ההנהגות המדיניות בישראל ובלבנון נוטות להסכים להצעת הפשרה של המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין בעניין הגבול הימי בין שתי המדינות, דבר שמקרב מאוד את ההסכם לקראת חתימה אחרי שארה"ב העבירה לשני הצדדים נוסח כתוב של טיוטת ההסכם.
ישראל לא תתחיל להפיק גז מאסדת "כריש" ללא חתימה על ההסכם וגם לבנון לא תתחיל בקידוחים בשדה הגז "קאנא", ממשלת המעבר בישראל רוצה לעבור בשלום את מערכת הבחירות וגם לבנון רוצה לבחור נשיא חדש מכיוון שהנשיא מישל עון מסיים את תפקידו בעוד כ-3 שבועות, המצב הפוליטי בשתי המדינות מתוח.
בישראל מנצלת האופוזיציה את כוונת הממשלה לחתום על ההסכם לניגוח פוליטי לקראת הבחירות נוכח העובדה שישראל ויתרה על כל השטח שהיה נתון במחלוקת לטובת לבנון, הרבה לחץ אמריקני להגיע לפשרה הפעיל ממשל ביידן על שני הצדדים.
בעקבות הפלישה הצבאית של רוסיה לאוקראינה והעימות של ממשל ביידן עם הנשיא פוטין, הנשיא ביידן רוצה להבטיח אספקת גז טבעי גדולה יותר לעולם.
גורמים מדיניים בכירים בירושלים מאשרים כי ישראל הייתה בלחץ של זמן נוכח העובדה שנשיא לבנון מישל עון מסיים את כהונתו בסוף החודש וכי היא חששה ש"חלון ההזדמנויות עומד להיסגר" ולכן יש למהר ולהגיע להסכם.
ישראל ולבנון צריכות עדיין למסור את הערותיהן למתווך האמריקני על טיוטת ההסכם, בלבנון אומרים כי התשובה תועבר לאמריקנים בתוך 48 שעות, אם התשובה של לבנון תהייה חיובית יכונס הקבינט הביטחוני בישראל לאשר את ההסכם. אבל ההערכה היא ששני הצדדים רוצים בחתימה על ההסכם ושניהם מרוויחים ממנו, השאלה היא מי מרוויח יותר ומי וויתר יותר במשא ומתן.
לבנון קיבלה כמעט את כל מה שדרשה במשא ומתן שנמשך יותר מ-10 שנים, היא תוכל להפיק גז טבעי ותלותה באיראן תפחת משמעותית בכל הקשור לאספקת אנרגיה.
בישראל, מתדרך ראש הממשלה יאיר לפיד את התקשורת כי להסכם יש יתרונות רבים,לדבריו, לראשונה יוכר קו הגבול הביטחוני של ישראל והאינטרסים הביטחוניים של ישראל ישמרו וגם האינטרסים הכלכליים.
עוד טוען יאיר לפיד כי ישראל תקבל פיצוי מהלבנונים על זכויות הגז בשדה הגז הנמצא בשטח הישראלי והוא דחה את הטענות כי ישראל נכנעה לאיומי חזבאללה.
עדיין קיימות בעיות משפטיות שהיועצת המשפטית לממשלה תידרש להכריע בהן, האם ניתן לאשר את ההסכם בתקופת בחירות? האם ההסכם יאושר בקבינט או בממשלה והאם הוא יובא לאישור הכנסת או רק יונח בפניה.
בית המשפט העליון הורה למדינה להשיב עד ה-27 באוקטובר לעתירה של ארגון "לביא" שטוען גי לממשלת מעבר אין סמכות לחתום על הסכם בינלאומי בלי לקבל את אישור הכנסת.
עמדת חזבאללה
חזבאללה מרוצה מטיוטת ההסכם על סימון הגבול הימי בין לבנון וישראל וזה כבר אומר שההסכם הוא לרעתה של ישראל, הוא הצליח באמצעות טרור של שיגור 4 כטב"מים לעבר אסדת "כריש" להכניס את ממשל ביידן ואת ממשלת לפיד ללחץ בעוד שהנשיא ביידן חשש גם שהתלקחות צבאית תפגע בסיכויים להגיע לחתימה על הסכם הגרעין עם איראן.
גורמים בלבנון אומרים כי חלק נכבד מההכנסות מהפקת הגז העתידית של לבנון יגיע לידי חזבאללה ויחזק אותו, הוא יוכל לרכוש בכסף הזה הרבה נשק.
מוחמד רעד, ראש סיעת חזבאללה בפרלמנט הלבנוני אמר ב-4 באוקטובר: "תפסנו את האוייב בגרון ואילצנו את האויב להכיר בזכויותינו, התקדמנו רבות בעניין חלוקת הגבול הימי, מה שלא נצליח לקבל בימים אלה נקבל בימים הבאים, האויב יודע זאת ולכן הוא מתנהל באופן שלא ייתן לנו את ההזדמנות להכות אותו מכה אחרי מכה".
גורמים בחזבאללה אומרים כי הארגון ניצל את הלחץ שבו הייתה נתונה ממשלת לפיד-גנץ להתחיל בהפקת הגז מאסדת "כריש" כדי לסחוט את ישראל ולהשיג את הויתורים המירביים ממנה במשא ומתן שניהלה ממשלת לבנון.
חזבאללה היא כל העת מאחורי הקלעים וידע בדיוק מה מתנהל במשא ומתן.
חסן נצראללה אומר כי את ההחלטה יקבלו ראשי המדינה הלבנונית אך ברור לכולם ששום החלטה בקשר לגבול הימי בין לבנון לישראל איננה יכולה להתקבל בלבנון ללא הסכמתו.
גם אם ייחתם ההסכם על הגבול הימי בין לבנון לישראל הוא איננו מחייב את ארגון חזבאללה, מבחינתו, הוא מתנגד לכל משא ומתן עם ישראל והוא לא יכיר בגבול החדש גם אם ההסכם ייחתם.
חזבאללה שומר על חופש הפעולה שלו לפעול בהתאם לכללי המשחק שהוא קובע ולא על פי הכללים הבינלאומיים.
חזבאללה נטל את היוזמה לידיו, שיגר 4 כטבמ"ים בלתי חמושים לעבר אסדת "כריש" שיורטו על ידי צה"ל אבל הצליחו לשנות את משוואת המשא ומתן לטובתה של לבנון, זהו ההישג של חזבאללה שהצליח שוב למצב את עצמו כמגן על זכויותיה של לבנון ועל אוצרותיה הטבעיים.
חזבאללה טוען כי הוא נכנס לתמונה עם מוכנות מלאה למלחמה נגד ישראל כדי לשמור על הזכויות של לבנון, הנחישות שלו היא זו שקיפלה את ממשלת לפיד גנץ ואת ממשל ביידן וצרפת.
המעורבות של חזבאללה במשא ומתן באופן עקיף באמצעות כוחו הצבאי הביאה ללבנון את ההישגים במשא ומתן.
חזבאללה טוען כי אין לו זכות לשאת ולתת על סימון הגבול מכיוון שמדובר במים של "מדינת פלסטין" שאיננה מעורבת בכלל במשא ומתן.
הערבויות שייתנו ארה"ב והאו"ם להסכם אינן מעניינות אותו, הוא יוכל להפר את ההסכם בכל עת שירצה בזכות כוחו הצבאי.
.