תהליך הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב לא נעצר בעקבות חילופי הממשל בארה"ב וגם ממשל ביידן מעודד את התהליך הזה, ישראל ממשיכה במהלכים חשאיים מאחורי הקלעים כדי לעודד מדינות ערביות ומוסלמיות נוספות להצטרף לתהליך ובראשן סעודיה.
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מגלה גישה פומבית פחות נוקשה כלפי ישראל מאשר אביו המלך סלמאן בן עבד אלעזיז, בשבוע שעבר הוא נתן ביטוי לכך בראיון שהעניק למגזין האמריקני "אטלנטיק".
בריאיון הוא התייחס לנורמליזציה המתחזקת בין ישראל לאיחוד האמירויות ואמר:
"ההסכם בין מדינות מועצת שיתוף הפעולה של המפרץ הוא שאף מדינה לא מתחייבת לשום מדינה מדינית, ביטחונית, או התנהגות כלכלית שתפגע במדינות אחרות של מועצת שיתוף הפעולה של המפרץ, וכל מדינות המועצה מחויבות לכך".
הוא המשיך, "מלבד זאת, כל מדינה חופשית לחלוטין לעשות מה שהיא רוצה לעשות כראות עיניה. יש לה את הזכות המלאה לעשות מה שהם רואים לנכון עבור איחוד האמירויות".
באשר לאפשרות להסכם נורמליזציה בין סעודיה לישראל,הוא חזר על עמדת סעודיה המסורתית כי הדבר תלוי בהתקדמות בערוץ הישראלי-פלסטיני.
"באשר לנו, אנו מקווים שהבעיה בין הישראלים לפלסטינים תיפתר. אנחנו לא רואים בישראל אויב, אלא כבעלת ברית פוטנציאלית בהרבה אינטרסים שנוכל להשיגם ביחד, אבל כמה נושאים חייבים לפתור לפני שמגיעים לזה", הדגיש בן סלמאן.
מאז שנפתחו שיחות הגרעין בוינה ,סעודיה זהירה מאוד בכל ההתבטאויות הקשורות ליריבתה השיעית איראן, הסעודים ראו מוקדם מאוד את הנולד ומייד לאחר חילופי הממשל בוושינגטון הם פתחו ערוץ חשאי עם איראן,בתיווך עיראק, שהפך במהלך הזמן לערוץ גלוי.
בן סלמאן התייחס בראיון לאיראן ואמר:
"הם שכנים שלנו, והם יישארו שכנים שלנו לנצח. אנחנו לא יכולים להיפטר מהם, והם לא יכולים להיפטר מאיתנו".
הוא הוסיף, "אז עדיף שנסדר את העניינים, ונחפש דרכים להיות מסוגלים להתקיים במקביל. במהלך ארבעה חודשים היו לנו דיונים, ושמענו הצהרות רבות של מנהיגים איראנים, שהיו מוזמנים אלינו בממלכה".
הוא המשיך, "נמשיך את הפרטים של הדיונים הללו, ואני מקווה שנגיע לעמדה שתהיה טובה לשתי המדינות, ותהווה עתיד מזהיר לסעודיה ואיראן".
לגבי עמדתו לגבי פרויקט הגרעין של איראן, יורש העצר הסעודי בן סלמאן לא הסתיר את דאגתו מההתפתחויות האחרונות:
"אני חושב שכל מדינה בעולם שיש לה פצצות גרעיניות היא מסוכנת, גרועה יותר מאיראן או מכל מדינה אחרת, אז אנחנו לא רוצים לראות את זה, ואנחנו גם לא רוצים לראות הסכם גרעין חלש, כי זה יוביל בסופו של דבר לאותה תוצאה".
זו הפעם הראשונה שיורש העצר הסעודי מתייחס בפומבי לישראל כ"בת ברית אפשרית", הוא גם שינה את היחס לאיראן, בעבר, לפני 4 שנים, הוא הישווה בראיון למגזין "אטלנטיק" את המנהיג העליון עלי ח'מינאי ל"היטלר" ואמר כי איראן עומדת בראש "ציר הרשע" הביטויים האלה נעלמו הפעם ובמקומם הופיע הביטוי החיובי כי האיראנים הם "שכנים" של סעודיה.
מוחמד בן סלמאן הוא "האיש החזק בסעודיה שכבר עתה מחזיק בסמכויות ביטחוניות ומדיניות חשובות ביותר,כנראה בדרך להיות מלך סעודיה הבא, לכן, יש חשיבות רבה למה שהוא אומר על ישראל והאופן שבו הוא תופס אותה כ"בת ברית אפשרית" של סעודיה כנגד איראן השיעית, למרות שאת זה הוא לא אמר באופן מפורש.
על פי גורמים מדיניים בירושלים, את הדברים שאמר מוחמד בן סלמאן בראיון ל"אטלנטיק" הוא גם אומר לבכירים ישראלים שעמם הוא נפגש, הוא רואה בישראל בת ברית של סעודיה אבל, כל עוד אביו הקשיש, המלך סלמאן, עדיין בחיים קשה לו לחרוג מהעמדה המסורתית של סעודיה כלפי ישראל, עם זאת הגדרתה של ישראל "בת ברית אפשרית" היא בהחלט שינוי חיובי נוסף להכשרת הלבבות ודעת הקהל הערבית לקראת נורמליזציה עם ישראל במיוחד כשהדבר נעשה ערב חתימה מחדש על הסכם גרעין עם איראן בשיחות ווינה.
הנשיא ביידן וסגניתו קאמלה האריס ממשיכים להחרים את יורש העצר הסעודי שבו הם רואים את האחראי לרצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י, הם מתקשרים ישירות לאביו המלך סלמאן ומתעלמים ממנו, בראיון ל"אטלנטיק" ממשיך בן סלמאן להכחיש כי הורה לחסל את חאשוקג'י.
הוא הוסיף כי מה שקרה הוא טעות של מי שהורשעו ברצח חאשוקג'י, אך הוא לא עמד מאחוריהם, והשווה את מה שקרה לטעויות אמריקאיות באפגניסטן ובעיראק.
"אני עושה כל שביכולתי כדי לוודא שיש לנו את הממשל והנהלים הנכונים כדי לוודא שדברים כאלה לא יקרו שוב. ואני מציית לזה".
על פי גורמים אמריקנים, לנשיא ביידן אין שום כוונה לשנות את יחסו ליורש העצר הסעודי, השאלה שעדיין לא ברורה היא האם הממשל ינסה להתערב בעניינים הפנימיים של בית המלוכה הסעודי כדי למנוע את בחירתו של מוחמד בן סלמאן למלך ברגע שאביו ימות או ייכנס למצב של נבצרות.
בכל מקרה, מבחינתה של ישראל, מוחמד בן סלמאן נחשב לידיד ולבן ברית נגד הסכנה האיראנית, גם אם הדבר איננו נעשה או נאמר באופן רשמי, הדרג המדיני בישראל מבין היטב את המצוקה של בית המלוכה הסעודי וממתין בסבלנות לעיתוי שיאפשר להגיע הסכם נורמליזציה עם סעודיה ולהכריז עליה.