התפקיד הטורקי במשטר החדש בסוריה

טורקיה היא המרוויחה הגדולה מנפילת משטרו של בשאר אסד והיא כבר החלה בהידוק הקשרים עם המשטר החדש של אבו מוחמד אלג'ולאני. שר החוץ הטורקי הקאן פידאן אומר כי לסוריה יש "מטרה אסטרטגית" והיא לחסל את המליציה הכורדית בסוריה.

להערכת המודיעין הישראלי, איראן היא המפסידה הגדולה מנפילת משטרו של בסאר אסד בסוריה ואילו טורקיה היא המרוויחה הגדולה, כך אומרים גורמי ביטחון בכירים.

 

גם המודיעין האמריקני מחזיק בהערכה הזו, זוהי הסיבה שמדינות רבות שיש להן אינטרסים בסוריה הגבירו בימים האחרונים את המגעים הדיפלומטיים עם אנקרה כדי לדון בגורלה של סוריה תחת המשטר החדש נוכח התפקיד המכריע שהיה לטורקיה בתמיכה במורדים הג'יהאדיסטים והפלת משטרו של בשאר אסד.

 

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי טורקיה ממקמת את עצמה עכשיו כשחקן מרכזי בעיצוב עתידה של סוריה, המהלכים הטורקים כוללים חידוש קשרים דיפלומטיים אחרי נתק של יותר מעשור,ביקור בכירים טורקים בדמשק ושאיפה טורקית להוביל את תהליך השיקום של סוריה כדי שתהייה לה השפעה גדולה יותר על עיצוב מדיניותה במזרח התיכון.

ראש המודיעין הטורקי אברהים קאלין ביקר ביום חמישי שעבר בדמשק וערך ביקור סימלי במסגד האומיי במרכז הבירה הסורית,טורקיה מינתה ממונה זמני בשגרירות בדמשק ושר החוץ הטורקי הקאן פידאן הודיעה כי השגרירות תחדש את פעילותה אחרי שטורקיה הקפיאה את הפעילות הדיפלומטית שלה בסוריה בשנת 2012 במהלך מלחמת האזרחים במדינה.

 

שר החוץ האמריקני טוני בלינקן ביקר בטורקיה בסוף השבוע האחרון ונועד עם הנשיא ארדואן כדי לדון בהתפתחויות האחרונות בסוריה אחרי נפילת משטרו של בשאר אסד.

 

העיתון "א-שרק אלאווסט" דיווח ב-13 בדצמבר כי טורקיה וארה"ב מסכימות על החזון כי סוריה חייבת להיות יציבה ונקייה מטרור אך המחלוקת ביניהן נשמרת על סוגיית הלחימה בטרור בסוריה לאור הויכוח על תפקיד הכוחות הכורדים בסוריה.

 

ארה"ב רואה בכורדים בני ברית שמסייעים במלחמה נגד דאע"ש, אך טורקיה רואה בארגון ה-PKK הכורדי ארגון טרור שיש להילחם בו.

 

הנשיא ארדואן הבטיח לבלינקן כי  טורקיה לא תפגע בפעילות האמריקנית נגד דאע"ש בסוריה למרות שהיא פועלת נגד הכוחות הכורדים.

 

טורקיה שואפת ליצור אזור חיץ לאורך הגבול המשותף עם סוריה שאורכו יותר מ-900 ק"מ כדי למנוע חדירת כורדים לשטחה לביצוע פעולות טרור.

 

כמו כן, היא פועלת להחזרה לסוריה של 3 מיליון פליטים סורים שנמלטו לשטחה, במהלך מלחמת האזרחים, מכיוון שהם הפכו לעול כלכלי וחבתי כבד על טורקיה.

 

שר החוץ הטורקי הקאן פידאן אמר בראיון לטלוויזיה הטורקית בסוף השבוע שעבר כי מבחינת טורקיה חיסול המליציה הכורדית-סורית שנתמכת על ידי ארה"ב הוא "מטרה אסטרטגית", הוא קרא לחברי המליציה הזו לעזוב את סוריה או להניח את נשקם.

