מצרים פועלת לצמצום המעורבות של קטאר בבעיה הפלסטינית ומעודדת את מעורבות איחוד האמירויות ברצועה.
המדיניות המצרית נועדה להעניש את קטאר על פעולותיה לערער את יציבות המשטר במצרים ולחזק את מעמדו של מוחמד דחלאן ברצועה.
מאז עלייתו של הנשיא א-סיסי לשלטון פועלת קטאר נגד משטרו, קטאר שהינה התומכת הגדולה של תנועת "האחים המוסלמים", חמאס ודאע"ש מעודדת את פעילות הטרור במצרים ותומכת בה ביחד עם טורקיה.
שלטונות קטאר שמממנים ומפעילים את ערוץ הטלוויזיה אל-ג'זירה, שהינו פופולארי בעולם הערבי, הפכו אותו למכשיר ההסתה העיקרי נגד משטרו של א-סיסי.
בתגובה, מוביל נשיא מצרים א-סיסי את החרם הערבי על קטאר ביחד עם "הרביעיה הערבית" בגלל תמיכתה בארגוני הטרור, החרם הזה נמשך למרות מאמצי התיווך של ארה"ב, כווית, צרפת וגרמניה שנכשלו עד כה.
קטאר גם פועלת נמרצות נגד מוחמד דחלאן, מקורבו של הנשיא א-סיסי ויועצו של שליט אבו דאבי ,ומנסה לסכל את מינויו של דחלאן ליורש הרש"פ הבא, היא נעזרת ביריבו הפוליטי המר ג'בריל רג'וב אשר יצא בשבוע שעבר במתקפה חריפה ברשת BBC בשפה הערבית נגד מצרים ומוחמד דחלאן.
עכשיו החליט הנשיא א-סיסי לנסות ולצמצם את המעורבות של קטאר ואת בחישותיה בעניין הפלסטיני והוא מנסה להגביל את השפעתה ברצועת עזה.
משלחת של חמאס בראשותו של אסמעיל הניה הגיעה בשבוע שעבר לקהיר לשיחות עם שר המודיעין המצרי החדש הגנרל עבאס כאמל על המשבר ההומניטארי הקשה ברצועה ועל מצב תהליך הפיוס התקוע בין חמאס לפת"ח, כשביקשה המשלחת לצאת לדוחא בירת קטאר כדי להתייעץ בנושא עם הנהגת חמאס בחו"ל, לא איפשר זאת המודיעין המצרי.
עפ"י גורמים בחמאס, המצרים הבהירו למשלחת חמאס כי הם אינם מרוצים מההאופן שבו בוחשת קטאר בעניין הפלסטיני וכי מדיניותה היא מדינות של סכסוכים בסגנון "הפרד ומשול".
בעקבות העמדה המצרית החדשה הוזעקו לקהיר 3 בכירים מהנהגת חמאס בחו"ל, מוסא אבו מרזוק, מוחמד נצר ועיזת אלרישק.
התוכנית המצרית המצרית היא להגביר אט אט את המעורבות של איחוד האמירויות(מאע"מ) ברצועת עזה במקומה של קטאר, מצרים אישרה בשבוע שעבר הכנסת משלוחים של מזון, תרופות ודלק דרך מעבר רפיח לרצועת עזה, את המשלוחים האלה מימן איחוד האמירויות ומי שטיפל בהיבט הלוגיסטי היה מוחמד דחלאן.
לפני כשבוע הגיע לרצועת עזה השגריר מוחמד אלעמאדי ועמו כספי סיוע חירום בסך 9 מיליון דולר לרצועת עזה.
לאחר מסיבת עיתונאים שקיים ליד בית החולים שיפא בעיר עזה, הותקפה מכוניתו באבנים ובנעלים, התוקפים היו פועלי ניקיון בבתי החולים בעזה ומחוסרי דיור, הם האשימו את השגריר הקטארי כי ארצו רק מגבירה את הפילוג והפיצול בין פת"ח לחמאס ודרשו כי כספי הסיוע יועברו ישירות לנזקקים ולא למוסדות חמאס.
פעילי פת"ח ברצועה מאשימים כי הסיוע הכספי של קטאר ברצועת עזה מגיע בעיקר לתנועת חמאס כדי לשמור על המשך מעורבותה בענייני רצועת עזה.
לדבריהם, מרבית הדירות בפרוייקט הבניה הגדול "חמד" שמימנה קטאר ברצועה, נמסרו לפעילי חמאס במקום למחוסרי דיור שאיבדו את בתיהם במהלך מבצע "צוק איתן" ב-2014.
קטאר עושה הכל כדי לרצות את ממשל חמאס ברצועה כדי שלא לאבד את השפעתה.
התושבים ברצועה מאוכזבים גם מטורקיה שהינה בת בריתה של קטאר ותומכת בתנועת "האחים המוסלמים" ובתנועת חמאס, טורקיה הבטיחה לפני כשנתיים לסייע בפיתרון מצוקת החשמל ברצועה ולהקים תחנה לייצור חשמל בגבול הצפוני של רצועת עזה עם ישראל, אולם שום דבר לא קרה מאז.
קטאר מודאגת מאוד מההתקרבות של תנועת חמאס למצרים וטוענת כי מצרים מנסה להשתלט על חמאס באמצעות המשך המצור וסגירת מעבר רפיח.
הנהגת חמאס הפנימה את השגיאות שעשה יו"ר הלשכה המדינית לשעבר ח'אלד משעל ב-2011 כשהסתכסך עם איראן וסוריה על רקע מלחמת האזרחים בסוריה והיא מציגה עמדה "נייטרלית" כמי שאיננה רוצה להיות מעורבת בסכסוך בין מצרים לקטאר, דבר שמאפשר לה להינות משני העולמות.
חמאס זקוקה לסיוע הכספי של קטאר וגם ליחסים טובים עם מצרים כדי להקל את המצור הקשה על הרצועה, ההנהגה החדשה של חמאס בראשות אסמעיל הניה ויחיא סינוואר הציבה לה כמשימה ראשונה במעלה את ההקלה במצור, לכן היא התקרבה למצרים והתרחקה משלוחת דאע"ש בצפון סיני.
המגמה המצרית החדשה מחזקת גם את מעמדו של מוחד דחלאן שמזוהה בעולם הערבי המתון כמי מוביל את המאבק בקטאר ובתנועת "האחים המוסלמים".