יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מתכנן להדיח את ראש המודיעין הכללי מאג'ד פרג'

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס עורך רביזיה במנגנוני הביטחון הפלסטינים ומתכנן להדיח מתפקידו את ראש המודיעין הכללי מאג'ד פרג'. מחמוד עבאס, נמצא תחת לחץ גובר מצד בעלות בריתו הערביות והמערביות לבצע רפורמות ברש"פ, כדי להילחם ביעילות בטרור ולהפסיק את השחיתות במנגנוניה.

גורמים בכירים בתנועת פת"ח מסרו כי יושב ראש הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן), מתכנן לבצע בקרוב שינוי מהותי בהנהגת המודיעין הכללי הפלסטיני שיכלול את החלפתו של ראש המודיעין הנוכחי, מאג'ד פרג', למרות הקשר ההדוק בין השניים.

מגמה זו מתבצעת כחלק ממסע שינויים עמוק, שבמהלך ששת החודשים האחרונים הביא להחלפת רוב ראשי מנגנוני הביטחון של הרש"פ, כאשר שלושה מהם הוחלפו בתוך חודש אחד בלבד.

מה שמעניין הוא ששלושה מתוך ארבעת מפקדי הביטחון החדשים נבחרו מקרב אנשי המשמר הנשיאותי, הידוע בנאמנותו המיוחדת ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, מה שמרמז על רצונו של האחרון להדק את שליטתו במנגנונים אלו באמצעות מינוי בכירים הקרובים אליו ולמעגלו המצומצם.

על פי גורמים ברש"פ,יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס זועם על מחדליהם של ראשי כוחות הביטחון הפלסטינים לאחר שאיראן הצליחה בשלוש השנים האחרונות לכרסם משמעותית בשליטת מנגנוני הביטחון של הרש"פ והשתלטה באמצעות קבוצות טרור הנאמנות לה על צפון השומרון.

הערים, ג'נין, שכם וטול כרם והמרחב הכפרי בצפון השומרון נמצאים כיום תחת שליטה של ארגון חמאס, הג'יהאד האסלאמי והזרוע הצבאית של פת"ח שמאוגדים במסגרות טרור  חדשות הנקראות "גדודים".

עקב כך, יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, זוכה לקיתונות של ביקורת מישראל, ארה"ב ומדינות אירופה כי איננו נלחם בטרור וישראל וארה"ב מטילות ספק ביכולתו לשלוט ברצועת עזה בתום המלחמה ולהילחם נגד חמאס.

מאג'ד פרג', שכיהן כראש המודיעין הכללי במשך יותר מ-16 שנים, עדיין נהנה מקשרים הדוקים עם וושינגטון וירושלים, הוא מכונה ברחוב הפלסטיני כ"חביבם של השב"כ וה-CIA," אך השיח סביב מועמדים אפשריים להחלפתו מעורר שאלות בנוגע לאופי השלב הבא ולתפקיד שימלאו מנגנוני הביטחון הפלסטיניים בתקופה הקרובה. ישנם דיווחים על אפשרות שמאג'ד פרג' ימונה בהמשך לתפקיד בכיר אחר, בין אם במסגרת אש"פ או במבנה הנהגה אחר, אך נושא זה טרם הוכרע.

גורמים בפת"ח טוענים כי הוא ימונה בקרוב לתפקיד של חבר בועד הפועל של אש"ף במקביל למינויו של חוסיין א-שיח', מזכ"ל הועד הפועל, לתפקיד סגנו של מחמוד עבאס.

במקביל, נראה כי חלק מהאישים שהוחלפו לאחרונה, כמו ראש "כוח הביטחון הלאומי" לשעבר, נידאל אבו דוח'אן (שהוחלף בעבד אברהים ח'ליל), וראש משמר הנשיאות לשעבר, מוניר אל-זעבי (שהוחלף במוחמד אל-דעאג'נה), כיהנו בתפקידיהם במשך פרקי זמן ממושכים: הראשון כיהן 18 שנים והשני 14 שנים.

