מצרים ממלאת מאז תחילת גל האלימות והטרור הנוכחי תפקיד חשוב של תיווך בין ישראל לחמאס והיא הצליחה למנוע עד כה התדרדרות המצב הביטחוני לסבב לחימה חדש ברצועת עזה. חקירת הפיגועים האחרונים שוב מגלה את מידת הרגישות הדתית של הפלסטינים לפגיעה בקדושת מסגד אל-אקצא, כל פגיעה כזו הינה דלק למדורת הטרור, ישראל חייבת להפיק את הלקח הדרוש.
ההיסטוריה חוזרת על עצמה במיוחד בירושלים, גל האלימות והטרור הנוכחי שהחל עוד לפני חודש רמדאן נמשך ועל פי הערכות גורמי הביטחון בישראל הוא יימשך עוד זמן רב.
שוב מסתבר כי לירושלים ולמסגד אל-אקצא יש תפקיד חשוב בהנעת גל האלימות הנוכחי כפי שהיה בחודש מאי 2021 שהביא למבצע "שומר החומות" וכפי שהיה באירועי האלימות בחודש אוקטובר 2000.
מתחם הר הבית הינו אחד המקומות הרגישים ביותר במזרח התיכון בגלל קדושתו ליהודים, למוסלמים ולנוצרים וכל אירוע חריג בו יכול להצית חבית חומר נפץ של אלימות, כך היה גם השנה במהלך חודש רמדאן.
על פי גורמי ביטחון בכירים בישראל, חקירת הפיגועים הרצחניים שהיו בעיר אריאל ובעיר אלעד העלתה שהמניע והמוטיבציה לשני הפיגועים האלה היו האירועים במזרח ירושלים ובמיוחד במסגד אלאקצא.
הרצון היה לנקום בישראל בגלל "הפגיעה בקדושת מסגד אל-אקצא", לכך יש להוסיף את קמפיין ההסתה האדיר של תנועת חמאס בעניין "מסגד אלאקצא בסכנה" שמתברר כיעיל מאוד בהנעת מעשי טרור ואלימות.
למצרים היה תפקיד חשוב מאוד בהפחתת רמת האלימות ומניעת התדרדרות המצב הביטחוני לסבב לחימה נוסף בין ישראל לחמאס בגבול רצועת עזה.
הקשר של המודיעין המצרי הוא ישיר עם ראש המל"ל הישראלי אייל חולתא ועם ראשי החמאס והג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה.
מאז חודש מרץ האחרון הקשר הוא כמעט יומיומי נוכח ההתפתחויות השונות בשטח.
מצרים נאלצה להפעיל לחץ מסיבי על חמאס לאחר ששוגרו כמה רקטות מהרצועה לעבר ישראל בעקבות האירועים בהר הבית, חמאס טען שמדובר בגורמים "סוררים" וכי הוא אינו עומד מאחורי הירי אך המצרים לא קנו את גירסתו, מניסיון העבר הם יודעים שיש לו "קבלני משנה" שמבצעים עבורו את ירי הרקטות לעבר ישראל כדי לאפשר לו לשמור על מרחב הכחשה.
המצרים הבהירו באופן חד משמעי להנהגת חמאס כי יעצרו את עבודות השיקום של רצועת עזה מנזקי המלחמה האחרונה, את העבודות מבצעת חברה מצרית ביחד עם גורמים בינלאומיים.
על פי גורמים מצרים, התיווך המצרי הפחית מאוד את המתח בין ישראל לחמאס בעקבות הקריאות והאיומים בישראל לחסל את מנהיג חמאס יחיא סינוואר.
הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר
אודות יוני בן מנחם
יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'.