הסכם השלום עם ירדן נשחק

החלטת המלך עבדאללה שלא להאריך את הסכם החכירה של השטחים במובלעות צופר ונהריים מהווה פגיעה בהסכם השלום עם ישראל.
מדובר בתקדים מסוכן שעלול להביא לשחיקת ההסכם וביטולו בעתיד אך המלך רואה בצעד הזה מהלך הכרחי לשמור על יציבות שלטונו.
המשימה הראשונה של הממשלה החדשה שתקום בישראל צריכה להיות שיקום היחסים עם ירדן, שעמה יש לישראל את הגבול הארוך ביותר, לאור המשברים האחרונים ביחסי שתי המדינות.
ממשלת נתניהו הצליחה לבלום את ההתדרדרות ביחסים עם הממלכה האשמית בעקבות מעצרם המנהלי של 2 פעילי טרור ירדנים היבא א-לבדי ועבד אלפתאח מרעי.
הם שוחררו וגורשו לירדן ובתמורה הסכים המלך עבדאללה להורות לשגריר הירדני לחזור לתל אביב לאחר שנקרא להתייעצויות בירדן בעקבות המעצר, אולם המשבר הבא כבר בפתח.
לפני כמה ימים סייר רמטכ"ל צבא ירדן באזור מובלעת נהריים לקראת החזרתה והחזרת מובלעת צופר לירדן ב-10 בנובמבר, חברי פרלמט בירדן קוראים לקיים טקס רשמי גדול במובלעת נהריים בהשתתפות המלך עבדאללה כדי לציין את האירוע.
גורמים ירדנים בכירים מסרו כי ירדן דחתה את בקשת ישראל להאריך בחצי שנה את פרק הזמן שבו יותר לחקלאים ישראלים להמשיך ולעבד את שדותיהם במובלעות צופר בערבה ובנהריים שבעמק הירדן.
המובלעות בצופר ובנהריים יהפכו עתה לשטח ריבוני ירדני לכל דבר והממשלה תצטרך למצוא לחקלאים ישראלים שטחים חלופיים ולהכשיר אותם בתוך ישראל.
ישראל אולצה לוותר על חכירת השטחים לתקופה נוספת לאור הקשיים בהסכם השלום עם ירדן וההתנגדות העזה של בית המלוכה להמשיך בהחכרתם. השטח המכונה "אי השלום" עובד על ידי חקלאי הקיבוצים אשדות יעקוב איחוד ומאוחד מזה כ-80 שנה אך בית המלוכה הירדני התבצר בעמדתו, עבדאללה מלך ירדן נכנע ללחצים הפנימיים בממלכה כדי להראות שהוא שומר על כל גרגר מאדמת ירדן.
גורמים בירדן טוענים כי המלך חוסיין, אביו של המלך עבדאללה, הסכים ב-1994 להחכיר את השטחים במובלעות צופר ונהריים לישראל למשך 25 שנים מתוך תקווה שהדבר יביא להתפתחות השלום בין שתי המדינות ולהתקדמות בערוץ המשא ומתן הישראלי פלסטיני, דבר שלא קרה.
לדבריהם, ישראל ניצלה זאת כדי להגדיל את שאיפות ההתפשטות שלה ועכשיו היא רוצה גם לספח לשטחה את בקעת הירדן.
החששות הירדנים הם שישראל מתכננת לגרש בהדרגה את התושבים הפלסטינים משטחי הגדה לירדן, שבה יותר מ-60 אחוזים מהתושבים הם פלסטינים, כדי להפוך אותה ל "מולדת החלופית" של הפלסטינים ובכך למנוע את הקמתה של מדינה פלסטינית בגדה המערבית.
עבדאללה מלך ירדן חושש גם מ"עסקת המאה" של הנשיא טראמפ אשר,להערכתו, איננה כוללת הקמת מדינה פלסטינית בגדה, ישומה עלול לעודד הגירת פלסטינים מגדה המערבית לירדן.
מלך ירדן רוצה כמה שפחות פלסטינים בתחומי הממלכה, כדי לשמור על שלטונו, הוא חושש שאירועי "ספטמבר השחור" מ-1970 יחזרו על עצמם והוא יצטרך להשתמש בכוח צבאי כדי לדכא את הפלסטינים כפי שעשה אביו המלך חוסיין.
לביטול הסכם החכירה של המובלעות בצפור ונהרים יש משמעות מדינית, עפ"י מקורות ירדנים, ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש לבוא כמה פעמים לירדן ולדון עם המלך עבדאללה בנושא אך המלך סירב.
ביטול הסכם החכירה הוא תקדים מסוכן שפותח את הדלת לבחינה מחדש של הסכם השלום כולו או ביטולו בעתיד.
המלך עבדאללה פתח צוהר מסוכן בביטול הסעיפים בהסכם השלום שמאפשרים את חכירת השטח על ידי ישראל, זה היה פתרון יצירתי וטוב שאיפשר את חתימת ההסכם.    
המהלך הזה יעודד את אלה בירדן שקוראים לבטל את הסכם השלום, את הסכם הגז וכל סימן לנורמליזציה עם ישראל.
ירדן זקוקה להסכם השלום הזה לא פחות מישראל,ההסכם מחזק את ביטחונה וישראל הגנה לאורך השנים על השלטון ההאשמי, אולם, המלך עבדאללה מתקשה לעמוד בפני הלחצים הפנימיים שמופעלים עליו.
לישראל יש מנופי לחץ על ירדן, אך נראה שהיא בחרה שלא להשתמש בהן כדי שירדן תסכים להארכת הסכם החכירה מתוך רצון שלא להפוך את הנושא למשבר עמוק  העלול לערער עוד יותר את מעמדו של המלך עבדאללה, באחרונה הוא נתון תחת לחץ גובר גם של השבטים הבדואים שהיו נאמנים באופן מסורתי לבית המלוכה, כמו שבט בני חסן, על רקע המצב הכלכלי הקשה בממלכה.
ירדן מארחת בשטחה את הפליטים הפלסטינים משנת 1948 המהווים חלק נכבד מהאוכלוסיה והם מקור פוטנציאלי קבוע לחוסר שקט ויציבות, המלך עבדאללה איננו רוצה לקלוט אותם בירדן אלא למצוא דרך להחזרתם למדינה הפלסטינית העתידית, אם תקום.
מבחינת ירדן, כל עוד לא נפתרה הבעיה הפלסטינית, היחסים עם ישראל ישארו צוננים, השלום בין שתי המדינות נתון בסכנה תמידית והחלטת המלך עבדאללה בעניין המובלעות בצופר ובנהריים מקררת עוד יותר את השלום הקר במילא בין שתי המדינות.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי