ארה"ב ואיראן החליפו ביניהן בסוף השבוע שעבר מהלומות צבאיות במשך 3 ימים,דבר שמעיד על החרפת הקשרים בין שתי המדינות, במהלך ההתקפות ההדדיות נהרג אזרח אמריקני ו-5 חיילים מצבא ארה"ב נפצעו, בקרב המליציות הפרו איראניות בסוריה היו 19 הרוגים כתוצאה מתקיפות מטוסי חיל האוויר האמריקני.
ההתקפות האמריקניות היו בהוראה של הנשיא ביידן לאחר שמל"טים איראניים תקפו בסיס צבאי אמריקני באזור חסכה בצפון מזרח סוריה.
איראן הכחישה כי היא אחראית לתקיפה של המליציות הפרו איראניות על הבסיס הצבאי האמריקני והזהירה כי תגיב בנחישות על כל פגיעה במליציות שנאמנות לה.
סוריה ממשיכה להיות זירה שבה פועלות ארה"ב וישראל נגד מטרות איראניות.
ההתקפה הצבאית האיראנית משקפת את ההערכה בצמרת המשטר האיראני כי ארה"ב נחלשת במזרח התיכון בעוד מעמדה של איראן מתחזק.
איראן פתחה במסע לשיפור יחסיה עם מדינות האזור, ההסכם שאליו הגיעה עם סעודיה בתיווכה של סין פותח בפניה אופקים חדשים, בעקבות ההסכם הזה החלה סעודיה במגעים להסכם פיוס עם סוריה תחת שלטונו של בשאר אסד, שהינה חלק מ"ציר הרשע" בראשות איראן,לאחר נתק ביניהן של יותר מעשור.
מלך סעודיה סלמאן בן עבד אלעזיז הזמין את נשיא איראן אברהים ראיסי לביקור בריאד, ובקרוב ייפתחו מחדש השגרירויות של שתי המדינות בטהרן ובריאד.
איראן גם מהדקת בשבועות האחרונים את קשריה עם איחוד האמירויות.
הצעדים האלה של איראן משקפים את המשך היחלשות מעמדה של ארה"ב במזרח התיכון, ממשל ביידן מגלה חולשה וסין מתחילה לתפוס מקום מרכזי במזרח התיכון על חשבון מעמדה של ארה"ב.
המנהיג העליון של איראן עלי ח'מינאי מתחיל להתאושש מהאפקט של "מחאת החיג'אב" על המצב הפנימי באיראן ומשנה כיוון, הוא הורה להעניק חנינה לקראת השנה האיראנית החדשה ל-8000 מפגינים והחל לפעול כדי לחזק את הכלכלה האיראנית שספגה מכות קשות בשנים האחרונות, הוא מבין כי קריסת הכלכלה האיראנית עלולה להביא לירידתו מכס השלטון, את עיקר נאומו לקראת השנה האיראנית החדשה הוא הקדיש למצב הכלכלי הקשה, האינפלציה ועליית המחירים, וגם הצורך הדחוף של איראן להתמודד בהצלחה עם האתגרים הכלכליים.
עלי ח'מינאי ניטרל את ההשפעה החזקה של "משמרות המהפכה" על מדיניות החוץ של איראן באמצעות שר החוץ חוסיין אמיר עבד אללהיאן שנאמן להם, הוא עשה טיהור שקט במשרד החוץ האיראני והחליף 30 שגרירים, שר החוץ האיראני הורחק מהטיפול בנורמליזציה החדשה בין איראן לסעודיה ובמקומו נשלח לבייג'ינג עלי שמח'אני, מזכ"ל המועצה העליונה לביטחון לאומי, כדי לאשר את ההסכם על חידוש היחסים הדיפלומטיים בין איראן לסעודיה.
שמחאני גם מטפל בהוראת המנהיג העליון בשיפור היחסים בין איראן לעיראק ולאיחוד האמירויות.
ח'מינאי החליש את מעמד "משמרות המהפכה" כדי לאותת למדינות המערב בעקבות היחלשות המצב הכלכלי באיראן וכדי לרכך את עמדתן כלפי איראן.
כיצד הדבר משפיע על ישראל? המהלכים האחרונים של איראן פוגעים ללא ספק בתוכנית האמריקנית, שהתחילה עוד בתקופת ממשל טראמפ, לחזק את הקשר בין ישראל למדינות ערב כדי להקים קואליציה צבאית משותפת של ישראל ומדינות ערב המתונות נגד איראן הגרעינית.
האפשרות להצטרפות סעודיה ומדינות ערביות ומוסלמיות נוספות לתהליך הנורמליזציה הולכת ומתרחקת, מדינות המפרץ חוששות לביטחונן נוכח החולשה שמפגין ממשל ביידן, הן רואות גם את גל המחאה בישראל ומבינות כי תקיפה צבאית ישראלית על מתקני הגרעין של איראן היא אפשרות רחוקה מאוד שממשל ביידן מתנגד לה.
הן חייבות לשמור על ביטחונן, החשש מאיראן משפיע על ההחלטות שלהן לגבי העיתוי להתקרבות לישראל.
סעודיה העניקה תפקיד חשוב לסין במזרח התיכון כמתווכת בינה לבין איראן והיא מתקרבת לרוסיה בכל הקשור לעמדתה בנושא המלחמה באוקראינה והעלאת מחירי הנפט, יורש העצר מוחמד בן סלמאן מטפח קשרים עם הנשיא פוטין, כל זה מתרחש בגלוי מול עיניה של ארה"ב אשר נראית כמופתעת ואובדת עצות.