היחלשותה הביטחונית של הרש"פ והקמתן של כ-20 מליציות טרור חמושות במקומות שונים ביהודה ושומרון מחלישה עוד יותר את שלטונו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ואת השפעת הרש"פ על הרחוב הפלסטיני.
גורם בכיר בתנועת פת"ח אומר כי הרש"פ נמצאת בתהליך הדומה לתהליך שבו עומד חולה למות ומיטב הרופאים שיודעים כי סופו קרב עושים מאמצים לשמור אותו בחיים בכל דרך אפשרית, כולל באמצעות הנשמה מלאכותית.
ישראל, ארה"ב, האיחוד האירופי, מצרים, ירדן ומדינות המפרץ אינן מעוניינות בקריסתה של הרש"פ, הן מבינות שיו"ר הרש"פ מחמוד עבאס איבד את השליטה הביטחונית על חלקים נרחבים מהגדה וגם את מעמדו ברחוב הפלסטיני בעוד קבוצות טרור חמושות השתלטו על השטח ועל דעת הקהל.
ההנהגות הפוליטיות בתנועת פת"ח שהיא עמוד השדרה של הרש"פ וההנהגה הפוליטית של חמאס ממתינות למעשה לירידתו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מהזירה הפוליטית, באופן טבעי או באמצעות כניסה למצב של נבצרות רפואית, בינתיים הן מתארגנות לקרב הירושה כולל הכנות למאבקים בשטח באמצעות מליציות שהקימו בכירי הפת"ח, גם קבוצות הטרור החדשות שקמו בשטחי הגדה לאחר מבצע "שומר החומות" במאי 2021 אמורות לקחת חלק בקרב הירושה.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מתעקש להשאיר את סוגיית הירושה בעמימות למרות שקרב הירושה הצפוי לאחר ירידתו מהבמה הפוליטית עלול להביא לכאוס ביטחוני בשטח ומלחמות מליציות זו בזו.
מחמוד עבאס לא יצר שום מנגנון חוקי מוסכם להעברה מסודרת של השלטון במקרה שהוא יכנס למצב של נבצרות, הוא מתחמק מעריכת בחירות לנשיאות ולפרלמנט מחשש שיפסיד בבחירות לנשיאות ושתנועת פת"ח תפסיד בבחירות לפרלמנט לתנועת חמאס כי שקרה בבחירות לפרלמנט ב-2006.
המועמד הפלסטיני לתפקיד הנשיא שזוכה לפופולאריות גדולה ברחוב ושיכול להביס את מחמוד עבאס בבחירות הכלליות, על פי סקרי דעת הקהל הפלסטינים, הינו מרוואן אלברגותי, אדריכל הטרור של האינתיפאדה השנייה שמרצה עונש של 5 מאסרי עולם בכלא הישראלי.
מחמוד עבאס החליש את מוסדות אש"פ מאז שנבחר לתפקידו ב-2005 כדי לחזק את שלטונו, הוא אומנם איבד את השליטה ברצועת עזה לתנועת חמאס בשנת 2007 אך מאז הוא ביצר את מעמדו ברש"פ ובהנהגת הפת"ח, פיזר את הפרלמנט והפך לדיקטטור שעל פיו יישק כל דבר.
למרות גילו המופלג (88) הוא אינו מוכן לשמוע על אפשרות של פרישה מתפקידו והוא מתכוון להישאר בתפקיד עד הרגע האחרון, בכיר בתנועת פת"ח אומר כי הוא יעזוב את המוקאטעה ברמאללה "רק על אלונקה".
בכירי פת"ח נוטים להסכים על הקמת הנהגה זמנית שתנהל את ענייני הרש"פ לאחר ירידתו של מחמוד עבאס מהבמה הפוליטית עד לעריכת בחירות כלליות לנשיאות ולפרלמנט וזאת כדי למנוע שפיכות דמים בין המליציות השונות והיגררות למלחמת אזרחים, יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מסרב לסמן יורש מתוך צמרת פת"ח או למנות לעצמו סגן שהוא יוכל להעביר לו בהדרגה סמכויות שלטוניות.
על פי סקר דעת הקהל האחרון של המכון למחקרים מדיניים ברמאללה, 63 אחוזים מהציבור הפלסטיני סבורים שהרש"פ הפכה לנטל על כתפם של הפלסטינים ו-57 אחוזים טוענים כי הישארות הרש"פ הוא לטובתה של ישראל.
52 אחוזים סבורים כי האינטרס הפלסטיני הוא לפרק את הרש"פ או שהיא תתמוטט.
גורם מדיני ישראלי בכיר אומר כי לממשלת ישראל הנוכחית אין שום כוונה כרגע לספח אליה את יהודה ושומרון או לנהל את חיי היום יום של יותר משני מיליון פלסטינים בשטחים האלה, זוהי משימתה של הרש"פ.
עם זאת בעקבות תוצאות הבחירות ועליית ממשלת הימין בישראל החלו באחרונה דיונים בזירה הפוליטית הפלסטינית על גורלה של הרש"פ ועל עתידה לאור כישלון התוכנית המדינית של הרש"פ ואסטרטגיית המשא ומתן שלה עם ישראל.
בכירי הרש"פ עוקבים בדאגה אחרי ההצהרות של כמה שרים בממשלת ישראל בדבר הצורך בפירוקה של הרש"פ והפיכתה לשלטון מנהלי מפוצל לכמה אזורים ביו"ש .
הרש"פ קמה בהתאם להסכמי אוסלו, אך בגלל כישלון ההסכמים והעדר תהליך בחירות, אין לה לגיטימציה ברחוב הפלסטיני לייצג את הפלסטינים, הרש"פ טוענת כי ישראל מחלישה אותה מאוד בכך שצה"ל נכנס כל יום לשטחי A ומבצע מעצרים, מאידך גיסא, יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס אינו מוכן להתעמת עם קבוצות הטרור החמושות ולפרקן.
בעוד המערכת הפוליטית הפלסטינית עושה חשבון נפש לגבי עתידה של הרש"פ נראה כי ישראל מעדיפה שהרש"פ תמשיך לנהל את חיי היום של הפלסטינים ביהודה ושומרון במקום שיהיה מצב של כאוס ביטחוני, היא רוצה כתובת שעמה היא יכולה לתאם את נושאי הביטחון, ממשלת ישראל הנוכחית רוצה בהישארות שלטון הרש"פ בתנאי שהיא תילחם בנחישות בטרור, היא רוצה שהשלטון שלה יהיה מוחלש מבחינה מדינית ותלוי במדינת ישראל.