירה הבינלאומית ובזירת האו"ם.

מבחינתה של ישראל חופש הפעולה של צה"ל בלבנון הינו בבחינת "קו אדום".

גורמים אמריקנים העבירו מסר לישראל כי  ועדת הפיקוח שתוקם לפקח על יישום ההסכם בהשתתפות ארה"ב וצרפת תהייה ועדה אקטיבית והיא תפקח באמצעות אמצעים שונים, כולל מודיעיניים, כדי לאתר הפרות בשטח מצד חזבאללה.

העיתון הלבנוני "אל-אח'באר", שופרו של חזבאללה, מדווח הבוקר כי עמוס הוכשטיין היה בקשר הדוק במהלך שיחותיו בביירות גם עם הצוות של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ  בנושא ההסכם המתגבש.

על פי הדיווח, לבנון דרשה מעמוס הוכשטיין שצה"ל יסוג מדרום לבנון בדיוק לאותם הקווים שבהם הוא היה פרוס ב-6 באוקטובר 2023, כמו כן היא דרשה כי מייד לאחר ההודעה על הפסקת האש ייקבע לוח זמנים מדוייק ומהיר לנסיגת צה"ל מכל שטח לבנון ובמקביל ישוחררו השבויים שבידי צה"ל ויימסרו ללבנון גופות הלבנונים שנהרגו במהלך המלחמה שמוחזקות בידי צה"ל.

על פי הדיווח בעיתון, חזבאלללה הבהיר כי אם ישראל תדחה את ההסכם היא זו שתישא באחריות מכיוון שגם ארה"ב קיבלה את ההערות של הארגון ואמרה כי הן "הגיוניות".

חזבאללה הזהיר כי אם המלחמה תימשך, הוא ינחית על ישראל גל של מכות צבאיות על הישובים הקרובים לגבול ועל העומק הישראלי.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי