מצרים-סכנה למשטר?

ההסכם בין מצרים לסעודיה על העברת הריבונות על האיים טיראן וסנפיר מתגלה כמלכודת פוליטית לנשיא א-סיסי.
הביקורת הציבורית מתגברת במצרים ואפילו חלק מתומכיו של א-סיסי מצטרפים לביקורת של מתנגדיו על ההסכם.
בסוף השבוע היו הפגנות בכמה ערים במצרים במחאה על ההסכם בין מצרים לסעודיה שבמסגרתו הועברה הריבונות באיים טיראן וסנאפיר ממצרים לסעודיה ובתמורה לה קיבלה מצרים סיוע כלכלי בהיקף של 16 מיליארד דולר.

ההפגנות ביום השישי אורגנו בעיקר על ידי תנועת "האחים המוסלמים" שהיא תנועת האופוזיציה העיקרית לשלטונו של א-סיסי תחת הכותרת "מצרים איננה למכירה".

בהפגנות השתתפו צעירים רבים שהשמיעו קריאות דומות לקריאות שהושמעו בזמנו בהפגנות נגד שלטונו של הנשיא חוסני מובארכ, הן היו בנוסח : "ייפול המשטר!" ו " סיסי לך הבייתה!".

האופוזיציה המצרית טוענת כי הוויתור של הנשיא עבד אלפתאח א-סיסי על שני האיים לטובתה של סעודיה היה טעות היסטורית חמורה וכי החלה הספירה לאחור לנפילת משטרו.

ואילו הנשיא –סיסי וחבר נאמניו הקרוב טוענים כי הוא לא ויתר אפילו על שעל אדמה מצרי אחד.

לדבריהם, שני האיים היו תמיד של סעודיה והשליטה המצרית בהם ב65 השנים האחרונות אינה מקנה למצרים בעלות עליהם.

לטענתם, סעודיה הפעילה לחץ עקבי על מצרים מאז 2006 ועד היום לקבל בחזרה את הריבונות על איי טיראן וסנאפיר.

העיתונות המצרית הרשמית גוייסה על ידי הנשיא א-סיסי להדוף את גלי הביקורת ולהסביר כי הוא מנע עימות מדיני עם סעודיה, בכל מקרה ההסכם עם סעודיה יובא לאישור הפרלמנט המצרי ועוד צפויות התפתחויות בפרשה.

הטעות הגדולה של הנשיא א-סיסי היא שהוא לא הכין בכלל את דעת הקהל המצרית לרעיון העברת הריבונות על שני האיים לסעודיה, ההסכם נחת על העם המצרי כרעם ביום בהיר.

טעות נוספת היא שהנשיא המצרי לא התנה את העברת הריבונות לסעודיה על שני האיים בעריכת משאל עם על הנושא, דבר שהיה מצמצם במידה ניכרת את הביקורת עליו.

עם זאת יצויין כי הנשיא א-סיסי הפיק את הלקחים הדרושים מהפגנות "האביב הערבי" ובניגוד לנשיא מובארכ ושר הפנים שלו, הוא הנחה את כוחות הביטחון להתייחס בכבוד ובזהירות למפגינים ולא לפגוע בשלומם.

פרשנים בעולם הערבי מצביעים על שחיקה  וכרסום במעמדו של הנשיא א-סיסי בעקבות ההסכם עם סעודיה וכבר נזרקה לחלל האוויר השאלה האם הוא יצליח להתגבר על המשבר כפי שעשה במשברים קודמים או שהפעם מדובר בטעות שאיננה ניתנת לתיקון והיא תהפוך לכדור שלג מתגלגל שיילך ויגדל עד שהוא יוקע כבוגד וייאלץ לרדת מבמה הפוליטית.

צריך לזכור כי מי שהוביל את הגנרל א-סיסי לשלטון הייתה צמרת הצבא המצרי, בצמרת הזו יש כבר בקיעים ראשונים וקצינים בכירים בדימוס מותחים ביקורת קשה על ההסכם שעשה א-סיסי עם סעודיה.

עוד תופעה מעוררת דאגה היא הצטרפותם של אינטלקטואלים רבים וליברלים לגל המחאה נגד א-סיסי, מדובר באנשים שעזרו בזמנו לנשיא א-סיסי להדיח את הנשיא מחמד מורסי מן השלטון.

פוליטיקאים בכירים  כמו אחמד שפיק, עמרו מוסא  וחמדי צבאח שהתמודדו בעבר על נשיאות המדינה, אנשי אקדמיה ועיתונאים בכירים כמו אברהים אלנג'אר, יו"ר מועצת המנהלים של העיתון "אל-אהראם" יצאו כאחד נגד החלטתו של א-סיסי להעביר את הריבונות של שני האיים לסעודיה.

ההפגנות האחרונות הן ביטוי להצטברות המתח והמרירות  במצרים על רקע המצב הכלכלי הקשה, הטרור של "האחים המוסלמים" בערים הראשיות במצרים וחוסר היכולת של הצבא המצרי להדביר את הטרור של דאע"ש בצפון סיני.

לכך יש להוסיף את תופעות הדיכוי והפגיעה בזכויות האדם ע"י שלטונו של א-סיסי, והזעם הציבורי על החזקתם של אלפי עצורים פוליטיים בבתי הכלא במצרים שחלק מהם אף נדון להוצאה להורג.

האופוזיציה המצרית פתחה בקמפיין הסתה אדיר נגד שלטונו של א-סיסי ברשתות החברתיות בדומה לקמפיין שניהלה בזמנו נגד הנשיא חוסני מובארק.

הסכנה למשטר נובעת מהאפשרות שתומכיו של הנשיא א-סיסי יערקו בהדרגה ויצטרפו למחנה מתנגדיו, קשה כעת להעריך לאן פני הדברים, האם מדובר במשבר זמני שהנשיא א-סיסי יכול להכילו ולמשוך זמן או שבאמת ככל שיחלוף הזמן תלך ותגבר ההתנגדות למשטרו.

הנשיא המצרי יתקשה כעת לבטל את ההסכם עם סעודיה ולחזור בו מהחלטתו בנושא איי טיראן וסנפיר אך הוא יכול לנסות ולטשטש את הדברים ולמשוך את תהליך אישורו על פני ציר הזמן.

ככל שחולף הזמן מתברר יותר ויותר כי הנשיא א-סיסי הכניס את עצמו למלכודת סבוכה שיהיה לו מאוד קשה לצאת ממנה בשלום.

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי