מפקד בכיר ב "משמרות המהפכה" האיראניים מאיים באינתיפאדה מזויינת בנסיכות בחריין.
מדובר בפרק חדש בעימות בין השיעה לסונה שעלול להתפשט למדינות נוספות במפרץ.
הפעילות של שלטונות בחריין נגד האופוזיציה השיעית בממלכה מאיימת להצית אינתיפאדה מזויינת בעידודן של איראן וחזבאללה.
בחריין החליטה לפעול נגד גורמים שיעים קיצוניים העוסקים בחתרנות מדינית והקשורים לאיראן וחזבאללה.
משרד הפנים של בחריין הורה ב-14 ביוני להקפיא את הפעילות של אגודת "ההסכמה האסלאמית" השיעית בממלכה ולשלול את האזרחות של השיח' עיסא אחמד קאסם הנחשב לסמכות הדתית השיעית העליונה בבחריין.
בנימוקי ההחלטה של משרד הפנים נאמר כי השיח' קאסם הקים התארגנויות השייכות ל "גופים פוליטייים דתיים חיצוניים" וכי היה לו תפקיד ראשי ביצירת סביבה עדתית קיצונית והוא פעל לפילוג החברה.
מדובר בהסלמה מסוכנת ביחסים בין שלטונות בחריין לבין האופוזיציה השיעית.
סעודיה מיהרה לתת גיבוי לשלטונות בחריין ומשרד החוץ הסעודי הודיע כי סעודיה תומכת בצעדים החוקיים שבחריין נוקטת להילחם בקיצוניות ובטרור.
אולם איראן וחזבאללה התייצבו בצורה נחרצת לצידו של השיח' עיסא קאסם תוך השמעת איומים חריפים נגד שלטונות בחריין.
הגנרל קאסם סולימאני מפקד כוח "אלקודס" ב"משמרות המהפכה" האיראניים פרסם הודעה ב-21 ביוני שבה נאמר כי " הפגיעה בשיח' עיסא קאסם היא קו אדום עבור איראן וחצייתו הינה הצתת אש בבחריין ובאזור והיא לא תותיר לעם בבחריין ברירה אלא לבצע "התנגדות" מזויינת".
גם משרד החוץ האיראני גינה את צעדיה של בחריין וקרא לשלטונות שם "לשים קץ לצעדים בלתי חוקיים ולהתרחק מהריסת הקשר בין העם למנהיגיו המתונים".
ארגון חזבאללה קרא לעם בבחריין להביע את כעסו על החלטת הממשלה לשלול את אזרחותו של השיח' קאסם והזהיר כי להחלטה יהיו השלכות מסוכנות.
רוב האוכלוסיה בבחריין משתייך לזרם השיעי אך בית המלוכה הינו סוני, איראן חותרת במשך שנים רבות נגד בית המלוכה בבחריין ומנסה לערער את יציבותו, היא טוענת שיש הצדקה היסטורית לכך שבחריין תהייה חלק בלתי נפרד מאיראן, בכירים איראניים הכריזו בעבר כי "בחריין הינה הפרובינציה ה-14 של איראן".
העימות החדש בין איראן לבחריין מזכיר את העימות לפני חצי שנה בין סעודיה לאיראן בעקבות החלטתה של סעודיה להוציא להורג את המטיף השיעי השיח' נמר באקר אלנמר.
לאחר שהשיח' אלנמר הועלה לגרדום פרצו מפגינים איראניים בעידוד השלטונות לשגרירות סעודיה בטהרן ולקונסוליה הסעודית במשהד והעלו אותן באש.
בתגובה, סעודיה ניתקה את יחסיה עם איראן ואליה הצטרפו מדינות סוניות נוספות לאות הזדהות ביניהן הייתה גם בחריין.
המהלך של שלטונות בחריין נגד השיח' עיסא קאסם זכה לתמיכתו של נביל אלערבי, מזכ"ל הליגה הערבית, גם מצרים פרסמה הודעת תמיכה בצעדיה של בחריין.
איראן יכולה די בקלות להתסיס את הריכוז השיעי הגדול בבחריין נגד בית המלוכה הסוני לכן יש לקחת את איומיה ברצינות.
סביר להניח כי סעודיה, מנהיגת העולם הסוני,תנסה לבודד את איראן ותגייס מדינות ערביות נוספות לתמיכה בשלטון בבחריין.
עם זאת יש לשים לב כי בניגוד לאיומים הלוחמניים של הגנרל קאסם סולימאני העמדה האיראנית כלפי פרשת השיח' עיסא קאסם איננה אחידה.
העיתון "א-שרק אלאווסט" המזוהה עם סעודיה דיווח ב-21 ביוני מפי גורמים המקורבים לנשיא איראן חסן רוחאני כי איומיו של הגנרל קאסם סולימאני הן תגובה על פיטוריו של בן בריתו אמיר עבד אלהיאן,סגן שר החוץ האיראני לעניינים ערביים ואפריקניים.
חוסאם א-דין אשנא, יועצו של הנשיא רוחאני מתח ביקורת על דבריו של סולימאני ואמר שמטרתם "לפגוע בלגיטימיות של הדיפלומטיה האיראנית".
בכל מקרה ההסלמה החדשה בתוך בחריין בין השלטון לאופוזיציה היא פרק נוסף במאבקים בין הסונה לשיעה באזור, מאבקים שרובם הם אלימים והנמשכים בסוריה, עיראק, תימן ולבנון.
כרגע לא ברור לאן תוביל ההסלמה אך אי אפשר לשלול לגמרי את האפשרות שאכן בבחריין תתפתח אינתיפאדה מזויינת נגד השלטון אם לא תבוטל ההחלטה נגד השיח' עיסא קאסם.
הגנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח "אלקודס" במשמרות המהפכה" הינו אדם חזק עם יכולות צבאיות מוכחות, הנהנה מתמיכת המנהיג הרוחני העליון ח'מינאי , למרות התנגדותו של הנשיא רוחאני להסלמה בבחריין הוא בהחלט יכול להניע מהלך שיתסיס את הריכוז השיעי הגדול בבחריין לכלל עימות עם בית המלוכה הסוני בבחריין.
העימות הזה עלול להתפתח למדינות נוספות כמו כווית וסעודיה שגם בה יש ריכוזים שיעים, כשמדובר בהוצאת השד הדתי השיעי מן הבקבוק אי אפשר להעריך כיצד הדבר יסתיים.