מסקר שפורסם אתמול בשטחים, של המרכז למחקרים מדיניים ברמאללה,עולה כי 81 אחוזים מהפלסטינים סבורים שתנועת חמאס תצליח בקרוב לעשות עסקת חילופי שבויים חדשה עם ישראל.
אולם, ההערכה במערכת הביטחון הישראלית היא אחרת, אין שום פריצת דרך במשא ומתן העקיף עם חמאס, הדרך לעסקה חדשה עדיין ארוכה למרות שראש הממשלה בנט העלה את הנושא בפגישתו בשארם א-שיח' עם נשיא מצרים א-סיסי.
פרשת בריחתם של 6 המחבלים מכלא גלבוע ולכידתם המהירה על ידי כוחות הביטחון של ישראל רק עלולה לסבך את המגעים העקיפים בין ישראל לחמאס, באמצעות המודיעין המצרי, להגיע לעסקת חילופי שבויים חדשה שבמסגרתה יוחזרו 4 השבויים והנעדרים הישראלים שמוחזקים בשבי חמאס.
ארגון חמאס התחייב פומבית כי 6 המחבלים שנמלטו מכלא גלבוע ישוחררו במסגרת עסקת חילופי השבויים הבאה עם ישראל, מדובר ב-6 רוצחים מסוכנים שישראל איננה יכולה להסכים לשחררם, שחרור כזה ישדר לתושבי השטחים מסר כי ישראל נכנעה לטרור ויאדיר עוד יותר את "מיתוס המאבק וההתנגדות" שמערכת התעמולה הפלסטינית בונה סביב ששת המחבלים.
ארגון חמאס כובל את ידי עצמו ומכין את הקרקע לדרוש מישראל את שחרור ששת המחבלים, גם כך המשא ומתן מורכב וקשה ועכשיו הוא אמור להפוך ליותר קשה בגלל הדרישה החדשה של חמאס.
כאמור, עד כה אין שום פריצת דרך במשא ומתן על עסקת חילופי שבויים חדשה, נראה כי מנהיג חמאס יחיא סינוואר פועל לשחרר 1111 מחבלים, בעסקת חילופין שהיא גדולה יותר מ"עסקת שליט" תמורת 4 הישראלים שהוא מחזיק בידיו ולשם הוא מנסה לנווט את המשא ומתן.
ב-31 במאי השנה, לאחר פגישה בעיר עזה עם ראש המודיעין המצרי, הגנרל עבאס כאמל, אמר יחיא סינוואר כי סוגיית חילופי השבויים אינה קשורה להסרת המצור והעיצומים על הבניה ברצועה. "אין מניעה ששני המסלולים יתקיימו במקביל ללא קשר ביניהם", ציין סינוואר, והדגיש כי חמאס מוכן למו"מ מיידי: "תרשמו את המספר 1111, בהמשך תבינו מה המשמעות שלו".
ואכן, ישראל התקפלה מהתנאי שהציבה כי שיקום הרצועה תלוי בהחזרת 4 השבויים והנעדרים הישראלי משבי חמאס, לפני כשבועיים היא אישרה להכניס כמויות גדולות של מלט וברזל לבניה למרות ההערכה של גורמי המודיעין כי חלק מהכמויות האלה יגיע לידי הזרוע הצבאית של חמאס וישמש לשיקום מערך המנהרות שנפגע במהלך מבצע "שומר החומות".
חמאס קבע "מפת דרכים" לעסקה
ארגון חמאס קבע "מפת דרכים" לעסקת חילופי השבויים שאותה הוא מנסה להכתיב לישראל, כך חשף עיתון "אל-אח'באר" ב-20 בספטמבר מפי גורמים בחמאס.
"מפת הדרכים" הועברה למודיעין המצרי שהוא המתווך הראשי בסוגיית השבויים והנעדרים.
המתווה שאותו קבעה הנהגת חמאס מציג לישראל את ביצוע עסקת החילופין בשתי אפשרויות:
א.עסקת חילופי שבויים רחבה שבמסגרתה תשחרר ישראל כמה עשרות משוחררי "עסקת שליט", שנעצרו לאחר שחזרו לפעילת טרור, ישוחררו גם נשים, קטינים ואסירים חולים, כמו כן ישוחררו כמה מאות מחבלים "עם דם על הידים".
ב. עסקת חילופי שבויים בשני שלבים כפי שהיה ב"עסקת שליט ב-2011:
תחילה ישוחררו עצורי "עסקת שליט", נשים, קטינים וחולים ותמורת השחרור הזה תקבל ישראל מידע מדוייק על גורל 4 השבויים והנעדרים הישראלים.
בשלב השני ישוחררו אלפי אסירים "כבדים" תמורת החזרתם של 4 השבויים והנעדרים הישראלים.
חמאס דחה את דרישת ישראל לפצל את המשא ומתן ולהפריד בין המשא ומתן על גופות החיילים הדר גולדין ושאל אורון ז"ל לבין המשא ומתן לשחרורם של אברה מנגיסטו והישאם א-סייד שהינם בחיים.
זאהר ג'בארין, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי תנועתו סיפקה למתווכים "מפת דרכים" ברורה להשלמת עסקת החילופין והדגיש כי הכדור נמצא כעת במגרש הישראלי.
לדברי ג'בארין, "הנהגת חמאס עוקבת אחר נושא האסירים כבר שנים, והזרוע הצבאית של התנועה מייחסת לה תשומת לב מיוחדת, והיא נמצאת בראש סדר העדיפויות".
הוא ציין כי "ישראל ניסתה יותר מפעם אחת לאחר המלחמה האחרונה ברצועת עזה להתנות את שיקום הרצועה בהחזרת 4 השבויים והנעדרים אך היא נכשלה."
הפערים בעמדות של ישראל וחמאס נותרו בעינן למרות מבצע "שומר החומות", כל צד דבק בעמדותיו, ישראל לא מוכנה לשחרר את סמלי הטרור כמו מרוואן ברגותי, אחמד סעאדאת, עבדאללה ברגותי ואחרים.
גם ממשלת בנט, כקודמתה, לא יישמה את המלצות הקבינט הביטחוני להפעלת מנופי לחץ על חמאס בעניין השבויים הנעדרים וגם היא לא אימצה את מסקנות ועדת שמגר.
במצב הזה, כשממשלת בנט-לפיד-גנץ פועלת על פי המתווה האמריקני-מצרי להכלת המצב בגבול רצועת עזה והימנעות מעימות צבאי, הסיכויים להשלמת עסקת חילופי השבויים בקרוב הם נמוכים, לחמאס יש סבלנות והוא בטוח שיצליח להכתיב לישראל את תנאי העסקה, הכל רק שאלה של זמן.