חמאס מנסה להניע עסקת חילופי שבויים הומניטרית

חמאס מנסה לכפות על ישראל עסקת חילופי שבויים בשני שלבים כשבראשון שבהם ישוחרר הישאם א-סייד. חמאס נתון ללחץ כבד מצד הרחוב הפלסטיני והאסירים הביטחוניים והוא רואה בהקמת ממשלת המעבר שעת כושר לנסות ולהגיע לעסקה חדשה.

הזרוע הצבאית של חמאס עמדה בהבטחתה משלשום כי תפרסם הוכחה להודעתה כי מצבו הבריאותי של אחד השבויים הישראלים שמוחזק בידיה הדרדר ואמש היא פירסמה סרטון קצר של כ-28 שניות, ללא קול, שבו נראה השבוי הישראלי הישאם א-סייד שוכב במיטה מחובר לבלון חמצן וליד ראשו תעודת הזהות שלו.


ברקע אפשר להבחין בטלוויזיה שמשדרת את ערוץ אל-ג'זירה שמסקר את הכינוס בבחריין בין נציגים מישראל לנציגים ממדינות ערב מה שמעיד שהסרטון צולם לפני כמה ימים.


מהסרטון הקצר לא ניתן ללמוד מה מצבו של הרפואי של הישאם א-סייד, אביו שעבאן א-סייד שצפה בסרטון אמר בראיונות לתקשורת כי הוא "נראה בסדר".


ישראל פנתה אתמול למודיעין המצרי, המתווך בינה לבין חמאס, כדי שיברר פרטים על מצבו הרפואי של הישאם א-סייד, המצרים השיבו בחיוב לבקשה הישראלית והחלו לפעול מול חמאס.


גם אחרי פירסום הסרטון של חמאס, לא השתנתה ההערכה במערכת הביטחון הישראלית כי חמאס יזם את המהלך הזה כפרובוקציה כדי להפעיל לחץ על ישראל לחדש את המשא ומתן התקוע בנושא עסקת חילופי השבויים החדשה.


שר הביטחון בני גנץ פירסם אמש הודעה כי "הסרטון של חמאס, שמהימנותו איננה ברורה נועד לצרכי סחטנות, לצד החזקה בגופות חללי צה"ל וכי חמאס נושאת באחריות לשני האזרחים הבלתי מעורבים בלחימה שמוחזקים בידיה".


שר החוץ יאיר לפיד הטיל על חמאס את האחריות למצבם של הישאם א-סייד ואברה מנגיסטו שמוחזקים בידיה למרות שהם פגועי נפש וקרא לקהילה הבינלאומית לגנות את חמאס ולדרוש ממנה לנהוג על פי הדין הבינלאומי.
נראה כי תנועת חמאס נתונה בלחץ של הרחוב הפלסטיני, של האסירים הביטחוניים ושל בני משפחותיהם להפגין גמישות כדי להביא לחידוש המשא ומתן התקוע על עסקת חילופי השבויים החדשה.


על פי גורמים ברצועת עזה חמאס מנסה באמצעות המהלך התקשורתי הזה להניע עסקת חילופי שבויים חדשה בשני שלבים, בדיוק כמו שהיה ב"עסקת שליט" ב-2011, השלב הראשון יהיה שלב הומניטארי ובשלב השני תשוחרר המסה העיקרית של האסירים הביטחוניים מבתי הכלא בישראל תמורת החזרת השבויים והנעדרים הישראלים.


ערוץ אלמיאדין הלבנוני, אחד השופרות של חמאס, דיווח אמש ממקורות יודעי דבר כי תנועת חמאס הודיעה למתווכים כי היא מוכנה לבצע עסקת חילופי שבויים הומניטארית ומהירה שבמסגרתה ישוחרר השבוי הישראלי הישאם א-סייד בתמורה לשחרור אסירים חולים מבתי הכלא בישראל.

חמאס הודיעה כי היא מברכת על כל תיווך בינלאומי לשחרור אסירים חולים מבתי הכלא בישראל תמורת שחרור הישאם א-סייד.

המתווה הזה דומה להפליא ליוזמה ההומניטארית של יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועה, בתחילת משבר הקורונה לפני כשנתיים.

אז הוא הציע גם כן עסקת חילופי שבויים בשני שלבים, למסור לישראל בשלב הראשון מידע על גורל ארבעת השבויים והנעדרים בתמורה לשחרור 250 אסירים חולים, נשים וקטינים ובשלב השני לשחרר את המסה העיקרית של האסירים הביטחוניים תמורת שחרור ארבעת השבויים והנעדרים הישראלים.

ישראל דחתה את ההצעה על הסף, גורמי ביטחון בישראל אומרים כי פיצול העסקה לשני שלבים נועד לסחוט מישראל שחרור של יותר מחבלים.

ישראל עומדת על כך שהעסקה תתבצע בשלב אחד ומתנגדת בתוקף לדרישות חמאס לשחרר 400 מחבלים רוצחים ואת סמלי הטרור של הארגונים הפלסטינים.

בישראל מדגישים כי המערכת המדינית ביטחונית לא תחזור של השגיאות שנעשו ב"עסקת שליט" וכי חמאס צריכה להנמיך ציפיות אם היא רוצה בעסקה.

גורמים ברצועת עזה אומרים כי חמאס יזמה את המהלך בתקופת ממשחת המעבר כדי לגלגל את הגדור לעבר יאיר לפיד בתקווה שהוא יקנה את הצעתה וגם לקראת ביקור הנשיא ביידן במזרח התיכון בעוד כשבועיים.
בחמאס טוענים כי הארגון הוכיח אמינות וכי הכדור במגרשה של ישראל והיא צריכה להליט האם להניח להישאם א-סייד למות בשבי או לשחררו במהירות ולהציל את חייו.

יודגש כי תנועת חמאס לא סיפקה שום הוכחה כי מצב בריאותו של הישאם א-סייד התדרדר וכי חייו בסכנה.
השקר הגדול שלה הוא כי מדובר בחייל ישראלי למרות שהישאם א-סייד כלל לא שירת בצה"ל.

גורמים ברצועת עזה טוענים כי חמאס ניסתה להפגין אנושיות, הישאם הוא מוסלמי וחמאס לא רצתה להיות אחראית למותו של מוסלמי בשבי שלה.

ההערכה בישראל היא כי בעקבות פירסום הסרטון שבו נראה הישאם א-סייד נוצרה הזדמנות לחדש בקרוב את המשא ומתן העקיף בין ישראל לחמאס על עסקת חילופי שבויים חדשה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי