המרוויחה העיקרית מביקור הנשיא טראמפ במזה"ת הינה סעודיה שקיבלה הכרה מחדש כמנהיגת העולם הסוני והגנה מפני איראן.
טראמפ הצליח לרכך מעט את תדמיתו בקשר ליחסו לאסלאם אך בעולם הערבי אומרים כי לא מדובר בפתיחת דף חדש.
פרשנים בעולם הערבי מטילים ספק רב באפשרות שנאומו של הנשיא טראמפ בועידת ריאד יביא לפתיחת דף חדש בינו לבין האסלאם.
להערכתם, הנשיא טראמפ לא הצליח בנאומו לשכנע את הרחוב הערבי- מוסלמי כי הוא איננו גזען ואסלאמופוב אלא הוכיח כי הוא אינטרסנט המעוניין בהשגת עסקות ענק שישפרו את הכלכלה האמריקנית באמצעות כסף סעודי ובהקמת ציר נגד איראן וארגוני הטרור הקיצוני כדי למנוע התקפות טרור במערב ולשמור על האינטרסים האמריקנים במזה"ת.
השינוי, לדבריהם, ביחס של האסלאם כלפי ארה"ב והמערב יכול לבוא רק אם יהיה שינוי עיקרי במדיניות האמריקנית במזה"ת והפסקת התמיכה החד משמעית במדיניות ישראל.
צריך לשים לב להבדל המהותי בין המשטרים הערבים לבין העמים הערבים עצמם או במילים אחרות,לבין הרחוב הערבי האסלאמי.
ארה"ב נתפסת , ביחד עם ישראל, בקרב רבים מהמוסלמים כמדינה הנוקטת פעולות טרור נגד אזרחים מוסלמים במזרח התיכון, ארגוני החזבאללה וחמאס שהנשיא טראמפ כינה "ארגוני טרור" נתפסים ברחוב הערבי כארגוני "התנגדות" נגד הכיבוש הישראלי והתמיכה האמריקנית בו.
לכן, ההישגים העיקרים של הנשיא טראמפ בביקורו בסעודיה אינם קשורים לפתיחת דף חדש עם דת האסלאם, את זה הוא לא הצליח להשיג, הוא לא הצליח לשנות את תדמיתה של ארה"ב ברחוב הערבי- אסלאמי.
הוא גם לא הצליח לשנות את תדמיתו, בעולם הערבי תמיד יזכרו לו את הדברים שאמר בעבר "האסלאם שונא אותנו" או "אנו צריכים למנוע את כניסת המוסלמים לאמריקה".
נכון שכנשיא הוא מתנהג ומתבטא אחרת ממה שהתנהג כשהיה מועמד לנשיאות, אך בעולם הערבי לא שוכחים.
ברחוב הערבי אומרים כי ארה"ב וישראל הרגו הרבה יותר מוסלמים מאשר הרגו הארגונים שהגדיר הנשיא טראמפ כ"ארגוני טרור" כמו דאע"ש,אל-קאעדה, חזבאללה וחמאס.
אחד ההישגים העיקריים שלו הינו פתיחת פרק חדש ושיקום היחסים בין ארה"ב לסעודיה שהנשיא אובאמה הצליח להרוס כאשר העדיף את איראן השיעית על פני סעודיה הסונית, דבר שבא לידי ביטוי בחתימת הסכם הגרעין עמה שהעניק לה "רוח גבית" להשתולל ברחבי המזה"ת ולהתערב בעניינים הפנימים של מדינות ערב ולהאיחז בסוריה, עיראק ותימן.
הביקור של הנשיא טראמפ בסעודיה יצר מצב של WIN WIN , סעודיה שיקמה את יחסיה עם ארה"ב ותזכה עתה להגנה אמריקנית מפני איראן ואילו הנשיא טראמפ זכה בעסקות ענק בסך 480 מיליארד דולר שיחזקו אותו מבחינה פוליטית בארה"ב וקשרים עם מנהיגי העולם הערבי והאסלאמי באמצעות סעודיה.
הישג משותף נוסף לארה"ב וסעודיה הינו הנחת יסודות להקמת מעין נאט"ו אסלאמי למלחמה בטרור.
בהודעת הסיכום של ועידת ריאד צויינו הכוונה והנכונות להקים ברית צבאית אסלאמית למלחמה בטרור שתכלול 34 אלף חיילים לתמיכה במלחמה בטרור בעיראק ובסוריה במידת הצורך.
הרעיון הזה היה במקורו רעיון של נשיא מצרים עבד אלפתאח א-סיסי אשר לא הצליח לקדמו בשלוש השנים האחרונות.
הישג נוסף הינו הקמת מרכז משותף לארה"ב ומדינות המפרץ בראשות סעודיה לאיתור מקורות המימון של הטרור.
גם ירדן הרוויחה מביקורו של הנשיא טראמפ בסעודיה, גורמים ירדנים אומרים כי המלך עבדאללה קיבל אור ירוק מהנשיא טראמפ לצייד בנשק את השבטים הבדואים הסונים ואת הדרוזים בדרום סוריה בנשק כדי להקים מעין "אזור חיץ" למנוע את חדירת מחבלי דאע"ש לתחומי ירדן, המימון לכך אמור להיות סעודי או אמריקני.
בינתיים,המרוויחה העיקרית מביקור הנשיא טראמפ במזרח התיכון היא סעודיה שקיבלה הכרה מחדש מארה"ב כמנהיגת העולם הסוני וכמי שזקוקה להגנה מלאה מפני איראן השיעית התומכת ומעודדת טרור.
הנשיא טראמפ יצטרך לפצות את מצרים,המדינה הערבית הגדולה, על שדילג עליה בביקורו במזה"ת, גם הנשיא א-סיסי רוצה פיצוי על היחס העויין שקיבל מממשל אובאמה, הנשיא טראמפ הבטיח לבקר במצרים בקרוב, דבר שמראה כי הוא מתכוון להיות מעורב מאוד בענייני המזה"ת.
התיאום ההדוק לפני הביקור בין ארמון המלוכה הסעודי לבית הלבן הוא שהביא להצלחת הביקור. הסעודים הרעיפו על הנשיא טראמפ כבוד מלכים וכסף רב לכלכלה האמרינית ובתמורה זכו בחיבוק חם ואוהב ממנו בניגוד לכתף הקרה שקיבלו מהנשיא אובאמה.
עפ"י גורמים פלסטינים, חשיבותם של הקשרים בין בית המלוכה הסעודי עם הבית הלבן נחשפת אט אט,לדבריהם, הפעילות הדיפלומטית הממושכת של סעודיה מול הבית הלבן היא ששגרמה לנשיא טראמפ להקפיא את תוכניתו להעביר את שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים.
שר החוץ הסעודי עאדל ג'ביר, הוא זה ששיכנע את הנשיא טראמפ שלא לנקוט את המהלך הזה, גם עבדאללה מלך ירדן ונשיא מצרים תמכו בעמדה הזו אך אוזנו של הנשיא טראמפ הייתה כרוייה בעיקר לדבריו של שר החוץ הסעודי.