עם זאת, גל השינויים כלל גם בכירים שכיהנו בתפקידם בין שנתיים לארבע שנים בלבד, מה שמרמז על כך שהשינויים אינם נובעים משיקולים אדמיניסטרטיביים בלבד או מהניסיון "להצעיר" את הרש"פ, כפי שהרש"פ מנסה להצדיק זאת, אלא קשורים ככל הנראה בעיקר ברצונו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס למנות דמויות נאמנות יותר לקראת שלב פוליטי וביטחוני רגיש שמתקרב לאחר סיום המלחמה ברצועת עזה.

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, הנמצא תחת לחץ גובר מצד בעלות בריתו הערביות והמערביות לבצע רפורמות ברש"פ, כדי להילחם ביעילות בטרור ולהפסיק את השחיתות במנגנוניה,פועל בחודשים האחרונים לניקוי אורוות מקיף במנגנוני הביטחון.

גורמים דיפלומטיים אירופיים אמרו לעיתון הלבנוני "אלאח'באר" כי הצעדים נועדו להכין את הרש"פ ליום שאחרי המלחמה בעזה, נוכח הלחצים הערביים והבינלאומיים הקוראים לחידוש ההנהגה ולרפורמה באש"ף.

מדינות מפתח כמו מצרים, סעודיה, ירדן ואיחוד האמירויות מנסות בשנים האחרונות לעצב מחדש את הזירה הפלסטינית באופן שיבטיח את יציבות הגדה המערבית, יחליש את כוחות ההתנגדות, ויסיר מכשולים העלולים להפריע לתהליך "נורמליזציה אזורי".

על פי הדיווח בעיתון "אלאח'באר", דמויות ביטחוניות פלסטיניות כמו מאג'ד פרג', שנהנו בעבר מחופש פעולה רחב וקשרים ישירים עם וושינגטון  וירושלים ללא תיווך קהיר או עמאן, הפכו למוקד של חוסר אמון והטלת ספק ביכולותיהן בחלק מהבירות הערביות. בקהיר, למשל, יש אי-נוחות מכך שדמות אחת, שהיא מאג'ד פרג', מרכזת בלעדית את ערוץ התקשורת הביטחוני עם ישראל וארה"ב, ובירדן מעלים חששות לגבי מהלכים ביטחוניים פלסטיניים הנוגעים למסגד אל-אקצא בהר הבית שהוא תחת אפורופסות ירדנית על פי הסכם השלום עם ישראל משנת 1994.

סעודיה, שהתעניינותה בזירה הפלסטינית גוברת, מבקשת גם היא לראות הנהגה ביטחונית פלסטינית "מאוזנת" יותר, שתוכל לעבוד עמה ישירות וללא שיקולים פוליטיים מורכבים.

מי יחליף את מאג'ד פרג'?

זהות מחליפו הרשמית של מאג'ד פרג' טרם הוכרזה, אך מספר שמות מסתובבים במעגלים הביטחוניים המקורבים לנשיאות. נראה כי המחליף יהיה דמות ביטחונית ממשמר הנשיאות או מקורב אחר למחמוד עבאס, ואולי אחד מהקצינים הפועלים כיום מאחורי הקלעים בשירותי המודיעין הפלסטיניים.

הדרישות מהמחליף האפשרי הן בראש ובראשונה נאמנות בלתי מתפרשת ליו"ר הרש"פ מחמוד לעבאס, ללא שאיפות פוליטיות עצמאיות, מתוך רצון של עבאס להימנע ממצב דומה לזה שיצרה עוצמתו של מאג'ד פרג', שהפך לדמות דומיננטית בזירה הפלסטינית והבינלאומית.

בשנה שעברה אף היו דיווחים  בחלק מאמצעי התקשורת כי ישראל שקלה למנות את מאג'ד פרג' לניהול עזה לאחר המלחמה.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי