תהליך ההתקרבות מחדש בין ישראל לטורקיה הגיע לשיאו בהכרזה משותפת של שתי המדינות על נרמול מלא של היחסים בינהן והחזרה הדדית של השגרירים.
ישראל תמנה שגרירה חדשה לטורקיה ובירושלים מעריכים כי הנשיא ארדואן יגיע בקרוב לישראל, בפעם הראשונה מאז ביקורו האחרון במאי 2005.
הנשיא ארדואן התמתן בהצהרותיו נגד ישראל בגלל האינטרסים של טורקיה והאינטרסים האישיים שלו לשרוד בשלטון, אבל מדי פעם הוא משחרר הצהרה אנטי ישראלית, במהלך סבב הלחימה האחרון של ישראל נגד הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה ("עלות השחר") הוא שוב כינה את ישראל במילים "רוצחת ילדים".
גם הטיסות הישראליות הישירות לטורקיה לאיסטנבול ולאנטליה יחודשו דבר שאמור לחזק את הרומן החדש ביחסים בין שתי המדינות.
ארדואן הכריז כבר לפני למעלה משנה על מדיניות חוץ חדשה והחל לתקן את היחסים האזוריים שלו עם מצרים, עם איחוד האמירויות ועכשיו גם עם ישראל.
יחסי ישראל עם טורקיה בעשור האחרון היו סוערים והתאפיינו במשברים מדיניים, ישראל סיכלה ב-2010 ניסיון טורקי לפרוץ את המצור הימי על רצועת עזה ושלחה את לוחמי שייטת 13 להשתלט על הספינה הטורקית "מרמרה" בלב ים. ב-2016 סוכם על נרמול היחסים בין שתי המדינות, אך ב-2018 גירשה טורקיה את השגריר הישראלי מאנקרה והחזירה את שגרירה מתל אביב בעקבות הרג 61 פלסטינים שהתפרעו על גבול הרצועה במחאה על הכרת ממשל טראמפ בירושלים כבירת ישראל.
שתי המדינות עשו בשנה האחרונה מאמץ ניכר להתקרבות מחודשת, הנשיא הרצוג ביקר בחודש מרץ האחרון בטורקיה ונפגש עם הנשיא ארדואן, בחודש מאי האחרון ביקר בישראל שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו, ביקור ראשון של בכיר טורקי בישראל ב-15 השנים האחרונות.
אפשר להבין את המניעים של הנשיא ארדואן ואת האסטרטגיה החדשה שלו, הוא רוצה לשבור את הבידוד של ארצו באמצעות נורמליזציה מחודשת עם יריבותיה האזוריות הוותיקות: ישראל, מצרים, סעודיה ואיחוד האמירויות, הכלכלה הטורקית במצב קשה וארדואן מנסה לעודד השקעות זרות ותיירות במדינתו.
גם סוגיית האנרגיה היא חשובה בהתקרבות שלו טורקיה לישראל, בתחילת השנה הביע ארדואן נכונות לשת"פ בעניין צינור הגז הטבעי בים התיכון, זהו נושא חשוב מכיוון שמדינות אירופה מנסות להפחית את תלותן בגז הטבעי הרוסי על רקע הפלישה הצבאית הרוסית לאוקראינה.
מבחינת ישראל, הנורמליזציה המלאה עם טורקיה תורמת ליציבות האזורית ולכלכלה, שיתוף הפעולה המודיעיני בין המוסד הישראלי למודיעין הטורקי " מיט" שסיכל תוכניות קונקרטיות לפיגועים של "משמרות המהפכה" האיראניים בישראלים בטורקיה תרם ללא ספק להתקרבות בין שתי המדינות, אולם, מדוע ישראל הייתה צריכה למהר ולתת לנשיא ארדואן כל כך מהר את מבוקשו בעוד הוא מסרב בתוקף כבר יותר מ-10 שנים לסגור את משרדי הזרוע הצבאית של חמאס באיסטנבול שמכווינים פעולות טרור נגד ישראל.
במשרד החוץ יש כאלה שאומרים כי ראש הממשלה ושר החוץ יאיר לפיד מיהר להסכים לנורמליזציה מלאה ביחסים עם טורקיה כדי להראות "הישג מדיני" שלו לפני הבחירות בנובמבר.
לדברי הגורמים האלה, אפשר היה להפעיל עוד לחץ מדיני על טורקיה לסגור את משרד חמאס באיסטנבול.