"נבחרת החלומות" של טראמפ היא סיוט לפלסטינים ולאיראן

כללי המשחק במזרח התיכון עומדים להשתנות, הפלסטינים והאיראנים במרה שחורה כתוצאה מבחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב. מבחינת ישראל, הצוות החדש שמינה טראמפ לנהל את המדיניות במזרח התיכון הינו בבחינת "נבחרת החלומות", הפלסטינים והאיראניים רואים בו סיוט, הם מתוסכלים וחוששים מהמדיניות האמריקנית החדשה הצפויה במזרח התיכון.

ככל שנוקף הזמן מההודעה על ניצחונו של הנשיא טראמפ בבחירות לנשיאות וכניסתו הצפויה לבית הלבן ב-20 בינואר הבא, כך הולכים וגוברים החששות בקרב הפלסטינים ואיראן מהמדיניות הצפויה של הנשיא הנבחר במזרח התיכון.

בעיני ממשלת ישראל, המינויים החדשים שעשה הנשיא טראמפ הינם מצויינים, הם נתפסים מבחינתה כ"נבחרת החלומות", גורמים מדיניים אומרים כי ישראל לא הייתה יכולה לקוות שיהיה צוות בבית הלבן יותר אוהד ותומך במדיניותה בנושא הפלסטיני ובסכנה הגרעינית האיראנית מאשר הצוות שמינה טראמפ.

המינויים החדשים שעשה הנשיא טראמפ, החל משר החוץ, היועץ לביטחון לאומי, השליח המיוחד למזרח התיכון, השגריר באו"ם ועד שגריר ארה"ב בישראל, מהווים חומת תמיכה איתנה בישראל שיסייעו לנשיא טראמפ לנהל מדיניות אוהדת ומסייעת לישראל במזרח התיכון שתשמור על האינטרסים הביטחוניים החיוניים שלה, בעיני הפלסטינים ואיראן הם נחשבים לסיוט גדול.

החשש הפלסטיני הגדול הוא מהדברים שאמר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות כי שנת 2025 תהייה שנת הסיפוח של יהודה ושומרון למדינת ישראל.

"עסקת המאה" שהציע הנשיא טראמפ בקדנציה הקודמת שלו כפתרון לבעיה הפלסטינית, שכוללת הקמת מדינה פלסטינית על 70 אחוזים משטחי יהודה ושומרון ורצועת עזה נדחתה בזמנו על ידי הפלסטינים, מבחינת ישראל היא איננה רלבנטית עוד, במיוחד אחרי הטבח האכזרי שעשו הפלסטינים בישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר 2023.

ישראל איננה מוכנה לתת פרס לטרור והקמת מדינה פלסטינית עצמאית נחשבת לשלב ראשון בתוכנית השלבים של אש"פ להשמיד את ישראל.

החשש הפלסטיני הוא שישראל תספח רק את השטח ביהודה ושומרון אך תעודד את הגירת הפלסטינים ממנו, לירדן או לחו"ל.

ירדן חוששת מאוד מהאפשרות הזו, גם כך כ-70 אחוזים מתושביה הינם פלסטינים תומכי חמאס שרוצים לזעזע את יציבות שלטונו של המלך עבדאללה.

בית המלוכה ההאשמי חושש מהגירה של פלסטינים נוספים מיהודה ושומרון לגדה המזרחית,דבר שישנה באופן דרמטי את המאזן הדמוגרפי בממלכה.

חשש פלסטיני נוסף הוא שהממשל האמריקני החדש אינו מתכוון להטיל שום מגבלה על ממשלת ישראל בכל הקשור להרחבת ההתנחלויות והבנייה במזרח ירושלים.

טראמפ נראה כעת בעיני הפלסטינים והאיראנים כבלתי מנוצח, הוא חוזר לבית הלבן חזק יותר מאשר בקדנציה הקודמת, הוא נבחר ברוב מוחלט ושולט במפלגה הרפובליקנית שיש לה רוב בסנאט ובבית הנבחרים וגם רוב שמרני בבית המשפט העליון.

בישראל היה חשש שהנשיא טראמפ יעשה מינויים שמטרתם לצמצם את ההתערבות האמריקנית ברחבי העולם ויתמקדו בצרכים הפנימיים של ארה"ב, אבל טראמפ הפתיע לטובה מכיוון שהצוות שהוא מינה מורכב כולו מתומכיה של ישראל.

טראמפ אפילו לא טרח "לאזן" את המינויים שיעסקו במדיניות של הממשל החדש במזרח התיכון.

פרשנים בעולם הערבי מעריכים כי הפלסטינים ואיראן יהיה הראשונים לשלם את מחיר בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא החדש של ארה"ב.

להערכתם, הנשיא טראמפ עומד להתמקד בהרחבת הסכמי הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב ובראשן סעודיה, בחיסול חמאס וחזבאללה,בדחיקת הבעיה הפלסטינית לקרן זווית ובפגיעה קשה בתוכנית הגרעין האיראנית.

עידן טראמפ בארבע השנים הקרובות נתפס במזרח התיכון כחלון ההזדמנויות של ישראל להתבסס מחדש כמעצמה אזורית במזרח התיכון שניצחה את ציר ההתנגדות בראשות איראן לאחר שהופתעה ב-7 באוקטובר 2023 על ידי חמאס בהתקפה אכזרית על ישובי עוטף עזה.

הכהונה החדשה של הנשיא טראמפ,כך נראה, תגרום לדיכאון ותסכול בארבע השנים הקרובות לפלסטינים ולאיראן, הנבחרת החדשה של טראמפ היא שמרנית וציונית שתתמוך בישראל ללא סייג.

על פי גורמים אמריקנים, איראן תחטוף ראשונה את המכה מהנשיא טראמפ ומייד לאחר כניסתו לבית הלבן הוא יטיל עליה סנקציות כלכליות משתקות כדי להעביר לה את המסר החדש של מדיניותו.

לממשל החדש אין גם שום בעיה להתעמת למען ישראל עם המוסדות הבינלאומיים כמו האו"ם ובית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.

ג'ון ת'ון, מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט, כבר איים השבוע להטיל סנקציות על בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג אם יוציא צווי מעצר בגין פשעי מלחמה נגד ראש הממשלה נתניהו ובכירים ישראלים נוספים.

מייקל וולץ, יועצו המיוחד של הנשיא טראמפ לביטחון לאומי,התייחס אתמול להוצאת צווי המעצר הבינלאומיים נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט ואמר: "חכו לחודש ינואר,תהייה תגובה חזקה נגד בית הדין הבינלאומי בהאג".

נראה שישראל צועדת בחודשים הקרובים, לאחר יותר משנה של מלחמה רב זירתית, להתחזקות פנימית והתמודדות עם אתגרים ביטחוניים חדשים כשלצידה הפעם עומד נשיא אמריקני אוהב ישראל שתומך בה בכל הכוח.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי