חמאס דחתה את הצעת איראן לעמוד לצדה במשבר עם סעודיה בתמורה לחידוש הזרמת הכספים ואמצעי הלחימה לתנועה.
הסירוב של חמאס יגביר את המתיחות בינה לבין איראן אך יחזק את תמיכת מדינות המפרץ ברצועת עזה.
הצהרתו של הגנרל מחמד עלי ג'עפרי, מפקד "משמרות המהפכה" האיראניים ב-14 בינואר כי איראן מעורבת בפעילות צבאית בחמש מדינות והיא מאמנת כ 200 אלף לוחמים בסוריה עיראק, תימן, פקיסטן ואפגניסטן משקפת את הביטחון הגדול שחשה איראן בעקבות החתימה על הסכם הגרעיו והברית המתהדקת שלה עם רוסיה בזירה הסורית אך היא מעוררת זעם רב בעולם הסוני על רקע המשבר החריף בין איראן מנהיגת העולם השיעי לסעודיה מנהיגת העולם הסוני.
אולם, יש לשים לב כי הגנרל ג'עפרי לא הזכיר בדבריו, אפילו לא במילה אחת או ברמז, כל קשר לתנועת חמאס ולארגון הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה שבעבר היו חלק בלתי נפרד מ"ציר הרשע" שכלל את איראן-סוריה-חזבאללה.
פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה היה נקודת מפנה ביחסיה של תנועת חמאס עם איראן, חמאס שהתנגדה למדיניותו של הנשיא הסורי בשאר אסד נאלצה להעביר את המפקדה שלה מדמשק לדוחא שבקטאר ואיראן הענישה אותה בהפסקת הסיוע הכספי לתנועה.
כל הניסיונות לפייס בין איראן לתנועת חמאס,שבהן היה מעורב גם ארגון חזבאללה, נכשלו, טהרן הציבה תנאי בפני ח'אלד משעל,ראש הלשכה המדינית של חמאס, כי יוכל להיפגש עם המנהיג הרוחני העליון של איראן, עלי' ח'מינאי, רק אם "יישר קו" עם המדיניות האיראנית במזרח התיכון דבר שיביא להפשרת היחסים וחידוש הזרמת הסיוע הכספי האיראני לתנועה.
הדרישה האיראנית מתנועת חמאס גברה לפני כשנה כשמלך סעודיה החדש סלמאן בן עבד אלעזיז הקים קואליציה ערבית צבאית ופתח במתקפה אווירית נגד המורדים החות'ים (שיעים) בתימן כדי לעצור את השתלטותה של איראן על תימן הנחשבת ל "חצר האחורית" של סעודיה.
ח'אלד משעל סירב וביקש לשמור על עמדה נייטרלית של התנועה בטענה כי תנועת חמאס הינה "תנועת שחרור" שאיננה נוטלת חלק בסכסוכים האזוריים.
למרות הטענה הזו נפגש יצא ח'אלד משעל לפני כחצי שנה בראש משלחת לסעודיה לפגישה עם המלך הסעודי סלמאן בן עבד אלעזיז שסימלה את הפשרת היחסים בין סעודיה לחמאס, שכן המלך הסעודי הקודם, עבדאללה בן עבד אלעזיז, הכליל את תנועת חמאס ברשימת ארגוני הטרור.
סעודיה טענה כי הפגישה הייתה פגישת נימוסין במסגרת העלייה לרגל (חאג') למכה, אך היה ברור כי המלך הסעודי החדש החל בגיבוש הקואליציה הסונית נגד התפשטותה של איראן במזרח התיכון.
חיסולו של סמיר קונטאר
לאחר חיסולו של סמיר קונטאר בלב דמשק לפני כחודש ימים, שיגרו הנהגת חמאס והזרוע הצבאית שלה איגרות תנחומים למנהיג חזבאללה השיח' חסן נצראללה, בדיוק כפי שעשו לפני כשנה לאחר שחוסל ברמת הגולן פעיל החזבאללה ג'יהאד מורנייה, בנו של רמטכ"ל החזבאללה עמאד מוע'נייה שאף הוא חוסל בפיצוץ במכוניתו בדמשק ב-12 בפברואר 2008 במבצע משותף, עפ"י מקורות זרים, של הCIA והמוסד הישראלי.
שליחת אגרות התנחומים עוררה ביקורת נוקבת בתוך תנועת חמאס עצמה ובתנועת "האחים המוסלמים" העולמית, שהיא תנועת האם של חמאס.
בכירים בתנועת "האחים המוסלמים" ראו בצעד הזה של חמאס טעות וגרימת נזק לאמינות של התנועה בגלל הפעילות האנטי סונית של איראן במזרח התיכון.
ניתוק היחסים בין סעודיה לאיראן
בעקבות ניתוק היחסים הדיפלומטיים של סעודיה ומדינות ערביות נוספות עם איראן על רקע ההוצאה להורג של המטיף השיעי השיח' נמר באקר אלנמר ושריפת השגרירות הסעודית בטהרן החלה איראן לחזר מחדש אחרי תנועת חמאס במגמה לגייסה לצדה נגד סעודיה.
האתר האיראני "רהא ניוז" דיווח ב-9 בינואר כי איראן שיגרה הזמנה לח'אלד משעל לביקור בטהרן.
עיתון "ראי אליום" מסר ב-10 בינואר כי נציג חמאס בטהרן, ד"ר ח'אלד אלקאדומי, הוזמן לשתי פגישות, האחת עם שר החוץ האיראני ג'וואד ט'ריף והשניה עם עלי אכבר צאלחי, האחראי על תיק הגרעין האיראני, ובהן הוצעה לתנועת חמאס עסקה שבמרכזה נירמול היחסים בין איראן לחמאס וחידוש הסיוע הכספי בתמורה להצטרפות חמאס לציר איראן-סוריה-חזבאללה.
דחיית ההצעה האיראנית
העיתון "אלשרק אלאווסט" המזוהה עם סעודיה דיווח ב-15 בינואר כי תנועת חמאס דחתה את ההצעה האיראנית.
מקורות בתנועת חמאס אשרו את הדיווח ומסרו כי ח'אלד משעל הכריע בהתלבטות שהייתה בתוך התנועה ודחה את ההצעה האיראנית על הסף כדי שלא לפגוע בקשרי התנועה עם סעודיה והעולם הסוני.
למרות שלאיראן יש תומכים בעלי השפעה בתוך תנועת חמאס כמו ד"ר מחמוד א-זהאר, חבר הלשכה המדינית ומפקדים בכירים בזרוע הצבאית "עז א-דין אלקסאם" היא לא הצליחה במאמציה לגייס את חמאס לצדה.
עפ"י החלטתו של ח'אלד משעל בכירים מהתנועה ימנעו עד להודעה חדשה מביקורים באיראן כדי שהדבר לא יתפרש כתמיכה בעמדתה.
הסירוב של תנועת חמאס לתמוך בעמדה האיראנית משקפת את החשדנות הגדולה של חמאס כלפי איראן שלא היססה לנתק את צינור החמצן הכספי לתנועה וגם לארגון הג'יהאד האסלאמי ברגע שניסו לנקוט עמדה עצמאית.
תנועת חמאס התייצבה בעצם הסירוב שלה להצעה האיראנית לצד המחנה הסוני, נראה כי מנהיגי חמאס רוצים בהמשך הסיוע של מדינות המפרץ, ובמיוחד של קטאר, לשיקומה של רצועת עזה.
חמאס מעדיפה גם את הקשר עם טורקיה, שהינה מדינה סונית גדולה באזור, בתקווה שהמגעים שטורקיה מנהלת כעת עם ישראל על נרמול היחסים ביניהן יסייעו להקלת המצור המוטל על הרצועה.
עפ"י מקורות בחמאס, מנהיגי התנועה מצפים כעת שסעודיה תפעיל לחץ על מצרים לפתוח את מעבר רפיח אשר מצרים נמנעת מפתיחתו ברוב ימות השנה כאמצעי לחץ על תנועת חמאס.
לא ברור עדיין כיצד תגיב איראן על דחיית הצעתה על ידי תנועת חמאס אך ההערכות בעולם הערבי הן כי הדבר עלול לגרום להתדרדרות נוספת ביחסים ביניהן.
בסופו של דבר תנועת חמאס נחשבת לגורם אזורי חשוב במזרח התיכון והתייצבותה לצד המחנה הסוני מחזקת את מעמדה של סעודיה ואת בידודה של איראן בעולם הערבי.