המזרח התיכון עובר שינויים ותהפוכות והבריתות בו משתנות ומתחלפות במהירות, אבל, דבר אחד נשאר בו קבוע והוא איראן עם האידיאולוגיה הדתית הקיצונית שלה שיש לה שתי מטרות עיקריות.
הפצת רעיונות המהפכה האסלאמית של ח'ומייני מאז שנת 1979 ועד היום והתפשטות ברחבי המזרח התיכון באמצעות הקמת זרועות תמנון שראשו נמצא בטהראן.
איראן כבר הקימה שלוחות בלבנון, סוריה, עיראק, תימן ורצועת עזה באמצעות מליציות שיעיות שנאמנות לה כמו חזבאללה והמורדים החות'ים, וגם מליציות סוניות כדוגמת חמאס והג'יהאד האסלאמי.
איראן מצליחה בתוכניתה, למרות הסנקציות הכבדות שהטילו עליה מדינות המערב, והיא מתקרבת במהירות ליכולת לייצר פצצה גרעינית, אם הדבר הזה יקרה, מאזן הכוחות במזרח התיכון ישתנה בצורה דרסטית ויתחיל בו גם מירוץ חימוש, מדינות נוספות כמו סעודיה, מצרים וטורקיה יפעלו גם הן במהירות כדי להתחמש בנשק גרעיני.
בשבועות האחרונים נושבות כביכול רוחות אופטימיות במזרח התיכון של אפשרות לפתרון כמה סכסוכים אזוריים בתימן, עיראק ובלבנון בעקבות ההתקרבות בין סעודיה העומדת בראש המחנה הסוני לבין איראן , מנהיגת המחנה השיעי, לאחר חתימת ההסכם ביניהן בתיווכה של סין.
המגעים בין סעודיה לאיראן הואצו לפתיחת שגרירויות בטהראן ובריאד,מלך סעודיה סלמאן בן עבד אלעזיז הוזמן רשמית לבקר בטהראן, סעודיה החלה להתקרב למשטרו של בשאר אלאסד לאחר נתק של 10 שנים ושר החוץ הסורי פייצל אמקדאד ביקר לראשונה בריאד, סעודיה גם מתקרבת לתנועת חמאס לאחר נתק של שנים ארוכות, יורש העצר הסעודי הזמין משלחת בכירה של התנועה לביקור בסעודיה והוא מוכן לשחרר מהכלא הסעודי עשרות פעילי טרור של חמאס.
משלחת סעודית ביקרה בתימן והודיעה על התקדמות בשיחות עם המורדים החות'ים לסיום המלחמה שהחלה בשנת 2014.
המלחמה פרצה כתוצאה מהחלטה מוטעית של יורש העצר מוחמד בן סלמאן והיא התפשטה לתוך שטח סעודיה עצמה שהותקפה בטילים מדוייקים ומל"טים על עריה ועל מתקני הנפט שלה.
פרשנים ערביים מעריכים כי ההתקרבות בין סעודיה לאיראן עשויה גם לסייע לפתור את בעיית בחירת הנשיא החדש בלבנון, ארגון חזבאללה לא הצליח עד עתה להביא לבחירתו של מועמדו השר לשעבר סולימאן פרנג'יה.
אסור להתרשם יתר על המידה מרוח הפיוס שמגלה איראן, היא עושה זאת מתוך אינטרסים ולא מתוך רצון טוב, היא באה להסכם עם סעודיה מתוך עמדת כוח בעוד סעודיה הגיעה אליו מתוך עמדה של חולשה.
השאלה העיקרית היא מידת מחויבותה של איראן להסכם עם סעודיה, כרגע יש רושם שהיא ממהרת ליישם חלקים ממנו אך השאלה היא האם היא תעמוד בו לאורך זמן, במיוחד כשאחד הסעיפים המרכזיים בו הוא ששום מדינה לא מתערבת בעניינים הפנימיים של מדינה אחרת, דבר שסותר לחלוטין את מדיניות ההתפשטות האיראנית במזרח התיכון.
איראן לא השתנתה ולא תשנה את האידיאולוגיה הקיצונית שלה בעקבות ההסכם עם סעודיה, המחלוקת בת 1500 שנים בין הסונה לשיעה לא תעלם במהירות, היא פשוט מנסה להרוויח זמן ולחזק את מעמדה האזורי עוד יותר באמצעות ההסכם הזה, לדחוק את רגלי ארה"ב החוצה מהמזרח התיכון ולחבל בהסכמי הנורמליזציה של ישראל עם מדינות המפרץ בעוד היא מתקדמת לעבר הפצצה הגרעינית.
עקרונות השיעה הם גמישים מאוד ומאפשרים לאיראן לחתום על בריתות לזמן קצר שמשרתות את האינטרסים שלה ולהפר אותן לאחר זמן קצר, לכן, אין מה להתלהב מההסכם בין איראן לסעודיה, גם הסעודים מבינים זאת היטב, איראן היא אותה איראן, הזאב התחפש לזמן קצר לכבש שוחר שלום אבל עדיין נותר אותו הזאב עם השיניים החדות.
יורש העצר מוחמד בן סלמאן בחר מחוסר ברירה להתקרב לאיראן כדי להבטיח את המשך המשטר הסעודי נוכח החולשה והרפיסות של ממשל ביידן אשר אינו יכול לספק לו הגנה מפני האיראנים, הוא רוצה להיות המלך הבא שמוביל את ארצו למימוש החזון שלו עד שנת 2030 של פיתוח, פריחה ושגשוג בכל רחבי הממלכה ללא איומים חיצוניים.
איראן גם לא שינתה את אחד מיעדיה החשובים שהוא השמדתה של מדינת ישראל והיא משתמשת בבעיה הפלסטינית לצורך המטרה הזו ולהגברת השפעתה באזור.
היא הקיפה את ישראל מכמה חזיתות והחלה באחרונה ליישם את דוקטרינת "איחוד החזיתות" שהגה הגנרל קאסם סולימאני לתקיפת ישראל ברקטות, טילים ומל"טים כדי להדק סביב צווארה את טבעת החנק עד להשלמת פרויקט הפצצה הגרעינית.
איראן מעריכה שהאסטרטגיה החדשה שלה כעת משרתת אותה היטב בפירוק הברית הערבית-אמריקנית-ישראלית נגדה ותסייע לה לסכל התקפה צבאית ישראלית על מתקני הגרעין שלה.
בשורה התחתונה, כשאיראן תראה שהברית שלה עם סעודיה הפסיקה לשרת את האינטרסים שלשמן היא הוקמה על ידה היא תחזור ללא שוב בעיה לאסטרטגיה האלימה שלה ותמצא דרכים לשסות בסעודיה את המליציות שלה, זוהי אחת האסטרטגיות שלה במזרח התיכון, שימוש בפרוקסי ללא טביעות אצבעות.