פרופ' ברנרד הייקל, מומחה ללימודי המזרח הקרוב באוניברסיטת פרינסטון, אמר לעיתון "א-שרק אלאווסט" כי ביקורו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בסעודיה השבוע נושא משמעות סמלית חשובה מאוד, ומעביר מסר לא רק כלפי חוץ אלא גם כלפי פנים – שלפיו סעודיה היא המדינה החשובה ביותר לאינטרסים של ארצות הברית, לא רק במזרח התיכון, אלא בעולם כולו.
לדבריו, הביקור צפוי להניב סדרה של הסכמים דו-צדדיים בין סעודיה לארצות הברית, במיוחד על רקע הרקע העסקי של טראמפ, כולל בתחומי בינה מלאכותית, תכנית גרעין אזרחית, והקלות בעסקאות נשק. עם זאת, הייקל העריך שלא יושג הסכם כלשהו לנרמול יחסים עם ישראל אם זו לא תתחייב להקמת מדינה פלסטינית ריבונית.
גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי ביקורו של טראמפ בסעודיה בתחילת כהונתו השניה משקף מסר חזק וברור: סעודיה היא שותפה מרכזית של ארה"ב ברמה הגלובלית, לא רק האזורית. הוא מדגיש את תפקידה הגובר של סעודיה בסוגיות בינלאומיות כגון המלחמה באוקראינה, מה שממצב אותה ככוח בינלאומי משפיע ומצדיק את חשיבות הביקור.
במהלך ביקורו של הנשיא טראמפ בסעודיה, ארה"ב וסעודיה צפויות לחתום על שורת הסכמים בתחומים כמו ביטחון, גרעין אזרחי, בינה מלאכותית וסחר. לא ברור כרגע אם הנשיא טראמפ יתנה את החתימה על חלק מהסכמים אלה בהשגת הסכמות בנושא נורמליזציה עם ישראל.
ייתכן כי סעודיה לא תלך למהלך של נורמליזציה גם אם תקבל את כל מה שארה"ב מציעה במסגרת ההסכמים,היא עלולה לחתום על הסכמים אסטרטגיים מבלי לקשור אותם לנושא הישראלי – למשל בתחום הגרעין או הביטחון.
סעודיה הפכה לכוח דיפלומטי מרכזי בפתרון סכסוכים אזוריים ובינלאומיים – בזכות יכולתה לארח צדדים יריבים מבלי לכפות פתרונות.
היא שומרת על יחסים טובים עם רוסיה דרך הסכמות בתחום האנרגיה, עם ארה"ב דרך הברית ההיסטורית, ועם אוקראינה דרך סיוע הומניטרי – מה שמאפשר לה לפעול כמתווכת ניטרלית.
על פי הדיווחים, טראמפ יגיע לסעודיה מלוּוה בפמליה רמת דרג של ראשי חברות טכנולוגיה מהבולטות בעולם,מדובר בביקורו הרשמי הראשון של הנשיא טראמפ מחוץ לארצות הברית – פתיחת מסלול פעילותו הדיפלומטית הבינלאומית.
הביקור הנוכחי של טראמפ במדינות המפרץ מתקיים על רקע שינויים אזוריים ובינלאומיים דרמטיים – מהגדולים מאז תום המלחמה הקרה.
בהיבט של היחסים הבילטרליים, ביקור טראמפ מהווה פתיחה לפרק חדש, בעיקר נוכח היקף וסוגיות המשא ומתן וההסכמים הצפויים .
אחד מהנושאים המרכזיים הוא הפרויקט הגרעיני הסעודי, שלגביו הפגינה ארצות הברית מורת רוח בעבר, אך כעת בהחלט אפשרי כי יוכרז עליו פומבית, גורמים סעודיים אמרו ל "א-שרק אלאווסט" כי גילוי אורניום במדבריות סעודיה במסגרת פעילות חיפושי המינרלים, חלק מתוכנית הפיתוח השאפתנית "חזון 2030" של מוחמד בן סלמאן,הוא גילוי שמעניק דחיפה משמעותית לתוכנית הגרעין האזרחית.
ביקורו הנוכחי של הנשיא של טראמפ בסעודיה שונה לחלוטין מביקורו שם בקדנציה הראשונה שלו על רקע היחלשות הציר השיעי בראשות איראן בגלל המלחמה והעובדה שסעודיה התפייסה עם איראן, למעשה נוצרה מציאות חדשה באזור.
מה תרוויח סעודיה מהפסגה עם טראמפ?
הפרשן הסעודי הידוע עבד אלרחמן א-ראשד, המקורב לבית המלוכה מעריך כי ההישג המרכזי האפשרי של הפסגה בין יורש העצר הסעודי לנשיא טראמפ, מבחינת סעודיה, הוא ביסוס מערכת יחסים חיובית ויציבה לטווח הארוך עם טראמפ ועם ארצות הברית.
במאמר שפירסם בעיתון "א-שרק אלאווסט" הוא כתב כי ברית הטריליון דולר, אותה הציעה סעודיה לטראמפ, "אינה סל מתנות, אלא מערך של פרויקטים והשקעות ענקיות." כל אלה משתלבים היטב עם חזונו של יורש העצר, הנסיך מוחמד בן סלמאן – להתמקד בבנייה, בכלכלה ובניצחון על האתגרים הפוליטיים והביטחוניים, לשם יצירת מערכת יחסים יעילה ובת קיימא.
ההנהגה הסעודית, המודעת היטב לחשיבות השותפות עם וושינגטון, איננה שמה את הביצים רק בסל האמריקני. בשנים האחרונות התחזקו קשריה של ריאד עם מוסקבה, סין והודו.
קשריו האישיים החזקים של יורש העצר מוחמד בן סלמאן עם הנשיאים ולדימיר פוטין ושי ג’ינפינג לא החלישו את הקשר עם וושינגטון – אלא דווקא חיזקו אותו. לא פעם הוכיחה ריאד שהיא עושה שימוש בחבילת קשריה הבינלאומיים כדי לעודד פתרונות למשברים בין המעצמות – ואוקראינה היא דוגמה בולטת לכך.
ביקורו של טראמפ בסעודיה ואחר כך באבו-דאבי ובקטאר, הוא איתות ברור לחשיבותו של המפרץ הפרסי לכלכלה הגלובלית וליציבות האזור. המדינות הללו, עם מדיניותן השאפתנית, עשויות להוביל את האזור למעבר משדה קרב מתמיד לזירת פיתוח כלכלי.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"