 

הוא קרא גם למורדים הג'יהאדיסטים שהשתלטו על סוריה שלא להכיר במליציה הזו  שקוראת לעצמה "יחידות הגנת  העם".

 

טורקיה עמדה מאחורי מתקפת הפתע על משטר אסד

 

על פי גורמי מודיעין במערב, טורקיה היא שעמדה מאחורי מתקפת המורדים הג'יהאדיסטים על משטרו של בשאר אסד ב-27 בנובמבר.

 

הנשיא ארדואן תכנן היטב את הנקמה המתוקה בנשיא בשאר אסד אשר זלזל בו, לא רצה להיפגש עמו, למרות הפצרותיו, וזלזל בבקשות של ארדואן למצוא פתרון סביר להחזרתם לסוריה של-3 מיליוני הפליטים הסורים שנמלטו לטורקיה בימי מלחמת האזרחים ולהקים אזור חיץ בצפון סוריה כדי למנוע חדירה של לוחמי המחתרת הכורדית ה-PKK  מצפון סוריה לשטח טורקיה.

 

על פי הגורמים האלה, טורקיה הכינה עם המורדים הג'יהאדיסטים במשך זמן רב את ההתקפה על משטר בשאר אסד, אימנה אותם, חימשה אותם בנשק וסיפקה להם מודיעין על פריסת יחידות הצבא הסורי.

 

על פי גורמי מודיעין מערביים, טורקיה מציעה לאבו מוחמד אלג'ולאני לא לחזור על השגיאות של הנשיא בשאר אסד ולא לפתוח חזיתות מיותרות שהוא אינו יכול לנצח בהן.

 

הנשיא בשאר אסד נלחם ב-3 חזיתות והפסיד בכולן:הוא נלחם נגד חזרת 3 מיליון פליטים סורים מטורקיה בחזרה לבתיהם בסוריה, נגד האופוזיציה הסורית בתוך סוריה ונגד ישראל באמצעות מתן אישור לאיראן לפעול משטח סוריה נגד ישראל ולהעביר נשק דרכה לחזבאללה בלבנון.

 

אחרי גירושו של בשאר אסד מהשלטון, נראה שהפליטים הסורים מטורקיה יחזרו לבתיהם בסוריה והשפעתה של טורקיה בסוריה תגבר לאור תמיכתה בפליטים ובארגוני האופוזיציה הסורים, גורמי המודיעין במערב מעריכים כי טורקיה רואה עכשיו בסוריה המשך גיאוגרפי ואסטרטגי לטורקיה כפי שעיראק מהווה עבור איראן.

 

לפי שעה, לטורקיה יש הישג אסטרטגי גדול בסוריה, יש לה ערוצי קשר מצויינים עם המורדים הג'יהאדיסטים בסוריה והיא אמורה לקטוף את פירות תמיכתה במורדים האלה ובראשם ארגון "הייאת תחריר א-שאם" בראשותו של אבו מוחמד אלג'ולאני.

 

הנשיא ארדואן רואה בהקמת ממשלה אסלאמית בסוריה הישג חשוב גם לטורקיה שהינה חלק חשוב בציר "האחים המוסלמים" במזרח התיכון.

 

מעמדה של רוסיה בסוריה נחלש ומעמדה של טורקיה מתחזק, התמיכה במורדים הג'יהאדיסטים שינתה בסוריה את מאזן הכוחות לטובתו של הנשיא ארדואן.

 

אולם, אם המשטר החדש בסוריה לא יצליח להשתלט על הכאוס במדינה ומלחמת האזרחים תתחדש, תרחיש כזה עלול למנוע את חזרתם של הפליטים הסורים מטורקיה לארצם ואף לעודד סורים נוספים לברוח מהמדינה לשטח טורקיה.

 

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי