הנורמליזציה עם סעודיה היא אפשרית

הפיצול הפנימי הפלסטיני וקרב הירושה הגובר ברש"פ אינם מאפשרים את חידוש התהליך המדיני וזוהי העת לנסות להשיג פריצת דרך מדינית ביחסים בין ישראל לסעודיה. השגת נורמליזציה ביחסים בין ישראל לסעודיה היא אפשרית, אבל סעודיה דורשת התקדמות ממשית בערוץ הישראלי פלסטיני.

ראש הממשלה נתניהו נועד עם ג'ק סאליבאן, היועץ לביטחון לאומי של ממשל ביידן ודן עמו בחיזוק תהליך הנורמליזציה עם מדינות ערב וקידום הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה.


מחסום הפחד של מדינות ערב מפני נורמליזציה עם מדינת ישראל נשבר, החתימה על "הסכמי אברהם" היוותה פריצת דרך חשובה בדרך לסיום הסכסוך הערבי-ישראלי, לישראל יש היום הסכמי נורמליזציה עם איחוד האמירויות, בחריין, מרוקו וסודאן והסכמי שלום עם מצרים וירדן, הסכם נורמליזציה עם סעודיה, מנהיגת העולם הסוני, הוא רק שאלה של זמן.


השאלה היא האם ניתן להשיג את הסכם הנורמליזציה בתקופת ממשלת נתניהו וממשל ביידן נוכח היחסים העכורים בין הנשיא ביידן לבין יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן על רקע פרשת רצח חאשוקג'י ונוכח ההרכב של קואליציית הימין הנוכחית בישראל.


ישראל יכולה להיות בהחלט גורם המקרב בין ממשל ביידן לבין סעודיה, ברקע הדברים יש התפתחויות חשובות כמו ירידת האפשרות לחתימה על הסכם הגרעין בין איראן למעצמות ו"מחאת החיג'אב" באיראן שיש לה פוטנציאל ליצור במשך הזמן שינוי במשטר האיראני.


ראש הממשלה בנימין נתניהו רואה חשיבות עצומה בהשגת הסכם הנורמליזציה עם סעודיה, לדבריו, הדבר יביא לסיום הסכסוך הערבי-ישראלי, לכן, הוא פועל בחודשים האחרונים בערוצים החשאיים בינו לבין הסעודים כדי לקדם את הנושא.


על פי גורמים מדיניים בירושלים, המתווכים הם אישי ממשל אמריקנים מהממשלים הרפובליקנים.
בסעודיה יש כבר כמה מאות אנשי עסקים ישראלים שמנהלים את עסקיהם למרות שאין קשרים רשמיים בין ישראל לסעודיה.


הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה הוא חשוב מאוד עבור ישראל משתי סיבות:
הוא יסייע בהקמת קואליציה ישראלית-ערבית-אמריקנית נגד איראן ועשוייה להיות לו גם השפעה חיובית על יחסי ישראל עם הפלסטינים, הסכם כזה יזרז את הפלסטינים להבין כי העולם הערבי רוצה בשלום עם ישראל וכי הגיע גם תורם להשתלב באופן רציני בתהליך הזה.


שנת 2023 יכולה להיות השנה שבה יושג הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה או לפחות השנה שבה תושג פריצת דרך רצינית בכיוון הזה.


על פי גורמים ברש"פ שמעורים במגעים החשאיים בין ישראל לסעודיה, ליורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן יש רשימה של תנאים לפריצת דרך מדינית בקשר עם ישראל.


א.התחייבות ישראלית שלא לספח שטחים ביהודה ושומרון.


ב. שמירה על הסטטוס קוו בהר הבית ומתן "דריסת רגל" לסעודיה במתחם הקדוש.


ג.צעדים ישראלים לשיפור חיי היום יום של הפלסטינים בגדה.


ד. התחייבות ישראלית לפעול אצל הממשל האמריקני והקונגרס לאשר מכירת נשק מתקדם לסעודיה, כולל מטוסי אפ-35.


ה.יצירת אופק מדיני לפלסטינים על בסיס עקרון שתי המדינות בהתבסס על יוזמת השלום הערבית משנת 2002.

עמדתו של מלך סעודיה הקשיש, סלמאן בן עבד אלעזיז, היא נוקשה בהרבה יותר מאשר עמדתו של בנו יורש העצר, הוא גורס כי הסכם נורמליזציה או שלום בין ישראל לסעודיה יכול להיחתם רק לאחר שיושג הסדר מדיני בין ישראל לפלסטינים.


נכון לשעה זו, אין שום אינדיקציה לכך שהושגה התקדמות במגעים החשאיים בין ישראל לסעודיה, בזמן משחקי המונדיאל בקטאר אמר שר המדינה הסעודי לענייני חוץ כי עניין הנורמליזציה בין שתי המדינות מצריך עוד זמן, זאת נוכח פרסום ידיעות באמצעי התקשורת הערביים כי 80 אחוזים מהערבים מתנגדים לנורמליזציה עם ישראל.
שר החוץ הסעודי פייצל בן פרחאן אמר ב-19 בינואר בראיון לסוכנות הידיעות בלומברג כי נורמליזציה אמיתית תבוא באמצעות הענקת תקווה לפלסטינים וזה דורש להעניק להם מדינה.


קשה לראות את סעודיה מוותרת כרגע על יוזמת השלום הערבית, המבוססת על יוזמת השלום הסעודית, אבל נראה שישראל סומכת על הפרגמטיות של יורש העצר מוחמד בן סלמאן שנחשב ל"איש החזק" בסעודיה שהוכיח שיש לו חזון מדיני ויכולת להצעיד את הממלכה לעבר הקידמה, גם ראש הממשלה נתניהו הוכיח שביכולתו להשיג פריצת דרך ביחסי ישראל עם העולם הערבי והראיה לכך היא "הסכמי אברהם".


אבל, גורמים סעודיים בכירים מדגישים כי ישראל חייבת ליצור התקדמות ממשית ביחסיה עם הפלסטינים.
לכן, אסור לבזבז זמן, בעוד הפיצול הפנימי הפלסטיני נמשך וקרב הירושה בצמרת הרש"פ גובר, יש להשקיע את האנרגיה המדינית באפשרויות המעשיות להשגת התקדמות ביחסי ישראל עם מדינות ערב ולהתמקד ביחסים עם סעודיה, בהחלט קיימת האפשרות להשגת פריצת דרך מדינית וניתן למצוא דרך יצירתית לגישור על הפערים בעמדות בין שתי המדינות.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי